Żurek, jajka i co jeszcze
Babeczki daktylowe z sosem waniliowym
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli
- 100 g masła
- 250 g mąki
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1laska wanilii Kotányi
- ½ łyżeczki cynamonu Kotányi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sos waniliowy
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
- 1 laska wanilii Kotányi
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C
Sos:
Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Deser śmietankowo – waniliowy
Składniki:
- 12 niewielkich kawałków babki lub chałki
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- ½ puszki owoców ( brzoskwinia, mandarynka, gruszka lub inne)
- ½ opakowania cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
- 5 orzechów włoskich łuskanych
- 4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Kawałki ciasta i odsączone owoce z puszki ułożyć na talerzykach lub w pucharkach.Śmietankę miksować z cukrem z prawdziwą wanilią przez ok. 2-3 minuty. Polać nią ciasto i owoce,
na wierzchu ułożyć cząstki orzechów. Deser posypać czekoladą. Podawać lekko schłodzony.
Sałatka śledziowo – cytrynowa z orzechami
Składniki:
- 400 g śledzi Matias
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 średnie cebule czerwone
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 1 opakowanie skórki cytrynowej Kotányi
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- pieprz grubo zmielony do smaku
- sok z połówki cytryny
- olej
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Odsączyć, pociąć na średnie kawałki, dodać musztardę, cebulę pokrojoną w kostkę i grubo posiekane orzechy. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok cytrynowy, posiekaną natkę, olej i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Czy można jeść śledzie codziennieKawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru kcal
Babeczka domowa kcal
Ile kalorii ma kotlet mielony
Wersja do druku
Szukaj
Regeneracja i skuteczna ochrona - klucze do jesiennej pielęgnacji
W centrum jesiennej pielęgnacji jest skuteczna regeneracja i ochrona skóry. Eksperci wskazują, że niezastąpiona kombinacja składników ak
KASZA JAGLANA – SPRZYMIERZENIEC NASZEGO ZDROWIA I URODY
Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Obfituje w ważne witaminy i składniki mineralne: witaminę E, witaminy z grupy B, magnez i lecytynę. Dostarcza krzem
Miód – naturalny składnik w kosmetykach i pielęgnacji zdrowia
Miód od wieków jest ceniony nie tylko jako smaczny i zdrowy dodatek do diety, ale także jako potężny składnik w pielęgnacji urody i zdrowia.
25 października Dniem Kundelka
Dzień Kundelka przypada 25 października. To dla opiekunów psów kolejna okazja, by podziękować swoim pupilom za radość, którą wnoszą
Potęga dobrych nawyków – jak sprawić, by świat był czystszy i piękniejszy?
Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić firma Henkel poprzez akcję edukacyjną „Czystszy, piękniejszy świat zaczyna się od nas”, kt&oacu