Anthony Bourdain O, kuchnia! Kill Grill 3
Spis treści
Autor
Nowy bestseller Anthony’ego Bourdaina! Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży!
Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie.

Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając O, kuchnię!, dowiecie się, dlaczego za ortolana warto zapłacić 250 dolarów, jak osiągnąć erotyczną przyjemność z jedzenia zupy pho i czy prawdą jest, że Ronald McDonald ma wszy.
Bourdain do mistrzostwa opanował sztukę autoironii, a jego dosadne i obcesowe komentarze bezlitośnie obnażają gorzką prawdę o micie sukcesu. Pełen gniewu, bezkompromisowy i impulsywny, a jednocześnie rozbrajająco pokorny, nawet na sobie nie pozostawia suchej nitki. Jego język jest soczysty, dosadny i męski, a zarazem nieco chaotyczny, niczym w relacji na żywo, gdy najważniejsze są emocje komentatora. O, kuchnia! nie jest lekturą lekkostrawną. To książka dla prawdziwych smakoszy życia. Takich jak Bourdain, który wyznaje: „Za każdym razem, gdy jestem ze sobą szczery, mogę spojrzeć wstecz i powiedzieć, że w sumie dokonałbym tych samych wyborów jeszcze raz”.
Przyznać muszę, że Anthony Bourdain jest nie tylko wybitnym kucharzem, ale także niebywale utalentowanym pisarzem. Warto sprawdzić tę moją opinię.
Piotr Adamczewski, „Polityka”
Ten właściciel nowojorskiej restauracji oraz najbardziej niewyparzonego języka wśród szefów kuchni udaje się w podróż dookoła świata w poszukiwaniu smaku doskonałego. Smaku, który pobudza zmysły, przywołuje wspomnienia, powoduje, że przestajemy być zblazowani i znudzeni codziennością.
Aneta Kołaszewska, newsweek.pl
W swojej wędrówce przez świat amerykański smakosz trafia do eleganckich lokali i na uliczne stragany, do barów na lotniskach i kuchni luksusowych statków pasażerskich – każde miejsce jest inne, każdy kucharz ma własną specialité, ale tych wybitnych łączy silny charakter i osobowość. I może jeszcze świadomość, że nadmiar rekwizytów – sztućców, ozdób kwiatowych, a nawet „kelnerów pingwinów” – tylko przeszkadza przy najlepszych posiłkach.
Monika Stachura, „Zwierciadło”
Anthony Bourdain (ur. 1956) - szef kuchni, pisarz i dziennikarz. Absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i „kuchennych”, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni, m.in. Kill Grill. Restauracja od kuchni, 2000; W.A.B. 2008), Bone in the Throat (2000), Typhoid Mary (An Urban Historical) (2001), Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook (2004), Głodne kawałki. Czyli musztarda przed obiadem. Kill Grill 2 (2006; W.A.B. 2011). Pisywał do gazet („The New York Times”, „The Times”, „The Observer” oraz „The Independent”). Prowadził popularny program telewizyjny No Reservations, poświęcony podróżom kulinarnym. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni została opublikowana w kilkudziesięciu językach i okazała się bestsellerem również w Polsce. Dużym zainteresowaniem w Polsce cieszą się także Głodne kawałki. Najnowsza książka Bourdaina, O, kuchnia! Kill Grill 3, święci tryumfy na rynku anglosaskim i do tej pory ukazała się w kilkunastu krajach.
Ile kalorii ma kromka chleba kołodziej
Wersja do druku

Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając O, kuchnię!, dowiecie się, dlaczego za ortolana warto zapłacić 250 dolarów, jak osiągnąć erotyczną przyjemność z jedzenia zupy pho i czy prawdą jest, że Ronald McDonald ma wszy.
Bourdain do mistrzostwa opanował sztukę autoironii, a jego dosadne i obcesowe komentarze bezlitośnie obnażają gorzką prawdę o micie sukcesu. Pełen gniewu, bezkompromisowy i impulsywny, a jednocześnie rozbrajająco pokorny, nawet na sobie nie pozostawia suchej nitki. Jego język jest soczysty, dosadny i męski, a zarazem nieco chaotyczny, niczym w relacji na żywo, gdy najważniejsze są emocje komentatora. O, kuchnia! nie jest lekturą lekkostrawną. To książka dla prawdziwych smakoszy życia. Takich jak Bourdain, który wyznaje: „Za każdym razem, gdy jestem ze sobą szczery, mogę spojrzeć wstecz i powiedzieć, że w sumie dokonałbym tych samych wyborów jeszcze raz”.
Przyznać muszę, że Anthony Bourdain jest nie tylko wybitnym kucharzem, ale także niebywale utalentowanym pisarzem. Warto sprawdzić tę moją opinię.
Piotr Adamczewski, „Polityka”
Ten właściciel nowojorskiej restauracji oraz najbardziej niewyparzonego języka wśród szefów kuchni udaje się w podróż dookoła świata w poszukiwaniu smaku doskonałego. Smaku, który pobudza zmysły, przywołuje wspomnienia, powoduje, że przestajemy być zblazowani i znudzeni codziennością.
Aneta Kołaszewska, newsweek.pl
W swojej wędrówce przez świat amerykański smakosz trafia do eleganckich lokali i na uliczne stragany, do barów na lotniskach i kuchni luksusowych statków pasażerskich – każde miejsce jest inne, każdy kucharz ma własną specialité, ale tych wybitnych łączy silny charakter i osobowość. I może jeszcze świadomość, że nadmiar rekwizytów – sztućców, ozdób kwiatowych, a nawet „kelnerów pingwinów” – tylko przeszkadza przy najlepszych posiłkach.
Monika Stachura, „Zwierciadło”
Anthony Bourdain (ur. 1956) - szef kuchni, pisarz i dziennikarz. Absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji Brasserie Les Halles. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i „kuchennych”, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni, m.in. Kill Grill. Restauracja od kuchni, 2000; W.A.B. 2008), Bone in the Throat (2000), Typhoid Mary (An Urban Historical) (2001), Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook (2004), Głodne kawałki. Czyli musztarda przed obiadem. Kill Grill 2 (2006; W.A.B. 2011). Pisywał do gazet („The New York Times”, „The Times”, „The Observer” oraz „The Independent”). Prowadził popularny program telewizyjny No Reservations, poświęcony podróżom kulinarnym. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni została opublikowana w kilkudziesięciu językach i okazała się bestsellerem również w Polsce. Dużym zainteresowaniem w Polsce cieszą się także Głodne kawałki. Najnowsza książka Bourdaina, O, kuchnia! Kill Grill 3, święci tryumfy na rynku anglosaskim i do tej pory ukazała się w kilkunastu krajach.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma musztardaIle kalorii ma kromka chleba kołodziej
Wersja do druku
Szukaj
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos
Jak urozmaicić smak kawy?
Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak czasem może stać się monotonna. Zastanawiasz się, jak dodać jej nieco nowego charakteru i sprawić, by każda fil




