Przepis na Trzy Krówki
Spis treści
Autor
Na liście świątecznych łakoci nie może zabraknąć wypełnionych pysznymi bakaliami mazurków, wielkanocnych bab czy makowych strucli. A może w te święta warto zaskoczyć gości i urozmaicić świąteczne menu dodając do niego zupełnie nowy smakołyk?

Jaki? Na przykład Trzy Krówki czyli ciasto, które przypadnie do gustu nawet najmłodszym łasuchom.
Składniki:
1 puszka masy krówkowej Bakalland
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
5 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
8 paczek herbatników
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania bitej śmietanki w proszku
Przygotowanie:
Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.
Herbatniki wykładamy na blachę. Smarujemy je masą krówkową (np. kajmak), pokrywając kolejną warstwą herbatników, którą za chwilę polewamy gorącą masą budyniową. Czekamy do jej ostygnięcia, po czym wykładamy na wierzch ubitą z cukrem i śmietaną w proszku śmietankę. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników. Kolejny krok to ułożenie drugiej warstwy masy krówkowej i trzeciej warstwy herbatników. Całość można obsypać startą gorzką czekoladą lub oblać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego
Wersja do druku

Jaki? Na przykład Trzy Krówki czyli ciasto, które przypadnie do gustu nawet najmłodszym łasuchom.
Składniki:
1 puszka masy krówkowej Bakalland
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
5 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
8 paczek herbatników
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania bitej śmietanki w proszku
Przygotowanie:
Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.
Herbatniki wykładamy na blachę. Smarujemy je masą krówkową (np. kajmak), pokrywając kolejną warstwą herbatników, którą za chwilę polewamy gorącą masą budyniową. Czekamy do jej ostygnięcia, po czym wykładamy na wierzch ubitą z cukrem i śmietaną w proszku śmietankę. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników. Kolejny krok to ułożenie drugiej warstwy masy krówkowej i trzeciej warstwy herbatników. Całość można obsypać startą gorzką czekoladą lub oblać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają herbatnikiWersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom