Zdrowe, bo bez glutaminianu sodu
Co jakiś czas dochodzą do nas informacje o szkodliwości tych składników i apele o powrót do nieprzetworzonej, naturalnej żywności. Chcielibyśmy, jednak tempo życia, brak czasu na przygotowanie i celebrację posiłków, a także odzwyczajenie od gotowania powodują, że w przerwie na obiad wstępujemy do fast-foodu, a na święta przygotowujemy barszcz z torebki. Czy zawrotne tempo życia wiązać się musi z rezygnacją z naturalnych i nieprzetworzonych produktów? Niekoniecznie.
Glutaminian sodu (E-621), najpopularniejszy składnik współczesnych produktów typu instant to substancja otrzymywana poprzez fermentację bakteryjną, której zadaniem jest wzmacniać i uwyraźniać smak potrawy. Spożycie jej w nadmiarze prowadzić może do tzw. syndromu chińskiej restauracji, który objawiać sie może nudnościami, zawrotami głowy czy palpitacjami serca. Substancja ta jednak nie jest klasyfikowana jako szkodliwa i dlatego dopuszczona została przez Unię Europejską do użycia w produktach spożywczych. Mimo wszystko lekarze i dietetycy odradzają spożywania potraw, zawierających glutaminian sodu i zalecają zastąpienie ich naturalnymi odpowiednikami bądź produktami, które takiego związku nie zawierają. Nie jest to proste, ponieważ większość firm spożywczych zachęca konsumentów do powrotu do ich produktów właśnie poprzez wzmacniacze smaku, które działają trochę jak narkotyk, wywołując sztuczny apetyt na dany artykuł. Na szczęście istnieją także wyjątki.
Jeśli popatrzymy na produkty, które codzienne spożywamy okaże się, że niestety w większości z nich znajduje się glutaminian sodu – mówi mgr. Inż. Ewa Janicka technolog zakładu firmy Primavika, specjalizującej się w produkcji zdrowej żywności oraz produktów dla wegetarian i wegan. Choć dawki te są niewielkie, w efekcie dochodzi do kumulacji tego związku w organizmie człowieka i bardzo szybko mogą pojawić się negatywne konsekwencje takiego stanu rzeczy. Glutaminian sodu zatrzymuje wodę w organizmie, jest silnym alergenem, może powodować problemy z krążeniem, choroby nowotworowe i wiele innych komplikacji zdrowotnych. Zdecydowanie powinniśmy go unikać, sięgając po produkty zdrowe, ekologiczne, bez niepotrzebnej chemii. Wbrew pozorom, nie jest to trudne. Rynek zdrowej żywności nieustannie się rozwija i oferuje bardzo szeroką gamę produktów – od masła orzechowego po tradycyjny pasztet.
Należy pamiętać, że przemysł stosuje różne glutaminiany – nie tylko sodu, ale także potasu, wapnia oraz kwas glutaminiowy. Ich działanie jest prawie identyczne – wszystkie, w ujęciu neurologicznym, wywołują uzależnienie, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego i układu limbicznego.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pizza bez mięsaIle kalorii ma pasta wege
Ile kalorii ma barszcz biały z torebki
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebki
Wersja do druku
Szukaj
Różowy październik czas start! Ruszyła akcja Przymierz się do samobadania
Już po raz drugi organizatorzy kampanii ?Wylecz raka piersi HER2+?1 we współpracy z marką modową H&M ruszają z akcją ?Przymierz się do samobadania?. W p
Polska marka odzieżowa - dlaczego warto wspierać rodzimych producentów?
Wiele osób rezygnuje z kupowania ubrań polskich marek odzieżowych, bo uchodzą one za dość drogie. Jednak wcale nie musi być to normą. Rodzime firmy napr
Jak dopasować bikini do figury typu prostokąt: porady i wskazówki
Figura typu prostokąt, zwana także sylwetką "H" lub "chłopięcą", charakteryzuje się proporcjonalnymi ramionami i biodrami, a także s
Inhalacje solankowe – naturalna terapia dla układu oddechowego
Inhalacje solankowe to coraz popularniejsza metoda wspomagania zdrowia, zwłaszcza w kontekście układu oddechowego. Bogactwo minerałów zawartych w sol
Szykujesz się na imprezę? Sprawdzone porady, jak uniknąć kaca
Impreza z przyjaciółmi to świetna okazja do zabawy i relaksu, ale często kończy się nieprzyjemnymi objawami na drugi dzień – kacem. Mdłości