Problemy z tarczycą mogą zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, a także wpłynąć na nasz wygląd. Warto zatem wiedzieć, jak rozpoznać chorobę i wspomóc leczenie odpowiednią dietą.
O niektórych chorobach nasz organizm informuje nas wysyłając niepozorne sygnały np. w postaci drobnych dolegliwości, które mogą świadczyć o początkach poważnych schorzeń. W przypadku niedoczynności tarczycy są to najczęściej: osłabienie organizmu, senność, sucha skóra, łamliwe paznokcie, nadmierne wypadanie włosów, ciągłe uczucie zimna, przewlekła chrypka czy obniżone libido. Jeśli zaobserwujemy kilka takich objawów, warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na pierwsze, podstawowe badanie hormonów tarczycy - TSH, a w razie potrzeby na leczenie u specjalisty - endokrynologa. Szybka reakcja i trafna diagnoza jest niezwykle istotna, bowiem tarczyca ma duży wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, wytwarza hormony odpowiedzialne za przemianę materii, a jej niedoczynność zwalnia wszystkie procesy życiowe. Niedoczynność tarczycy dotyka najczęściej kobiety, zwłaszcza w starszym wieku, a także podczas ciąży i w okresie poporodowym. Jest to choroba przewlekła, ale można  ustabilizować poziomu hormonów za pomocą farmakologii. Duże znaczenie ma również odpowiednia dieta i prawidłowe nawyki żywieniowe.

Jak komponować jadłospis podczas choroby?
    Spożywane przez nas produkty mają swój określony skład chemiczny, który bezpośrednio wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także na przebieg choroby. Dieta osób, u których stwierdzono niedoczynność tarczycy, powinna opierać się na niskiej zawartości węglowodanów, które co prawda są niezbędne do spalania białek i tłuszczów,  ale powodują dodatkowy wzrost masy ciała u chorego. Należałoby zatem ograniczyć spożywanie słodyczy, ziemniaków, ryżu, makaronów, kasz, produktów mącznych (w tym także chleba). Do codziennej diety warto natomiast włączyć białka, które sprzyjają większemu wydatkowaniu energii na trawienie i  nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. - Zaleca się zwłaszcza takie produkty, jak chude mięso, chude ryb oraz nabiał. Pozytywny wpływ na zdrowie osób z niedoczynnością tarczycy mają również owoce i warzywa, ale nie wszystkie. Z jadłospisu trzeba wyłączyć surową kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę, rzodkiew, gorczycę oraz soję, które spożywane w nadmiernych ilościach, ograniczają wchłanianie niezbędnego jodu – mówi Hanna Bieszczad, dietetyk  z Centrum Naturhouse.

Gdzie szukać cennego jodu i witamin?

    W diecie osób z niedoczynnością tarczycy, oprócz jodu, bardzo ważną rolę odgrywa również cynk oraz witamina C. Jod jest mikroelementem, bez którego tarczyca nie może wytwarzać odpowiedniej ilości hormonów potrzebnych do stabilizacji masy ciała, utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci oraz procesów rozmnażania. Pokarmy bogate w jod to przede wszystkim: sól kuchenna jodowana, ryby morskie (dorsz, łosoś, makrela wędzona), owoce morza, mięso, nabiał, szpinak. Kolejnym mikroelementem potrzebnym do prawidłowego wzrostu tkanek jest cynk, obecny m.in. w produktach pochodzenia zwierzęcego, a także w rybach, ziarnach zbóż czy nasionach. Z kolei witamina C, odpowiedzialna za układ odpornościowy i produkcję kolagenu, występuje głównie w świeżych owocach cytrusowych i warzywach (pomidorach, papryce, pietruszce).

Jak poradzić sobie ze nadmierną wagą?
    U osób z niedoczynnością tarczycy występuje często spowolnienie przemiany materii. Oznacza to, że organizm przybiera na wadze, nawet jeśli nie nastąpiły zmiany w żywieniu czy trybie życia. Aby jednak rozpocząć kurację odchudzającą, należy odpowiednio wcześniej ustabilizować poziom hormonów tarczycy. U niektórych chorych już samo przyjmowanie leków powoduje utratę zbędnych kilogramów i powrót do prawidłowej wagi. - Jeśli pomimo leczenia, waga nie wraca do normy, można przejść na dietę odchudzającą. Kuracja w takim przypadku jest procesem długotrwałym i niekiedy wymaga pomocy dietetyka. Jednak dobrze dobrana dieta niskokaloryczna, z dużą zawartością białka oraz witamin i minerałów, daje gwarancję sukcesu – zapewnia dietetyk z Centrum Naturhouse. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny również pamiętać o kilku najważniejszych zaleceniach żywieniowych – regularnym spożywaniu 5 posiłków dziennie, wybieraniu potraw lekkostrawnych, unikaniu dań smażonych i tłustych oraz ograniczaniu kofeiny. Właściwa dieta oraz stosowanie się do zaleceń specjalistów pozwolą chorym normalnie funkcjonować i w pełni cieszyć się życiem.

Podobne artykuły: