Zaproś przyjaciół na pączki i faworki

Tymczasem karnawał w pełni – Rio de Janeiro rozbrzmiewa sambą, w Niemczech i Danii trwają parady z konkursami, w Wenecji kolorowy tłum w maskach bawi się na ulicach. A my? My mamy wielowiekową tradycję zapustów, która niczym nie ustępuje zwyczajom kultywowanym w innych państwach.
PRZEPISY NA KARNAWAŁOWE SŁODKOŚCI (z olejem rzepakowym)
PĄCZKI
Składniki (na 8 sztuk):
25 g świeżych drożdży
275 g mąki
35 g masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka soli
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
• Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy i wsypujemy skruszone do dużego naczynia.
• Do drożdży dodajemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy całość do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
• W międzyczasie ucieramy jajko i żółtka z cukrem waniliowym.
• Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej sól a następnie wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszamy, na koniec dodając ubite jajka.
• Wyrabiamy przez 15 minut, po czym dodajemy stopione masło i wyrabiamy jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
• Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po mniej więcej 1,5 godziny) wałkujemy je na gruby placek (można podsypać lekko mąką, by się nie przyklejało do stolnicy).
• Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę ulubionej konfitury, dżemu lub marmolady (polecamy różaną lub śliwkową), przykrywamy drugim, zlepiamy je w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia jeszcze na około pół godziny.
• W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz w głębokim ganku.
• Podrośnięte pączki odwracamy wierzchem na spód, a gdy podrosną (po około 30 minutach) smażymy w rozgrzanym oleju rzepakowym (NASZA REKOMENDACJA!). Przez pierwszą minutę smażymy pączki pod przykryciem, później przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z oleju.
• Polewamy pączki lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową (przepis poniżej) lub posypujemy dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym – wedle uznania.
Dekoracja (przykłady do wyboru):
• 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
• Lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu.
• Cukier puder do posypania.
Nasze rady:
• Przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego zadbaj o to, by w kuchni było ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.
• Do smażenia pączków olej musi być dobrze rozgrzany. Można sprawdzić jego temperaturę wrzucając do niego odrobinę ciasta – jeśli ciasto "wyskoczy", będzie "skwierczało", można smażyć pączki.
• Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
• Jeśli chcemy uzyskać charakterystyczną białą obwódkę wokół pączka, wlewamy do garnka tyle oleju, aby jedynie przykrył pączki do połowy.
FAWORKI:
Składniki:
25 dag mąki
2 dag masła
3 żółtka
1/4 szklanki gęstej śmietany 18%
Kieliszek spirytusu
Szczypta soli
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder
Cukier waniliowy
Wykonanie:
• Przesiewamy mąkę i siekamy razem z masłem na stolnicy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.
• Bijemy ciasto wałkiem przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć w nim pęcherze powietrza. Następnie odstawiamy je na godzinę w chłodne miejsce.
• Po godzinie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką, by się nie przyklejało. Kroimy je radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3-4 cm. W środku każdego kawałka nożem robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta, uzyskując charakterystyczny kształt faworka.
• W międzyczasie rozgrzewamy w szerokim rondlu olej rzepakowy (NASZA REKOMENDACJA!)
i partiami wkładamy nań faworki, a następnie szybko smażymy je na złoty kolor z dwóch stron.
• Wyjmujemy faworki na papierowy ręcznik i odsączamy je z oleju, po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Nasze rady:
• Do smażenia faworków temperatura oleju musi być odpowiednia, aby wrzucane faworki „skwierczały", a nie leżały w tłuszczu. Jednocześnie należy uważać, aby nie spalić zbyt szybko ciasta.
• Faworki łatwiej obtoczyć w cukrze pudrze, gdy do papierowej torebki wsypiemy cukier puder a następnie będziemy do niej wkładać po kilka faworków i ścisnąwszy ręką koniec torebki, aby cukier się nie wysypał, potrząśniemy nią kilkakrotnie.
Już od stuleci zapusty funkcjonują w naszej kulturze jako czas balów, kuligów i radosnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Stole, na którym nie może zabraknąć polskiej specjalności – pączków i faworków, zwanych również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się w karnawale pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, dziś preferujemy znacznie mniej kontrowersyjną, a niewątpliwie smaczniejszą, wersję z nadzieniem na słodko: dżemem, marmoladą, konfiturą – co kto lubi. Brzmi pysznie? To może na chwilę porzucisz ciepły koc i herbatę na rzecz kuchennego fartuszka i zaprosisz przyjaciół na wspólne świętowanie karnawału? Zaskocz ich domowej roboty tradycyjnymi słodkościami. Usmaż pyszne pączki i faworki. Nie potrafisz? To wcale nie jest takie trudne, mamy dla Ciebie sprawdzone przepisy. Aha, i pamiętaj, by do smażenia użyć oleju rzepakowego zamiast smalcu.
Olej rzepakowy jest do smażenia wręcz idealny. Cechuje się dużą wytrzymałością na zmiany termiczne i nie wpływa na smak potraw jak niektóre tłuszcze, a wręcz wydobywa ich naturalny aromat. Nie każdy wie, że dania na nim przygotowywane mają od 5 do 10% mniej kalorii, dzięki łatwemu odsączaniu z nich oleju po smażeniu.
Olej rzepakowy polecany jest przez kucharzy i dietetyków nie tylko ze względu na swoje uniwersalne zastosowanie. Zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
z deficytowej w naszej diecie rodziny Omega-3 oraz najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych. Już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie dostarczą naszemu organizmowi zalecaną dzienną dawkę kwasu alfa-linolenowego z rodziny Omega-3.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma cappucino?y?ki jednorazowe
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu