Jak sobie radzić ze skutkami wiosennego przesilenia

Adaptacja zajmuje kilka tygodni, zanim jednak to nastąpi, warto zastosować kilka porad, które pomogą przetrwać ten trudny dla organizmu czas.
Zdrowe nawyki żywieniowe
Na wiosnę często planujemy zrzucanie zbędnych kilogramów. Jednak szybka utrata wagi może spowodować osłabienie i większą podatność naszego organizmu na infekcje. Pamiętajmy, że najlepszym przepisem na zachowanie dobrej formy jest jedzenie pełnowartościowych posiłków, w kilku mniejszych porcjach w ciągu dnia. Dostarczajmy organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Odpowiednim źródłem będą na pewno owoce i warzywa. Możemy pomyśleć także o zmianie przyzwyczajeń i spróbować jeść więcej np. ciemnego pieczywa, które zawiera dużo błonnika. Dobrym sposobem na poprawę humoru jest smaczne jedzenie, więc nie żałujmy sobie ulubionych potraw.
Relaks dla duszy i ciała
Przede wszystkim starajmy się unikać sytuacji stresowych i odpoczywajmy więcej niż do tej pory. Wiosną dzień staje się dłuższy, co wpływa na polepszenie naszego samopoczucia, ale z drugiej strony skraca noc. Później chodzimy spać, a w konsekwencji krócej śpimy. Zadbajmy o to, aby przeznaczyć na odpoczynek 7-8 godzin, wówczas organizm ma szansę na całkowitą regenerację. Sprawiajmy sobie małe, przyjemne niespodzianki np. relaksująca kąpiel czy przyjemny wieczór z koleżanką. Odpoczynek w czasie wiosennego przesilenia jest jak najbardziej wskazany.
Naturalne wzmocnienie odporności
Po zimie, organizm jest często osłabiony i szczególnie w okresie przesilenia wiosennego łatwo złapać drobną infekcję. Możemy temu zapobiec, stosując domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Najpopularniejszymi środkami jest czosnek, miód i cytryna. Warto więc profilaktycznie dodawać czosnek do potraw, a cytrynę i miód do herbaty.
- W stanie przeziębienia pomocne mogą być również przyprawy, ponieważ mają działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Do tej grupy należą np. imbir, chilii oraz niektóre rodzaje pieprzu - opowiada Magdalena Słomka z firmy Kotányi. Aby podnieść naszą odporność, powinniśmy także pić naturalne soki z warzyw i owoców – witaminy wzmocnią organizm i będzie efektywniej bronił się przed wirusami.
Ruch na świeżym powietrzu
Wiosenna pogoda sprzyja wieczornym spacerom i wycieczkom rowerowym. Ruch na świeżym powietrzu sprawia, że organizm jest lepiej dotleniony przez co nasze samopoczucie się poprawia. Mimo tego, że fizycznie czujemy się zmęczeni, to odpoczywamy od obowiązków w pracy i w domu. Oprócz tego, że korzystamy z coraz cieplejszej pogody za oknem, warto również wykonywać kilka ćwiczeń w domu. Np. tuż po przebudzeniu, dobrze jest przeciągnąć się kilka razy leżąc na łóżku, a później wykonać kilka skłonów. Jeśli ktoś ma problem z porannym wstawaniem, to nic tak dobrze nie wybudza jak świeże powietrze. Nawet najmniejszy wysiłek fizyczny sprawi, że będziemy dotlenieni, pełni energii
i nie straszne nam będą objawy wiosennego przesilenia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma miódWersja do druku
Szukaj
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos
Jak urozmaicić smak kawy?
Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak czasem może stać się monotonna. Zastanawiasz się, jak dodać jej nieco nowego charakteru i sprawić, by każda fil




