Muffiny z pesto i żurawiną
Spis treści
Autor
Przedstawiamy kolejny przepis na muffiny - tym razem będą to muffiny z żurawiną oraz pesto.

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
125 ml oliwy z oliwek
250 g sera ricotta
50 ml mleka
Sól, pieprz
50 g pikantnego salami (plastry)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g pesto bazyliowego
50 g pesto rosso
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
Liście bazylii
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Osobno wymieszać jajka, oliwę z oliwek, ser ricotta i mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałe 2 masy wymieszać ze sobą. Do ciasta dodać salami i cranberries.
2. Ciasto przelać do 2 misek / podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać pesto bazyliowe, a do drugiej pesto rosso.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać bazylię do dekoracji.
Czas przygotowania: 45 minut
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 330 kcal / 1379 kJ
Białko: 7,3 g
Tłuszcz: 21,7 g
Węglowodany: 27 g
Wersja do druku

Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
125 ml oliwy z oliwek
250 g sera ricotta
50 ml mleka
Sól, pieprz
50 g pikantnego salami (plastry)
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g pesto bazyliowego
50 g pesto rosso
Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
Liście bazylii
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Osobno wymieszać jajka, oliwę z oliwek, ser ricotta i mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałe 2 masy wymieszać ze sobą. Do ciasta dodać salami i cranberries.
2. Ciasto przelać do 2 misek / podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać pesto bazyliowe, a do drugiej pesto rosso.
3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Dodać bazylię do dekoracji.
Czas przygotowania: 45 minut
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 330 kcal / 1379 kJ
Białko: 7,3 g
Tłuszcz: 21,7 g
Węglowodany: 27 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu