Szaszłyki z kurczaka z ryżem z dodatkiem mięty, limonki i żurawiny
Spis treści
Autor
Szaszłyki z kurczaka z ryżem z dodatkiem mięty, limonki i żurawiny
Składniki na 4 porcje:
Szaszłyk z kurczakiem:
400 g piersi kurczaka bez kości
1 łyżka stołowa oleju
Sól, pieprz
1 limonka
150 ml bulionu drobiowego (błyskawicznego)
Szpikulce do szaszłyków
Ryż:
200 g ryżu długoziarnistego
Sól
3 łyżki stołowe oleju
Pęczek cebulki dymki
30 g orzechów włoskich
80 suszonych żurawin
6 gałązki mięty
1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kwadraciki. Olej zmieszać z solą i pieprzem, a następnie natrzeć nim kawałki kurczaka. Limonkę umyć i pokroić na plasterki. Kostki kurczaka i plastry limonki nabić na szpikulce. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Olej podgrzać na teflonowej patelni i smażyć odcedzony ryż przez ok. 5 minut. Cebulkę dymkę umyć i pokroić na małe kawałki.
Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Cebulkę dymkę, orzechy i żurawiny dodać do ryżu, a następnie smażyć wszystko przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Miętę umyć, osuszyć, pociąć na małe kawałki i dodać do ryżu. Podtrzymywać ciepło.
3. Szaszłyki smażyć na patelni teflonowej przez ok. 8-10 minut. Do soku, który pozostał na patelni dodać bulion z kurczaka i zmieszać z ryżem. Podawać szaszłyki z ryżem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 458 kcal / 1912 kJ
Białko: 28,8g
TÅ‚uszcz: 13,1 g
Węglowodany: 57 g
Wersja do druku
Składniki na 4 porcje:
Szaszłyk z kurczakiem:
400 g piersi kurczaka bez kości
1 łyżka stołowa oleju
Sól, pieprz
1 limonka
150 ml bulionu drobiowego (błyskawicznego)
Szpikulce do szaszłyków
Ryż:
200 g ryżu długoziarnistego
Sól
3 łyżki stołowe oleju
Pęczek cebulki dymki
30 g orzechów włoskich
80 suszonych żurawin
6 gałązki mięty
1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kwadraciki. Olej zmieszać z solą i pieprzem, a następnie natrzeć nim kawałki kurczaka. Limonkę umyć i pokroić na plasterki. Kostki kurczaka i plastry limonki nabić na szpikulce. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Ryż ugotować w posolonej wodzie. Olej podgrzać na teflonowej patelni i smażyć odcedzony ryż przez ok. 5 minut. Cebulkę dymkę umyć i pokroić na małe kawałki.
Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Cebulkę dymkę, orzechy i żurawiny dodać do ryżu, a następnie smażyć wszystko przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Miętę umyć, osuszyć, pociąć na małe kawałki i dodać do ryżu. Podtrzymywać ciepło.
3. Szaszłyki smażyć na patelni teflonowej przez ok. 8-10 minut. Do soku, który pozostał na patelni dodać bulion z kurczaka i zmieszać z ryżem. Podawać szaszłyki z ryżem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 458 kcal / 1912 kJ
Białko: 28,8g
TÅ‚uszcz: 13,1 g
Węglowodany: 57 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna