Szpinak jest rośliną znaną od lat. To smak dzieciństwa, ale kojarzony raczej negatywnie. Tak naprawdę jednak ma duże właściwości smakowe, w dodatku to samo zdrowie.

Szpinak pochodzi z Persji, skąd w czasach średniowiecznych przywieziono go do Europy. Największą popularność zyskał jednak po drugiej wojnie światowej dzięki szerokiej promocji przez Amerykanów.

Na zdrowie…
Znany i doceniany jest przede wszystkim dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Jest to bowiem nieocenione źródło magnezu i witaminy C.  100 g szpinaku dostarcza 2,4 mg żelaza i 48,8 mg witaminy C. to także solidna porcja błonnika (6,3 g), magnezu (59 mg), wapnia (600 mg) czy potasu (490 mg). Wpływa więc pozytywnie na ciśnienie tętnicze krwi, pracę mózgu, poziom cholesterolu czy poprawę odporności. To także bogate źródło antyoksydantów: luteiny i beta-karotenu, dzięki czemu działa przeciwnowotworowo. Szpinak zalecany jest również kobietom ciężarnym, gdyż w swoim składzie zawiera kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Można jeść go śmiało bez obawy o figurę, gdyż taka porcja to tylko 20 kcal.

Nie dla każdego…
Pamiętajcie jednak, że „każdy kij ma dwa końce”. Szpinak w swoim składzie zawiera tzw. kwas szczawiowy. Spożywając go w zbyt dużych ilościach możemy sobie zaszkodzić. Warzywo to nie jest polecane osobom cierpiącym na reumatyzm, artretyzm, a także mających problemy z nerkami, wątrobą i układem pokarmowym.

Dla smaku…
Wbrew przekonaniom z dzieciństwa szpinak może być ciekawym dodatkiem urozmaicającym wiele potraw – i to zarówno na surowo jak i w postaci ugotowanej. To idealny składnik sałatek, wspaniale komponuje się również z drobiem.
Przygotowując szpinak najlepiej jest delikatnie poddusić go w garnku, dodać odrobinę soli i pieprzu i czekać aż stanie się miękki. Można również dodać masło. Wiele gospodyń przygotowuje go na patelni.
Należy jednak pamiętać, że poddawanie go wysokim temperaturom przez dłuższy czas zabija jego właściwości odżywcze. Aby temu zapobiec duśmy, smażmy i gotujmy szpinak, tylko tak, aby zrobił się miękki. Nie służy mu także długotrwałe moczenie. Dla zachowania zawartych w nim witamin można skropić szpinak odrobiną soku z cytryny.
To zielone warzywo wspaniale komponuje się z drobiem. Może być więc idealny dla urozmaicenia zwykłego dania. Oto pomysł na roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
300 g szpinaku
100 g sera feta
Łyżka masła
Ząbek czosnku
Mała cebulka
Sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy, następnie rozbijamy na cienkie plasterki, uważając, aby nie zrobić w nim dziurek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni szklimy cebulkę. Szpinak dusimy z odrobiną masła, a gdy troszkę zmięknie dodajemy soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już nabierze odpowiedniej konsystencji kruszymy do niego fetę i chwilę podduszamy, tak aby składniki się delikatnie połączyły. Następnie dodajemy cebulkę.
Tak przygotowanym farszem „smarujemy” nasze mięso i zawijamy. Aby utrzymało się w takiej pozycji można związać je nitką (nie zapominając o jej zdjęciu przed podaniem). Następnie roladki smażymy i danie gotowe.

Podobne artykuły: