Lodowe desery świąteczne
Fantazja na temat grillowanych jabłek z lodami Carte d’Or Vanilla
(dla 2 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 jabłko, np. antonówka lub cortland
2 gałki lodów Carte d’Or Vanilla
pół szklanki płatków migdałów
pół szklanki rodzynek
1 łyżka miodu
1 cytryna
świeże liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przekrój jabłko na pół i usuń z jego środka nasiona. Ułóż połówki w rozgrzanym do temperatury 220˚C piekarniku lub na grillu płaską częścią do kraty i piecz przez 5 minut. Przypieczone części jabłka skrop następnie sokiem z cytryny, po czym za pomocą łyżeczki delikatnie wyjmij z nich miąższ i wymieszaj
z migdałami, rodzynkami oraz miodem. Słodką mieszanką wypełnij wydrążone połówki, które – tym razem odwrotną stroną – włóż jeszcze na 3 minuty do piekarnika lub połóż na grillu. Po przełożeniu na talerzyki dodaj lody tworzone wyłącznie z najszlachetniejszych składników, czyli Carte d’Or Vanilla
z wanilią z Madagaskaru i udekoruj całość liśćmi mięty. To tyle! Teraz pozostaje już tylko rozkoszować się wyśmienitym ciepło-zimnym lodowym deserem.

Gruszki i lody Carte d’Or Vanilla z nutą karmelu
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 duże gałki lodów Carte d’Or Vanilla
2 dojrzałe gruszki lub gruszki z syropu
300 g cukru
200 ml wody
1 cytryna
Sposób przygotowania:
Usyp kopczyk z cukru w garnku o grubym dnie. Postaw garnek na średnim ogniu i po chwili wlej wodę tak, by otoczyła cukier. Obrane gruszki pokrój na ćwiartki i usuń delikatnie pestki, a następnie skrop gotowe części sokiem z cytryny. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pozwól,
by cukier stopniowo rozpuszczał się w wodzie. Po 3-4 minutach do brązowiejącej masy dodaj gruszki
i delikatnie obtaczaj je w tworzącym się sosie karmelowym. Duś je przez ok. 5 minut i wyłóż na talerzyki lub do pucharków. Dodaj do tego Carte d’Or Vanilla – lody o wyjątkowym smaku,
bo stworzone według oryginalnej receptury opartej na wanilii z Madagaskaru. Na koniec polej każdą
z porcji gorącym sosem karmelowym i rozkoszuj się pysznym deserem i magią świąt.
Ten sam deser możesz zrobić również w wersji z bakaliami. Wystarczy, że zamiast lodów waniliowych dodasz Carte d’Or Bakalia

Szukaj
Pokój dla komputerowego gracza – o czym warto pamiętać
Jeśli jednym z domowników jest pasjonat gier komputerowych, w trosce o jego zdrowie i dobre samopoczucie należy mu odpowiednio urządzić pokój, a przynajmniej st
Nie tylko książki
Dzisiejsze cykle wydawnicze nie nadążają za tempem odkryć. Dlatego trzeba trochę inaczej patrzeć na książki naukowe. Nie można już oceniać ich jako najbardziej
Jak samodzielnie podciąć końcówki?
Odpowiednia pielęgnacja włosów jest bardzo ważna. Dzięki temu zawsze się dobrze prezentują i dodają nam uroku. Bardzo ważnym elementem pielęgnacji włos&o
Kosmetyki Hagi - co je wyróżnia?
Każdy z nas chce się dobrze prezentować. Z tego powodu testujemy różne metody, które pomogą nam osiągnąć ten cel. Niezbędna jest więc codzienna pi
Płaszcz trencz – idealny na wiosnę!
Trencz to klasyka wśród wszystkich fasonów płaszcza damskiego. Uniwersalny i ponadczasowy – to jego najważniejsze cechy. W dodatku sprawdzi