Kolejne dwa przepisy na wielkanocne dania - przepis na pasztet drobiowy z galaretką i ziołowe kulki serowe.

Ziołowe kulki serowe

150 g twarogu wiejskiego
100 g fety
2 ugotwane na twardo żółtka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
2 pęczki drobno posiekanego szczypiorku

Czas: 30min
Osoby:4


Twaróg z fetą i żółtkami zmiksuj w blenderze. Dodaj suszone pomidory z czosnkiem i bazylią . Dokładnie wymieszaj. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w szczypiorku. Podawaj lekko schłodzone.


Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

400 g piersi kurczaka i 300 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
200 g pieczarek
½ Å‚yżeczki tymianku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Sól morska ziołowa Kamis
1 kajzerka
6 jajek
szczypta startej Gałki muszkatołowej Kamis
Przyprawa ognista Kamis
Galaretka:  
1 łyżka żelatyny
1 szklanka bulionu
tymianek do dekoracji
czas: 90 min
osoby: 6

Piersi kurczaka, ziele angielskie i liÅ›cie laurowe gotuj 50 min. w ¾ l osolonej wody. NastÄ™pnie dodaj pokrojonÄ… wÄ…tróbkÄ™ i gotuj jeszcze przez 15 minut.Wywar przecedź, odlej 1 szklankÄ™, w reszcie namocz kajzerkÄ™. CebulÄ™ i pieczarki pokorój i usmaż na oleju. Dopraw solÄ… i tymiankiem. MiÄ™so zmiel w maszynce do miÄ™sa razem z wÄ…tróbkÄ…, cebulÄ…, pieczarkami i odciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ…. Dodaj żółtka  i ubite na sztywno biaÅ‚ka. MasÄ™ wyrób, dopraw solÄ…, gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…, ognistÄ… przyprawÄ…, a na koniec poÅ‚Ä…cz z pianÄ… z biaÅ‚ek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Å»elatynÄ™ rozpuść w gorÄ…cym, odÅ‚ożonym wczeÅ›niej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gaÅ‚Ä…zkami tymianku i zalej tężejÄ…cÄ… galaretkÄ…. Pozostaw do caÅ‚kowitego stężenia





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ryba faszerowana w galarecie kcal
Ile kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami
Ile kalorii ma twaróg ze szczypiorkiem
zio?a w doniczkach

Wersja do druku