Owocowa sałatka z kuskusem
Spis treści
Autor
Dziś przepis dla fanów owoców i kaszy kuskus - owocowa sałatka z żurawiną i kuskusem.

Składniki do przygotowania 1 porcji:
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- 75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 250 g błyskawicznej kaszki kuskus
- sól
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 50 g orzeszków pinii
- 2-3 pomarańcze
- 250 g jogurtu kremowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- niewielka ilość płynnego miodu
- pieprz
Przygotowanie:
Dymkę ze szczypiorkiem oczyścić i umyć. Zielone części pokroić w talarki, białą cebulkę pokroić w drobną kostkę i szklić na gorącym oleju. Dodać cranberries, odmierzyć i dolać 400 ml wody, zagotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać sól i suszoną miętę w zaparzaczu lub filtrze. Posypać kuskusem. Pozostawić na 5-6 minut, aby składniki przeszły smakiem.
Umyć świeżą miętę, listki posiekać. Orzechy pinii uprażyć na sucho. Pomarańcze podzielić na cząstki, jednocześnie zbierając sok.
Jogurt, zebrany sok z pomarańczy oraz sok z cytryny wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Zaparzacz lub filtr wyjąć z kuskusa, dodać dressing jogurtowy, szczypiorek, cząstki pomarańczy, orzeszki pinii oraz świeżą miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energe tyczna: 480 kcal / 2015 kJ
Białko: 12,6 g
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 71,5 g
Wersja do druku

Składniki do przygotowania 1 porcji:
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- 75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 250 g błyskawicznej kaszki kuskus
- sól
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 50 g orzeszków pinii
- 2-3 pomarańcze
- 250 g jogurtu kremowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- niewielka ilość płynnego miodu
- pieprz
Przygotowanie:
Dymkę ze szczypiorkiem oczyścić i umyć. Zielone części pokroić w talarki, białą cebulkę pokroić w drobną kostkę i szklić na gorącym oleju. Dodać cranberries, odmierzyć i dolać 400 ml wody, zagotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać sól i suszoną miętę w zaparzaczu lub filtrze. Posypać kuskusem. Pozostawić na 5-6 minut, aby składniki przeszły smakiem.
Umyć świeżą miętę, listki posiekać. Orzechy pinii uprażyć na sucho. Pomarańcze podzielić na cząstki, jednocześnie zbierając sok.
Jogurt, zebrany sok z pomarańczy oraz sok z cytryny wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Zaparzacz lub filtr wyjąć z kuskusa, dodać dressing jogurtowy, szczypiorek, cząstki pomarańczy, orzeszki pinii oraz świeżą miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energe tyczna: 480 kcal / 2015 kJ
Białko: 12,6 g
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 71,5 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu