Cappy Cała Pomarańcza – zimowa dawka składników odżywczych

Łatwa do spożycia forma stanowi alternatywę w sytuacjach, gdy brakuje odpowiednich warunków, aby umyć i obrać owoce lub warzywa.
Technologia Pełnego Wyciskania(TM) powoduje, że do produktu finalnego trafiają nie tylko sok i miąższ, jak ma to miejsce w tradycyjnych sokach pomarańczowych, ale również i inne części anatomiczne owocu pomarańczy, włącznie z albedo (biała skórka) i rdzeniem owocu (serce owocu). Te ostatnie są szczególnie bogate w fitoskładniki (głównie flawanony). Jedna szklanka Cappy Cała Pomarańcza zawiera tyle samo fitoskładników co średniej wielkości owoc pomarańczy i ponad 60% więcej niż zwyczajny sok pomarańczowy dostępny na rynku. Dlatego produkt jest najbliższy zjedzeniu całego owocu, stając się źródłem witaminy C, błonnika i potasu.
- W okresie jesienno-zimowym osłabia się nasza odporność, której towarzyszy częste przeziębienie.
W tym okresie należy dostarczać organizmowi niezbędną ilość witamin, błonnika, oraz składników mineralnych. W tym szczególnie ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy C. Jest ona jednym
z najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy dostarczanych z pożywieniem, który chroni komórki organizmu, wzmacnia go, podnosząc odporność i skracając okres przeziębień. Najlepiej czerpać ją
z naturalnego źródła, ponieważ wtedy jest najłatwiej przyswajalna – mówi prof. Jan Oszmiański, technolog żywności Katedry Technologii Przetwórstwa Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - W okresie jesienno-zimowym trudno o świeże owoce i warzywa dlatego należy korzystać z innych bogatych źródeł tej witaminy jak kiszona kapusta, owoce cytrusowe czy otrzymane z nich produkty - dodaje.
Zdrowa dieta to taka, która dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ważna jest prawidłowa częstotliwość spożywania produktów z poszczególnych grup, która w ciągu dnia przybiera kształt tzw. piramidy żywieniowej. Zgodnie z nią, warzywa i owoce powinny być spożywane w 3-5 porcjach, z czego jedna może być w postaci soku. Owoce stanowią bardzo różnorodną grupę. Można wśród nich wyróżnić owoce pestkowe, ziarnkowe, jagodowe, leśne, cytrusowe, śródziemnomorskie i tropikalne. Cytrusy zawierają najwięcej witaminy C, która pozytywnie wpływa między innymi na odporność czy przyswajalność żelaza. O wysokiej wartości odżywczej Cappy Cała Pomarańcza świadczy przeliczenie zawartości 100ml produktu zalecanego dziennego spożycia (% RDA). Wskaźnik ten jest znaczący (dostarcza ponad 7,5% RDA) dla witaminy C oraz potasu. Cappy Cała Pomarańcza zawiera również błonnik pokarmowy: 0,8g/100ml (przeważa błonnik rozpuszczalny).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kapusta z kiełbasąIle kalorii ma kiszona kapusta
Ile kalorii ma zupa cytrynowa
Banan kcal bez skórki
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu