Melba – przysmak lata

Mąż śpiewaczki Porter-Amstrong, bogaty amerykański przemysłowiec, na cześć żony wydał przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy. Specjalnie na tę okazję sprowadził z Paryża Augusta Escoffiera, aby mistrz kuchni skomponował wyjątkową potrawę dla wyjątkowej kobiety. Escoffier stworzył lodowe arcydzieło.
Obrane ze skórki brzoskwinie (ugotowane w syropie z wanilią) spoczęły na grubej warstwie lodów śmietankowych. Wierzch otulała galaretka malinowa. Oryginalną recepturę wzbogacono potem bitą śmietaną i biszkoptami.
Od tego wydarzenia, słowo melba kojarzy się niektórym, nie z operą, lecz z pysznym lodowym deserem.
Oryginalna receptura deseru „Melba” dzieła Auguste Escoffiera:
Składniki:
6 dojrzałych brzoskwiń
1 litr lodów śmietankowych
Sos malinowy: 250 gr dojrzałych malin i 150 gr cukru pudru
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zanurzyć na kilka chwil w gorącej wodzie, potem w zimnej. Obrane ze skórki owoce podzielić na połówki i posypać odrobiną cukru pudru, schłodzić. Maliny zmiksować z cukrem pudrem na jednolita masę i również schłodzić. Kulkami lodów napełnić pucharki (w oryginalnym przepisie- srebrny kielich), ostrożnie ułożyć na wierzchu połówki brzoskwiń, polać sosem malinowym. Następnie dla dekoracji posypać deser płatkami migdałów.
A oto kilka innych, smakowitych przepisów:
Przepis wg. Polskiego Serwisu Kulinarnego
Składniki na 4 porcje
4 kulki lodów waniliowych
4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
½ szklanki białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 kawałek kory cynamonu
1 łyżka cukru
listek mięty do przybrania
Sos:
20 dag malin
1-2 łyżki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie wypestkować, obrać i podzielić na cząstki. W garnku podgrzać wino z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i cukru. Dodać cząstki brzoskwini i trzymać w zalewie pod przykryciem ok. 5 min na małym ogniu. Brzoskwinie wyjąć, osączyć i ostudzić. Maliny umyć, osączyć, rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać łyżkę zalewy, cukier puder i cukier waniliowy. Lody i brzoskwinie ułożyć w salaterkach, polać sosem i przybrać listkami mięty.
Melba truskawkowa
Składniki:
500 g truskawek
6 kulek lodów waniliowych
ok. 300ml smietanki 30 lub 36 %
sok z jednej cytryny
4 łyżki cuktru pudru
40 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania:
150 g truskawek miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru oraz sokiem z cytryny na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Wlewamy mus do pucharków, na to ukladamy po jednej kulce lodów, wsypujemy truskawki, dekorujemy bitą śmietaną i obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Melba brzoskwiniowa
Składniki:
4 połówki brzoskwiń z puszki
sok brzoskwiniowy
1 laska cynamonu
1 szkl osączonych rozmrożonych malin
1/4 szkl likieru pomarańczowego
1 szkl lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
Odcedzić brzoskwinie i odstawić. W rondlu zagotować sok z brzoskwiń i cynamon, ogrzewać przez 10 min. Polać tą masą połówki brzoskwiń i schłodzić. Zagotować maliny, dodać likier pomarańczowy i wstawić do lodówki. Nałożyć połówki brzoskwiń do deserowych pucharków, przybrać porcją lodów i polać polewą z malin.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ryba faszerowana w galarecie kcalIle kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu