Polski Fusion- czyli Nori Maki Sushi ze śledziem

Kucharz właściwie nie jest ograniczony żadnymi prawidłami kulinarnymi, a efekt zależy tylko od jego pomysłowości i fantazji. Nim sięgniemy po fusion amerykański, czy francuski, warto zacząć od naszych rodzimych, tradycyjnych potraw; pobawić się smakami, uszlachetnić, sięgając po bogactwo potraw znanych innym kuchniom. Poniżej przepis łączący sztandarowe danie kuchni japońskiej, czyli sushi, z polskim smakiem śledzia.
Składniki
2 szklanki ryżu do sushi
6 arkuszy nori
2 opakowania filetów śledziowych a la Maties (np. firmy Contimax)
4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
1 butelka (250 ml) octu ryżowego
zielona cebulka
cukier
sól
Przygotowanie
Ryż należy przepłukać kilkakrotnie i dobrze odcedzić. Do garnka o grubym dnie wsypujemy ryż i zalewamy odmierzoną ilość wody w stosunku 1:1, czyli na 1 szklankę ryżu przypada 1 szklanka wody. Przykrywamy garnek pokrywką i całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy pod pokrywką pojawi się charakterystyczna biała pianka z gotującego się ryżu, gotujemy jeszcze 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Po wyłączeniu ognia pod ryżem, nie podnosimy pokrywki (ważne!) i pozwalamy mu jeszcze przez 10 minut ‘dochodzić’ w garnku. Dzięki temu, ryż będzie łatwy do formowania, a jednocześnie połyskliwy i odpowiednio sypki. Przesypujemy ryż do miski i na gorąco, mieszamy z zalewą octową ( 125 ml octu ryżowego+ 40 gr cukru + 22g soli) rozbijając ewentualne grudki szpatułką. Ryż idealny do przygotowania Nori Maki powinien mieć temperaturę 36 stopni C.
Filety śledziowe (najlepiej solone a la Maties, np. firmy Contimax) kroimy w paski. Ogórki kiszone oraz cebulkę kroimy na drobną kostkę. Na arkuszu nori układamy ok. jednocentymetrową warstwę ryżu. Następnie układamy kolejno: posiekaną drobno zieloną cebulkę, drobne kosteczki ogórka oraz płaty śledzia. Wszystko zwijamy jak roladę. Ruloniki schładzamy w lodówce, a przed podaniem kroimy ostrym nożem na plastry.
Nasza Rada
Doskonałym dodatkiem będzie sos sojowy do maczania sushi podany w małej miseczce oraz kulka ostrej pasty chrzanowej wasabi. Sushi podajemy z japońskimi pałeczkami zamiast sztućców, ale przy braku wprawy można je po prostu jeść palcami.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ogórki kiszoneWerthers Original kcal
Wersja do druku
Szukaj
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom
Tenisówki, trampki, sneakersy - wiosenny must-have!
Tenisówki, trampki i sneakersy to obuwie, które powinno znaleźć się w każdej garderobie. Ich uniwersalność, komfort oraz zdolność do nadawania styliza
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe