Wiemy już, że każdego dnia powinniśmy znaleźć w naszej diecie miejsce na 5 porcji owoców i warzyw. Anglicy powiadają, że wystarczy jedno jabłko dziennie, aby trzymać doktora daleko od siebie. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się także o dobroczynnych kwasach tłuszczowych, które zwiększają odporność, potrafią zmniejszyć podatność na depresję, a nawet pomóc wychować małego geniusza.

Tajemnicze "dobre tłuszcze"

Kwasy Omega-3 to wielonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe, przez naukowców pieszczotliwie nazywane ‘dobrym tÅ‚uszczem’. Trudno uwierzyć, że tÅ‚uszcz może pozytywnie wpÅ‚ywać na zdrowie? A jednak! Kwasy Omega-3 korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na ukÅ‚ad krążenia; przeciwdziaÅ‚ajÄ… zwapnieniu naczyÅ„ krwionoÅ›nych, obniżajÄ… ciÅ›nienie tÄ™tnicze krwi oraz regulujÄ… pracÄ™ serca. Wydatnie polepszajÄ… pracÄ™ ukÅ‚adu nerwowego, w tym mózgu. Warto pamiÄ™tać, że kwasy Omega3 stanowiÄ… 60% tkanki mózgowej, a wiÄ™c sÄ… niezbÄ™dne w usprawnianiu procesów myÅ›lowych oraz zwiÄ™kszaniu koncentracji.

Omega-3 pozwoli Ci wychować Einsteina

Czy regularne spożywanie ryb bogatych w kwasy Omega-3 może zwiÄ™kszyć IQ u dzieci? Zespół naukowców z Harvard Medical School pod kierownictwem dr Emily Oken twierdzi, że… tak! Badaniom poddano grupÄ™ ponad 25 000 kobiet w ciąży. Zaobserwowano, iż te z nich, które spożywaÅ‚y tygodniowo co najmniej 3 posiÅ‚ki bogate w kwasy Omega-3, urodziÅ‚y dzieci bardziej rozwiniÄ™te fizycznie, szybciej nawiÄ…zujÄ…ce kontakt z otoczeniem oraz obdarzone wspaniaÅ‚Ä… koordynacjÄ… ruchowÄ…. Dzieci te wykazaÅ‚y siÄ™ też wiÄ™kszym (nawet o 7 punktów) ilorazem inteligencji niż rówieÅ›nicy, których matki w czasie ciąży przyjmowaÅ‚y tylko 1 posiÅ‚ek bogaty w kwasy Omega-3 tygodniowo!

W poszukiwaniu Omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie są wytwarzane w naszych organizmach, a więc muszą być pozyskiwane z pożywienia. Bogatym źródłem kwasów z rodziny Omega-3 są orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, siemię lniane i olej rzepakowy. Najbardziej korzystne jest jednak spożywanie łącznie dwóch rodzajów kwasów z grupy Omega-3: EPA i DHA. Ta zbawienna kombinacja występuje w tłustych rybach morskich, takich jak łososie, śledzie, pstrągi czy tuńczyki oraz w glonach (Nori, Kombu, Wakame). W tym zestawieniu, ryby wydają się być najwdzięczniejszym źródłem kwasów Omega-3, tak ze względu na ich powszechną dostępność na rynku polskim, jak i na wyśmienity smak.

Ryba rybie nierówna

Powszechnie rekomenduje się, by dorośli spożywali co najmniej 1,5g kwasów Omega-3 na tydzień. Można to łatwo osiągnąć, jedząc 2-3 rybne posiłki w tygodniu. Jednak nie wszystkie gatunki ryb dostarczają nam odpowiedniej ilości Omega-3. Warto więc zwrócić uwagę na rodzaj wybieranej przez nas ryby. O ile bowiem dla zaspokojenia tygodniowego zapotrzebowania na kwas Omega-3, musielibyśmy zjeść 10 kilogramów pangi, o tyle ten sam efekt osiągniemy zjadając 100 g wędzonego łososia czy śledzia.

Święta ze śledziem
Åšrednie spożycie ryb w Polsce wciąż nie jest wystarczajÄ…ce. Nieoczekiwanie z pomocÄ… statystyce (i naszemu zdrowiu) przychodzÄ…… ÅšwiÄ™ta Bożego Narodzenia. A raczej potrawy, które tradycyjnie z ich okazji spożywamy.
„Kolacja wigilijna nie może obyć siÄ™ bez ryb” mówi przedstawiciel jednego z najwiÄ™kszych producentów przetworów rybnych firmy Contimax S.A., PrzemysÅ‚aw CieÅ›lik. „NajwiÄ™kszym zainteresowaniem w naszej Å›wiÄ…tecznej ofercie cieszÄ… siÄ™ Å›ledzie, szczególnie tradycyjne filety z marynowanÄ… cebulÄ… „Po Wiejsku” oraz solone filety a'la Maties, które idealnie nadajÄ… siÄ™ do dalszego przyrzÄ…dzania. Przy okazji ÅšwiÄ…t warto też zwrócić uwagÄ™ na wÄ™dzonego Å‚ososia, który z roku na rok staje siÄ™ godnym przeciwnikiem Å›ledzia i karpia w wyÅ›cigu o palmÄ™ pierwszeÅ„stwa na polskich stoÅ‚ach. Mamy nadziejÄ™, że doskonaÅ‚a jakość naszych produktów  przekona Polaków do czÄ™stszego siÄ™gania po zdrowe dania rybne, także poza okresem Å›wiÄ…tecznym”. Warto też pamiÄ™tać o tym, że duże i dÅ‚ugo żyjÄ…ce ryby, takie jak tuÅ„czyk, mogÄ… w sobie zawierać rtęć, która gromadzi siÄ™ z czasem w ich miÄ™sie. W przypadku maÅ‚ych ryb, zwÅ‚aszcza takich jak szprot czy Å›ledź, zawartość rtÄ™ci jest minimalna i można je bezpiecznie spożywać w dużych iloÅ›ciach.

Omega-3 na ...wyrzuty sumienia
Święta to czas, kiedy jemy dużo i nie myślimy o diecie. Po kilkudniowej biesiadzie często z wyrzutem wspominamy ilu pysznych potraw nie mogliśmy sobie odmówić. Jeżeli jednak na naszym stole pojawią się dania z bogatych w Omega-3 morskich ryb, możemy być pewni, że świąteczne objadanie odbyło się też z korzyścią dla naszego zdrowia.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii mają śledzie
Ile kalorii ma tuńczyk z puszki
Tuńczyk w oleju po odsączeniu
Czy można jeść śledzie codziennie
Ile kalorii ma karp

Wersja do druku