Kuchnia izraelska - mieszanka smaków z całego świata

Z pieczywa na izraelskim stole gości chałka, którą od żydów zapożyczyli Polacy, przaśny chleb – maca – wykonana tylko z mąki i wody oraz mnóstwo słodkich, lukrowanych z czekoladą bądź z dużą ilością bakalii wypieków. Czulent to aromatyczne kawałki mięsa, które wstawia się do gorącego piekarnika w gasnącym piecu. Przez całą noc mięso dusi się i na poranek następnego dnia jest już gotowe. Potrawa ta tak naprawdę przyrządza się sama, dlatego izraelskie gospodynie przygotowują ją z piątku na sobotę, która jest świętym dniem, w którym nie wolno pracować. Izraelczycy polskiego pochodzenia przywieźli ze sobą słabość do używania dużych ilości cebuli, czosnku i kapusty. Ponadto ich przebojem kulinarnym jest czerwony barszcz, chrupiące obwarzanki, racuchy oraz wyśmienite pączki. Z Europy wywodzą się także tradycyjne kotlety sporządzone z mielonych ryb, gotowanych na twardo jaj i przypraw. Żydzi z Austrii przygotowują wykwintne strudle, przybysze z Węgier gulasze, z Rumunii wątróbki i steki, a emigranci z krajów wschodniej Europy bliny z serowym lub grzybowym nadzieniem.
W centrach mniejszych i większych miast bardzo chętnie zjadane są chleby pita wypełnione falafelami – smażone kulki z mielonych nasion roślin strączkowych, fuul – czosnkowe purée z bobu lub fasoli, szoarma – grillowane kawałki mięsa czy humus, który jest gęstą pastą sporządzoną z ciecierzycy. Izraelczycy raczą się także bagietkami lub posypanymi sezamem arabskimi obwarzankami z jajami na twardo i serem. Ulubioną przekąską Izraelczyków są także prażone pestki dyni, arbuza i słonecznika zmieszane z orzechami laskowymi, pistacjami i migdałami. Wśród młodych popularne są również wszechobecne i tanie pizzerie, bary sushi oraz serwujące potrawy kuchni meksykańskiej i chińskiej. Również izraelskie fast foody, uwielbiane przez młodzież, a nietolerowanie przez ortodoksyjnych żydów uważane są za najsmaczniejsze na świecie. Żydzi, którzy osiedlili się w Izraelu z Jemenu lub krajów Maghrebu, jadają szaszłyki – pieczone na ogniu kawałki mięsa, kebaby – pieczone mięso mielone oraz faszerowane warzywa. Mijając zlokalizowane przy głównych ulicach małe restauracyjki, przechodnie zachęcani są przez właścicieli do skosztowania lub kupna na wynos kurczaków z rożna z bakłażanowym purée, arabskich zup jarzynowych czy faszerowanych oliwek bądź liści winogron.Do tego można wypić dobre izraelskie 5% piwo lub świeżo wyciskany sok owocowy, w tym rewelacyjny sok z tamaryndowca, który nigdzie nie smakuje tak jak w Izraelu.
Przemierzając izraelskie miasta, można wyczuć wspaniałą woń mocnej kawy i kardamonu. Właśnie z dodatkiem tego zioła dość często przyrządzany jest ten uwielbiany przez mieszkańców Izraela napój. Z kolei herbata, czarna, anyżowa bądź miętowa także jest mocna i zazwyczaj podawana już z dodatkiem cukru. Po dobrej kawie można spróbować również słodkiego mleczka migdałowego i daktylowego lub wspaniałego sahlaba, który jest gęstym napojem mlecznym z kokosem i bakaliami. Dużą popularnością w kawiarniach cieszą się także marcipanes – desery migdałowe, które przyjechały do Izraela wraz z iberyjskimi imigrantami. Na dobry sen na pewno przyda się kieliszeczek wykwintnej miejscowej brandy.





Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanchałka kromka kcal
Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Bundz krowi kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu