Owocowa sałatka z kuskusem
Spis treści
Autor
Dziś przepis dla fanów owoców i kaszy kuskus - owocowa sałatka z żurawiną i kuskusem.

Składniki do przygotowania 1 porcji:
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- 75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 250 g błyskawicznej kaszki kuskus
- sól
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 50 g orzeszków pinii
- 2-3 pomarańcze
- 250 g jogurtu kremowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- niewielka ilość płynnego miodu
- pieprz
Przygotowanie:
Dymkę ze szczypiorkiem oczyścić i umyć. Zielone części pokroić w talarki, białą cebulkę pokroić w drobną kostkę i szklić na gorącym oleju. Dodać cranberries, odmierzyć i dolać 400 ml wody, zagotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać sól i suszoną miętę w zaparzaczu lub filtrze. Posypać kuskusem. Pozostawić na 5-6 minut, aby składniki przeszły smakiem.
Umyć świeżą miętę, listki posiekać. Orzechy pinii uprażyć na sucho. Pomarańcze podzielić na cząstki, jednocześnie zbierając sok.
Jogurt, zebrany sok z pomarańczy oraz sok z cytryny wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Zaparzacz lub filtr wyjąć z kuskusa, dodać dressing jogurtowy, szczypiorek, cząstki pomarańczy, orzeszki pinii oraz świeżą miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energe tyczna: 480 kcal / 2015 kJ
Białko: 12,6 g
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 71,5 g
Wersja do druku

Składniki do przygotowania 1 porcji:
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- 75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 250 g błyskawicznej kaszki kuskus
- sól
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 50 g orzeszków pinii
- 2-3 pomarańcze
- 250 g jogurtu kremowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- niewielka ilość płynnego miodu
- pieprz
Przygotowanie:
Dymkę ze szczypiorkiem oczyścić i umyć. Zielone części pokroić w talarki, białą cebulkę pokroić w drobną kostkę i szklić na gorącym oleju. Dodać cranberries, odmierzyć i dolać 400 ml wody, zagotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać sól i suszoną miętę w zaparzaczu lub filtrze. Posypać kuskusem. Pozostawić na 5-6 minut, aby składniki przeszły smakiem.
Umyć świeżą miętę, listki posiekać. Orzechy pinii uprażyć na sucho. Pomarańcze podzielić na cząstki, jednocześnie zbierając sok.
Jogurt, zebrany sok z pomarańczy oraz sok z cytryny wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Zaparzacz lub filtr wyjąć z kuskusa, dodać dressing jogurtowy, szczypiorek, cząstki pomarańczy, orzeszki pinii oraz świeżą miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energe tyczna: 480 kcal / 2015 kJ
Białko: 12,6 g
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 71,5 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos
Jak urozmaicić smak kawy?
Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak czasem może stać się monotonna. Zastanawiasz się, jak dodać jej nieco nowego charakteru i sprawić, by każda fil




