Dynia z nadzieniem żurawinowym
Spis treści
Autor
Jesień to idealna pora na dania z dyni, dlatego dzisiaj prezentujemy przepis na nadziewaną dynię. Smacznego

Składniki na 4 porcje:
4 małe dynie Hakkaido (średnica 12 cm)
40 g długoziarnistego dzikiego ryżu
Sól
3 grzanki
2 łodygi selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
400 g mielonej wołowiny
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g masła
25 g orzechów włoskich
1. Górną część dyni odkroić, ale nie wyrzucać. Usunąć miąższ. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Grzanki namoczyć. Seler opłukać i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir obrać i utrzeć.
2. Wołowinę wymieszać z grzankami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Ryż odcedzić, wymieszać z cranberries i selerem, a następnie dodać do wołowiny. Uzyskaną masę umieścić wewnątrz dyń. Przykryć dynie ich górną częścią.
3. Dynie umieścić w naczyniu żaroodpornym, do którego wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 45 minut.
4. Orzechy pokruszyć i usmażyć na rozgrzanym maśle. Podawać dynie z masłem z orzechami.
Czas przygotowania: 75 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 589 kcal / 2438 kJ
Białko: 23,3 g
Tłuszcz: 37,3 g
Węglowodany: 48 g
Ile kalorii mają kotlety mielone
Wersja do druku

Składniki na 4 porcje:
4 małe dynie Hakkaido (średnica 12 cm)
40 g długoziarnistego dzikiego ryżu
Sól
3 grzanki
2 łodygi selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
400 g mielonej wołowiny
1 jajko
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
50 g masła
25 g orzechów włoskich
1. Górną część dyni odkroić, ale nie wyrzucać. Usunąć miąższ. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Grzanki namoczyć. Seler opłukać i pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir obrać i utrzeć.
2. Wołowinę wymieszać z grzankami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem i pietruszką. Ryż odcedzić, wymieszać z cranberries i selerem, a następnie dodać do wołowiny. Uzyskaną masę umieścić wewnątrz dyń. Przykryć dynie ich górną częścią.
3. Dynie umieścić w naczyniu żaroodpornym, do którego wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 45 minut.
4. Orzechy pokruszyć i usmażyć na rozgrzanym maśle. Podawać dynie z masłem z orzechami.
Czas przygotowania: 75 minut.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 589 kcal / 2438 kJ
Białko: 23,3 g
Tłuszcz: 37,3 g
Węglowodany: 48 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma seler naciowyIle kalorii mają kotlety mielone
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie