Ten deser swoje imię zawdzięcza Nellie Melba. Po debiucie w 1887 roku w brukselskim Théâtre de la Monnaie, Nellie Melba przez przeszło 20 lat była jedną z czołowych artystek świata.

Mąż śpiewaczki Porter-Amstrong, bogaty amerykański przemysłowiec, na cześć żony wydał przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy. Specjalnie na tę okazję sprowadził z Paryża Augusta Escoffiera, aby mistrz kuchni skomponował wyjątkową potrawę dla wyjątkowej kobiety. Escoffier stworzył lodowe arcydzieło.
Obrane ze skórki brzoskwinie (ugotowane w syropie z wanilią) spoczęły na grubej warstwie lodów śmietankowych. Wierzch otulała galaretka malinowa. Oryginalną recepturę wzbogacono potem bitą śmietaną i biszkoptami.


Od tego wydarzenia, słowo melba kojarzy się niektórym, nie z operą, lecz z pysznym lodowym deserem.

Oryginalna receptura deseru „Melba” dzieła Auguste Escoffiera:

Składniki:

6 dojrzałych brzoskwiń
1 litr lodów śmietankowych
Sos malinowy: 250 gr dojrzałych malin i 150 gr cukru pudru

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie zanurzyć na kilka chwil w gorącej wodzie, potem w zimnej. Obrane ze skórki owoce podzielić na połówki i posypać odrobiną cukru pudru, schłodzić. Maliny zmiksować z cukrem pudrem na jednolita masę i również schłodzić. Kulkami lodów napełnić pucharki (w oryginalnym przepisie- srebrny kielich), ostrożnie ułożyć na wierzchu połówki brzoskwiń, polać sosem malinowym. Następnie dla dekoracji posypać deser płatkami migdałów.


A oto kilka innych, smakowitych przepisów:

Przepis wg. Polskiego Serwisu Kulinarnego

Składniki na 4 porcje

4 kulki lodów waniliowych
4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
½ szklanki białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 kawałek kory cynamonu
1 łyżka cukru
listek mięty do przybrania

Sos:
20 dag malin
1-2 łyżki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie wypestkować, obrać i podzielić na cząstki. W garnku podgrzać wino z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i cukru. Dodać cząstki brzoskwini i trzymać w zalewie pod przykryciem ok. 5 min na małym ogniu. Brzoskwinie wyjąć, osączyć i ostudzić. Maliny umyć, osączyć, rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać łyżkę zalewy, cukier puder i cukier waniliowy. Lody i brzoskwinie ułożyć w salaterkach, polać sosem i przybrać listkami mięty.

Melba truskawkowa

Składniki:

500 g truskawek
6 kulek lodów waniliowych
ok. 300ml smietanki 30 lub 36 %
sok z jednej cytryny
4 łyżki cuktru pudru
40 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

150 g truskawek miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru oraz sokiem z cytryny na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Wlewamy mus do pucharków, na to ukladamy po jednej kulce lodów, wsypujemy truskawki, dekorujemy bitą śmietaną i obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Melba brzoskwiniowa

Składniki:

4 połówki brzoskwiń z puszki
sok brzoskwiniowy
1 laska cynamonu
1 szkl osączonych rozmrożonych malin
1/4 szkl likieru pomarańczowego
1 szkl lodów waniliowych

Sposób przygotowania:

Odcedzić brzoskwinie i odstawić. W rondlu zagotować sok z brzoskwiń i cynamon, ogrzewać przez 10 min. Polać tą masą połówki brzoskwiń i schłodzić. Zagotować maliny, dodać likier pomarańczowy i wstawić do lodówki. Nałożyć połówki brzoskwiń do deserowych pucharków, przybrać porcją lodów i polać polewą z malin.


Podobne artykuły: