W ferworze pracy często zapominamy o regularnym, zdrowym odżywianiu. Często nawet, gdy zdążymy przygotować sobie rano kanapkę, nie mamy okazji znaleźć chwili, by w spokoju ją skonsumować.

Ostatnie badania wykonane przez portal praca.pl pokazują, że zdrowe jedzenie w pracy nie jest naszą mocną stroną. Fastfoody wybierane są przez 9 proc. ankietowanych, 5 proc. zamawia lunch, dbając o to, by był zdrowy. 61 proc. przygotowuje jedzenie do pracy w domu- są to głównie kanapki. Ale aż 25 proc. z nas nie jada w pracy w ogóle. Dużo osób obawia się, że zostaną odebrani przez przełożonych, jakby jedząc marnowali czas w pracy. Warto jednak pamiętać, że Kodeks Pracy przewiduje prawo do 15 minutowej przerwy na posiłek dla każdego pracownika.

Najedzony pracownik to o wiele bardziej wydajny, efektywny i zmotywowany do pracy pracownik. Wie o tym coraz więcej przełożonych, dlatego zaopatrują swoich pracowników w bufety wyposażone w zdrową i dobrą żywność.

Obecnie pracownicy jedzą nie tylko kanapki, ale także sałatki, surówki i dania jarskie. Często w pracy spożywamy również obiady. Przygotowujemy je wcześniej w domu, jeśli mamy możliwość to wykupujemy catering w pracowniczym bufecie lub wychodzimy na  posiłek do okolicznego baru. Najważniejsze  to, aby nasza dieta była smaczna, ale i zdrowa.

Mówienie, że w pracy nie ma czasu by zjeść lub zjeść zdrowo, jest tylko wymówką.  Jeśli mamy smaczny posiłek, aż chce się go jeść.  A to, co zdrowe jest też bardzo smaczne.  W pracy sięgajmy przede wszystkim po warzywa, owoce, zdrowe sałatki czy surówki oraz  ryby. Ne przejmujmy się też tym, co mówią czy myślą o nas znajomi.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Miętus w śmietanie kalorie

Wersja do druku