Magiczna moc oliwy z oliwek
Historia
W starożytności drzewo oliwne stanowiło symbol pokoju, urodzaju, i zwycięstwa, a wzmianki o nim pojawiają się w najstarszych legendach i mitach. W mitologii greckiej drzewo oliwne uznawane jest za dar od bogini Ateny, a na jej cześć nazwane zostało miasto, w którym wyrosło. Rzymianie natomiast swoją pierwszą oliwkę zawdzięczają bogini Minewrze. W Starym Testamencie oznaką końca potopu była gołębica powracająca z gałązką oliwną w dziobie. Bardzo cenione było, także w Izraelu, król Dawid wynajął nawet ochroniarzy, którzy strzegli oliwnych drzewek. Do Polski oliwa dotarła już w średniowieczu, ale przez długi czas używano jej jedynie do celów religijnych np. namaszczania kapłanów. Na naszych stołach upowszechniła się za sprawą królowej Bony i od tego czasu znalazła szerokie zastosowanie w rodzimej kuchni.
Wpływ na zdrowie
Dziś oliwa z oliwek znana jest przede wszystkim ze swych właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu”, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Poza tym oliwa ułatwia przyswajanie witaminy E i A oraz wzmacnia wątrobę. Zbawiennie wpływa też na układ trawienny i regulację masy ciała. W czasach kultu wiecznej młodości nieocenioną właściwością oliwy z oliwek jest spowalnianie procesów starzenia, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom. „Płynne złoto” często stosowane jest, też w pielęgnacji skóry i włosów. Już nasze babcie przyrządzały na bazie oliwy maseczki nawilżające i upiększające. Nie należy jednak zapominać o jednej z najważniejszych zalet oliwy; wspaniałym smaku i aromacie, który potrafi wzbogacić każdą potrawę.
Oliwa oliwie nierówna
Na świecie, co roku produkuje się ok. 1,742 mln l oliwy z oliwek. Najwięcej w krajach śródziemnomorskich ( Hiszpania, Francja, Włochy). Jej jakość zależy od wielu czynników m.in. miejsca uprawy, prawidłowości procesu przetwórstwa i warunków przechowywania. Dobra oliwa charakteryzuje się lekko pieprznym smakiem i owocowym zapachem. Natomiast jeśli ma metaliczny posmak może świadczyć o tym, że jest zjełczała. Dla naszego organizmu najbardziej wartościowa jest hiszpańska oliwa extra virgin. W Polce oliwy linii Olivana oferuje firma Develey. Są to najlepszej jakości produkty pochodzące z dojrzewających w słońcu południowej Hiszpanii, najszlachetniejszych odmian owoców drzew oliwnych. Oliva Extra Virgin linii Olivana uzyskiwana jest z tłoczenia świeżych oliwek i nie podlega żadnym procesom chemicznym. To w 100% sok z oliwy dzięki czemu wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma drożdżówka z kruszonką i śliwkamiWersja do druku
Szukaj
Czy mały dom to dobry pomysł na inwestycję? Projekty małych domów i ich zalety.
Decyzja o budowie domu i wybór konkretnego rozwiązania to sztuka selekcji, często wymagająca kompromisu, szczególnie jeśli chodzi o projekt domu. Odpowied
Porównanie popularnych metod na ból głowy: które są najskuteczniejsze?
Ból głowy to powszechna dolegliwość, która może przytrafić się każdemu. Niezależnie od przyczyny, ból głowy może znacząco obniż
Amiri, czyli połączenie Rock'n'Rolla z modą premium!
Marka Amiri to synonim luksusu, rock'n'rolla i niezrównanej jakości. Jej założyciel, Mike Amiri, zrewolucjonizował modę męską, łącząc k
Dermokosmetyki - co warto o nich wiedzieć?
Przeprowadzanie profesjonalnych i skutecznych zabiegów pielęgnacyjnych wymaga stosowania najwyższej jakości kosmetyków. Ich formuła działania
Klocki magnetyczne a klasyczne – który wybór jest najlepszy?
Każdy rodzic pragnie, by jego dziecko miało nie tylko zabawki, które zapewniają znakomitą zabawę, ale także wspomagają jego rozwój. W erze,