Poznaj smaki świata

Enchilados z kurczaka, zupa mulligatawy, orecchiette z kiełbasą – czy te nazwy brzmią dziwnie? Dla niektórych, mniej wtajemniczonych w świat kulinarny, z pewnością tak. Często sama nazwa potrawy jest już trudna do wymówienia, ale prawdziwym wyzwaniem jest dopiero jej przygotowanie. Jednak okazuje się, że dziwnie brzmiące nazwy przysmaków nie wymagają użycia trudno dostępnych składników, specjalnych urządzeń kuchennych czy też skomplikowanych technik kulinarnych.
Kuchnie świata to zbiór 150 przepisów na potrawy z różnych krajów, które każdy z nas może przygotować w domu. Rick Rodgers podzielił Kuchnie świata na rozdziały, które przedstawiają cieszące się największym powodzeniem przepisy z danego kraju lub regionu – od przystawek, przez dania główne, aż po desery. Grillowane meksykańskie kanapki serowe, chińska zupa pikantno-kwaśna, tajska sałatka z wołowiną, ciasto migdałowe z kuchni basenu morza śródziemnego, czy włoskie pieczone truskawki – to tylko niektóre z wielu przepisów przedstawionych w prezentowanej publikacji. Książka stanowi idealną pozycję dla wszystkich miłośników nowych doznań, daleko wybiegających poza pamięć naszych kubków smakowych. Odkrywanie nowych smaków, aromatów i zwyczajów kulinarnych może stać się niezwykle pasjonujące i często inspirujące. Czytelnik znajdzie tu wiele przydatnych przepisów na dania m.in. z kuchni włoskiej, francuskiej, tajskiej, indyjskiej, które można przygotować na każdą okazję: na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, a także na weekendowy wypad za miasto.
Autor, obok przepisów, zamieścił różne ciekawostki i porady dotyczące przygotowania potraw. Jak przystało na prawdziwą książkę o gotowaniu, nie zabrakło i tutaj smakowitych zdjęć, które cieszą oczy i rozwijają wyobraźnie kulinarną. Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia, aby nabrać ochoty na gotowanie.
Mając tę książkę, można zaspokoić apetyt na potrawy z ulubionych restauracji etnicznych, używając świeżych składników i prostych technik kulinarnych. Może już nigdy nie będziesz musiał zamawiać jedzenia na wynos- pisze Rick Rodgers.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu