Domowa chałwa

Chałwa nie tylko świetnie smakuje i rozpieszcza podniebienie każdego konesera smaku.. Niezależnie od wieku dodaje niesamowitej ilości energii oraz stanowi uzupełnienie siły i wigoru tak potrzebnych w chłodne dni.
Istnieje całe mnóstwo przepisów na chałwę. Część z nich jako podstawę wskazuje kasze manną, masło i cukier, część natomiast za podstawowy składnik uważa sezam, ewentualnie gotową miazgę sezamową. Poniżej przedstawiamy najszybszy i najprostszy przepis na domową chałwę, do przygotowania której potrzebujemy tylko sezamu, miodu i interesujących nas dodatków (orzechów, bakalii, słonecznika, maku itp.)
Ilość sezamu zależy od ilości chałwy, którą chcemy przygotować. Ziarenka prażymy na teflonowej patelni (bez tłuszczu), aż do momentu, w którym zaczną one zmieniać kolor. Należy być bardzo ostrożnym, ponieważ zbyt długie prażenie sprawi, że sezam będzie gorzki, a w efekcie chałwa niesmaczna. Następnie tak spreparowane ziarenka dokładnie mielimy – bądź za pomocą moździerza, bądź przy użyciu np. młynka do kawy. Kolejny etap to już wybór dodatków i połączenie całości z miodem (na 100 g sezamu przypada ok. 2 łyżek miodu). Teraz wystarczy tylko bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po schłodzeniu chałwa nadaje się do krojenia.
Choć przepis wydaje się banalny to każdy, kto samodzielnie próbował przygotować swój ulubiony przysmak wie, że jest to zadanie niezwykle trudne – zazwyczaj podczas wyrobu domowej chałwy pojawiają się problemy (sezam gorzknieje, przypala się, maszynka się przegrzewa, konsystencja jest nieodpowiednia, trzeba długo mieszać), a jej smak nie dorównuje najbardziej znanej w Polsce chałwie brzeskiej. Być może o wyjątkowości produktów Odry przesądza oryginalna, tradycyjna receptura, być może sekret tkwi w ręcznej metodzie wyrabiania, faktem jest jednak że brzeska chałwa nie ma sobie równych, a jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak zna każdy prawdziwy miłośnik małego słodkiego co nieco - idealna struktura chałwy oraz głębia sezamu, karmelu i orzechów sprawiają, że nie sposób przejść obok niej obojętnie.
Warto też pamiętać, że chałwa jest nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do kawy, ale świetnie nadaje się do przygotowywania innych dań, np. naleśników na słodko. Wystarczy 10-15 dag chałwy, tabliczka czekolady oraz pokruszone orzechy włoskie, aby zamiast tradycyjnych naleśników z dżemem zaserwować sobie czy domownikom przepyszną ucztę z sezamem w tle.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma szynka chudaIle kalorii ma szynka gotowana
Szynka wieprzowa bez kości kcal
Chałwa indeks glikemiczny
Wersja do druku
Szukaj
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos
Jak urozmaicić smak kawy?
Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak czasem może stać się monotonna. Zastanawiasz się, jak dodać jej nieco nowego charakteru i sprawić, by każda fil




