Świat kawy w pigułce

Dla wielu ludzi picie kawy jest codziennym rytuałem, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Przytaczając bardzo znane powiedzenie Talleyranda (Charles Maurice de Talleyrand-Perigord), francuskiego dyplomaty i ministra spraw zagranicznych - prawidłowo przyrządzona kawa musi być „gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość”.
Pierwszym etapem w przygotowaniu dobrego i aromatycznego napoju jest dobór właściwej mieszanki ziaren. To sposób palenia kawy, receptura oraz odpowiednie proporcje ziaren Arabiki i Robusty nadają każdej z nich unikatowy charakter. Dlatego znalezienie mieszanki idealnej nie jest sprawą łatwą. Możemy to robić metodą prób i błędów albo zdając się na opinię innych osób. Można też sugerować się nazwą. Po mieszance Extra Strong możemy spodziewać się błyskawicznej dawki energii – głównie dzięki mocno palonym ziarnom. Subtelne pobudzenie zapewni nam kawa typu Mild, która w efekcie umożliwia przygotowanie delikatnego napoju. Nowością na polskim rynku jest Selezione Crema – mieszanka o lekko aromatycznym oraz uwodzicielskim smaku z charakterystyczną puszystą pianką - cremą.
Bazą dla prawie każdej kawy jest espresso. Wbrew panującej opinii jego przygotowanie nie jest rzeczą skomplikowaną i można to zrobić, nawet w domowych warunkach. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie zaparzacza, zwanego również Kafeterią, Kawiarką lub Mokką. – Stosując te urządzenia nie uzyskamy charakterystycznej dla włoskiego espresso cremy, ale mamy możliwość dodania do naparu np. cynamonu czy kardamonu, które wzmocnią jego aromat. Prawdziwe włoskie espresso z cremą otrzymamy wyłącznie przy pomocy ekspresu - mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti - Chcąc uzyskać aromatyczny napar, pamiętajmy aby kawa została zmielona tuż przed jej zaparzeniem.
O ile w domowych warunkach możemy przygotować kawę według własnych upodobań, o tyle wybierając się do kawiarni, powinniśmy rozumieć, co kryje się pod daną nazwą. Najczęściej są one obcojęzyczne, przez co mogą być dla nas niezrozumiałe. Warto zatem pamiętać, że espresso to nazwa naparu, a także napoju kawowego, który serwowany jest na kilka sposobów, m.in.: klasycznie, w postaci Espresso Affogato, Machiatto, czy też Con Panna. Tak zwane klasyczne Espresso to mocny, napój z charakterystyczną ciemnoorzechową pianką, serwowany w niewielkiej filiżance. Natomiast, Affogato podawane jest z porcją waniliowych lub czekoladowych lodów, Con Panna z bitą śmietaną, zaś Machiatto z odrobiną mlecznej piany.
Pamiętajmy również, że kluczowym składnikiem wielu napojów kawowych jest spienione mleko. Popularne Cappuccino to pojedyncze espresso z jego dodatkiem w proporcji 1/3 kawy,1/3 gorącego mleka i 1/3 mlecznej pianki. W przypadku kawy typu Latte potrzebna jest już większa ilość spienionego mleka. Natomiast Mocca podawana jest z sosem czekoladowym oraz porcją bitej śmietany.
Bez względu na to, czy kawę przygotujemy samodzielnie w domu czy zamówimy ją w kawiarni, powinna nam smakować. Przy odrobinie wysiłku i wiedzy nie jest to trudne.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kawa cappuccinoWersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu