Kiełkami – na zdrowie...
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Witaminy potrzebne są organizmowi o każdej porze roku. To dzięki nim wyglądamy młodziej i jesteśmy pełne energii. Oczywiście, najprościej sięgnąć po witaminy w kapsułkach. Nic jednak nie zastąpi naturalnych produktów. Nie trzeba mówić, jak ważna w naszej diecie jest obecność warzyw. A może by tak spróbować ich pod postacią kiełków?

Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.
W skrócie kiełki są młodą formą dobrze nam znanych warzyw. Dostępne są w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swoją „plantację” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam będą tylko nasiona, słoik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepłukuje się kilka razy, następnie wrzucamy do słoika, do którego wlewamy letnią wodę. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę, a słoik ustawiamy na talerzyku, odwracając gazę do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostępem do słońca. Pamiętajcie, aby przepłukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miały wystarczającą ilość wilgoci. To właśnie wilgoć i temperatura sprawiają, że kiełki ulegają przemianom, dzięki którym stają się łatwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.
Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.
Najbardziej popularnymi są:
• Kiełki rzodkiewki – najlepiej pasują do potraw jajecznych, sosów śmietanowych i majonezowych. Są źródłem witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę.
• Kiełki brokuła – pasują do kanapek i sałat. Zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Ciekawostką jest, że kiełki zawierają go 20 razy więcej niż dojrzały brokuł.
• Kiełki fasoli Mung – mają stałe zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Są przede wszystkim źródłem białka. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu.
• Kiełki słonecznika – są doskonałym dodatkiem do sałat i kanapek. Zawierają dużo cynku i żelaza.
• Kiełki soi – doskonałe dla dań gorących. Często stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródło żelaza, witaminy C i B1.
• Kiełki soczewicy – idealne do surówek i sałatek. Można je również spożywać na gorąco. Zawierają dużo magnezu, żelaza i witaminy C.
Wersja do druku

Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.
W skrócie kiełki są młodą formą dobrze nam znanych warzyw. Dostępne są w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swoją „plantację” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam będą tylko nasiona, słoik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepłukuje się kilka razy, następnie wrzucamy do słoika, do którego wlewamy letnią wodę. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę, a słoik ustawiamy na talerzyku, odwracając gazę do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostępem do słońca. Pamiętajcie, aby przepłukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miały wystarczającą ilość wilgoci. To właśnie wilgoć i temperatura sprawiają, że kiełki ulegają przemianom, dzięki którym stają się łatwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.
Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.
Najbardziej popularnymi są:
• Kiełki rzodkiewki – najlepiej pasują do potraw jajecznych, sosów śmietanowych i majonezowych. Są źródłem witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę.
• Kiełki brokuła – pasują do kanapek i sałat. Zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Ciekawostką jest, że kiełki zawierają go 20 razy więcej niż dojrzały brokuł.
• Kiełki fasoli Mung – mają stałe zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Są przede wszystkim źródłem białka. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu.
• Kiełki słonecznika – są doskonałym dodatkiem do sałat i kanapek. Zawierają dużo cynku i żelaza.
• Kiełki soi – doskonałe dla dań gorących. Często stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródło żelaza, witaminy C i B1.
• Kiełki soczewicy – idealne do surówek i sałatek. Można je również spożywać na gorąco. Zawierają dużo magnezu, żelaza i witaminy C.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartąWersja do druku
Szukaj
Zmysłoterapia – Dobrostan: zrób dla siebie coś dobrego
Świat pędzi. Powiadomienia rozbrzmiewają w telefonie zanim jeszcze otworzymy oczy, w pracy czekają wyzwania, a w domu lista zadań wydaje się nie mieć ko
Regeneracja i anti-aging w jesiennej rutynie. Duet: retinol plus fotoprotekcja
kładnik aktywny numer jeden w jesiennej pielęgnacji to zdecydowanie retinol. Ze względu na fenomenalne właściwości regenerujące, odmładzające i no
Jak zmienia się skóra po czterdziestce i co to oznacza dla makijażu?
Czterdziestka to moment, w którym wiele kobiet zauważa, że ich skóra zaczyna się zmieniać. Nie chodzi jedynie o widoczne zmarszczki, ale o sub
Zdrowy kręgosłup krok po kroku ? ćwiczenia, które warto dodać do codziennej rutyny
Coraz więcej czasu spędzamy w pozycji siedzącej ? przed komputerem, w samochodzie czy na kanapie. Niestety, taka statyczna postawa sprawia, że nasz kręgos
Jak urozmaicić smak kawy?
Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak czasem może stać się monotonna. Zastanawiasz się, jak dodać jej nieco nowego charakteru i sprawić, by każda fil




