Jak wybrać zdrowy i smaczny chleb
Spis treści
Autor
Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?
W zaleceniach dietetyków i ekspertów żywieniowych podkreśla się zdrowotne właściwości pieczywa ciemnego, w przeciwieństwa do chleba białego. Podstawowa różnica polega na sposobie uzyskiwania mąki, z której wypiekany jest chleb. Mąkę razową, czyli ciemną otrzymujemy zarówno z pszenicy, jak i z żyta w wyniku rozdrabniania całego ziarna (łuski, bielma i zarodka). Biała mąka powstaje natomiast jedynie z części skrobiowej – z bielma, przez co ma znacznie mniej wartości odżywczych.
Razowy na zakwasie zamiast białego
Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, będący źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Pieczywo razowe ma również mało kalorii, a zawarty w nim błonnik, pęczniejąc w żołądku, obniża uczucie głodu i przyczynia się do lepszej perystaltyki jelita grubego. - Dieta uboga we włókno pokarmowe, w której dominują przetworzone produkty, w tym białe pieczywo jest przede wszystkim bardzo kaloryczna i może powodować problemy z otyłością - mówi Marietta Wyciechowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Do zdrowego pieczywa zalicza się również chleb graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.
Informacje od piekarza
Wybierając pieczywo nie należy się kierować jedynie wyglądem czy zapachem. Warto także czytać etykiety, na których powinny znajdować się informacje o składzie i rodzaju mąki lub pytać o to sprzedawcę. Im wyższy numer przy oznaczeniu mąki, tym jest ona zdrowsza, jak np. żytnia razowa (2000). Najczęściej spotykanymi są natomiast: żytnia pytlowa (720) i pszenna chlebowa (850 i 750). Równie ważne są pozostałe składniki. Jeśli oprócz mąki, wody, drożdży i soli są także chemiczne dodatki na literę „E”, oznaczać to może, że proces fermentacji nie został przeprowadzony we właściwy sposób. Prawdopodobnie został on skrócony poprzez dodanie polepszaczy. - Obecność karmelu może natomiast świadczyć, że pieczywo zostało wypieczone z kalorycznej, białej mąki i sztucznie zabarwione. Zatem nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym, warto mieć to na uwadze przy wyborze pieczywa¬ – dodaje dietetyk z Naturhouse.
Smaczny wygląd
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Dobry chleb jest ciężki, nieco twardszy, bardziej zwarty i lekko gliniasty. Skórka powinna być dosyć gruba, przypieczona oraz popękana w charakterystyczne romby. Taki chleb łatwo się kroi i jest niezwykle smaczny. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, o długim terminie ważności, ponieważ najczęściej zawiera ono dużą ilość konserwantów.
Fundament zdrowej diety
Niekiedy, chcąc zrzucić w krótkim czasie kilka kilogramów, eliminujemy z diety niektóre składniki, w tym także pieczywo. Pamiętajmy jednak, że nie warto rezygnować ze zdrowego, ciemnego chleba, ponieważ pozbawiamy w ten sposób nasz organizm źródła wielu cennych substancji odżywczych. Włączając kilka kromek ciemnego chleba do jadłospisu, łatwiej utrzymać dobrą formę i szczupłą sylwetkę.
Ile kalorii ma bułka z kruszonką
Chleb graham wartości odżywcze
Wersja do druku
W zaleceniach dietetyków i ekspertów żywieniowych podkreśla się zdrowotne właściwości pieczywa ciemnego, w przeciwieństwa do chleba białego. Podstawowa różnica polega na sposobie uzyskiwania mąki, z której wypiekany jest chleb. Mąkę razową, czyli ciemną otrzymujemy zarówno z pszenicy, jak i z żyta w wyniku rozdrabniania całego ziarna (łuski, bielma i zarodka). Biała mąka powstaje natomiast jedynie z części skrobiowej – z bielma, przez co ma znacznie mniej wartości odżywczych.
Razowy na zakwasie zamiast białego
Zdecydowanie najzdrowszy jest zatem chleb razowy żytni wypiekany na zakwasie, będący źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin, błonnika i składników mineralnych – potasu, magnezu oraz żelaza. Pieczywo razowe ma również mało kalorii, a zawarty w nim błonnik, pęczniejąc w żołądku, obniża uczucie głodu i przyczynia się do lepszej perystaltyki jelita grubego. - Dieta uboga we włókno pokarmowe, w której dominują przetworzone produkty, w tym białe pieczywo jest przede wszystkim bardzo kaloryczna i może powodować problemy z otyłością - mówi Marietta Wyciechowska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Do zdrowego pieczywa zalicza się również chleb graham wypiekany z mąki pszennej grubo mielonej oraz chleb orkiszowy.
Informacje od piekarza
Wybierając pieczywo nie należy się kierować jedynie wyglądem czy zapachem. Warto także czytać etykiety, na których powinny znajdować się informacje o składzie i rodzaju mąki lub pytać o to sprzedawcę. Im wyższy numer przy oznaczeniu mąki, tym jest ona zdrowsza, jak np. żytnia razowa (2000). Najczęściej spotykanymi są natomiast: żytnia pytlowa (720) i pszenna chlebowa (850 i 750). Równie ważne są pozostałe składniki. Jeśli oprócz mąki, wody, drożdży i soli są także chemiczne dodatki na literę „E”, oznaczać to może, że proces fermentacji nie został przeprowadzony we właściwy sposób. Prawdopodobnie został on skrócony poprzez dodanie polepszaczy. - Obecność karmelu może natomiast świadczyć, że pieczywo zostało wypieczone z kalorycznej, białej mąki i sztucznie zabarwione. Zatem nie każdy ciemny chleb jest chlebem razowym, warto mieć to na uwadze przy wyborze pieczywa¬ – dodaje dietetyk z Naturhouse.
Smaczny wygląd
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Dobry chleb jest ciężki, nieco twardszy, bardziej zwarty i lekko gliniasty. Skórka powinna być dosyć gruba, przypieczona oraz popękana w charakterystyczne romby. Taki chleb łatwo się kroi i jest niezwykle smaczny. Unikajmy pieczywa pakowanego w folię, o długim terminie ważności, ponieważ najczęściej zawiera ono dużą ilość konserwantów.
Fundament zdrowej diety
Niekiedy, chcąc zrzucić w krótkim czasie kilka kilogramów, eliminujemy z diety niektóre składniki, w tym także pieczywo. Pamiętajmy jednak, że nie warto rezygnować ze zdrowego, ciemnego chleba, ponieważ pozbawiamy w ten sposób nasz organizm źródła wielu cennych substancji odżywczych. Włączając kilka kromek ciemnego chleba do jadłospisu, łatwiej utrzymać dobrą formę i szczupłą sylwetkę.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Jak piec chlebIle kalorii ma bułka z kruszonką
Chleb graham wartości odżywcze
Wersja do druku
Szukaj
Jak wybrać najlepsze zdjęcia z dnia ślubu do wywołania? Praktyczny przewodnik dla młodych par
Dzień ślubu to moment, który zapada w pamięć na całe życie. Uwieczniony w setkach kadrów, pełen wzruszeń, uśmiechów i niepowtarzal
12 powodów, żeby zwiedzić Maderę
Uznana po raz 10 z rzędu najlepszą wyspiarską destynacją świata przez World Travel Awards, Madera pozostaje jednym z najbardziej egzotycznych kierunków eu
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś