Kiełkami – na zdrowie...
Spis treści
Autor Ewa Madaj
Witaminy potrzebne są organizmowi o każdej porze roku. To dzięki nim wyglądamy młodziej i jesteśmy pełne energii. Oczywiście, najprościej sięgnąć po witaminy w kapsułkach. Nic jednak nie zastąpi naturalnych produktów. Nie trzeba mówić, jak ważna w naszej diecie jest obecność warzyw. A może by tak spróbować ich pod postacią kiełków?

Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.
W skrócie kiełki są młodą formą dobrze nam znanych warzyw. Dostępne są w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swoją „plantację” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam będą tylko nasiona, słoik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepłukuje się kilka razy, następnie wrzucamy do słoika, do którego wlewamy letnią wodę. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę, a słoik ustawiamy na talerzyku, odwracając gazę do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostępem do słońca. Pamiętajcie, aby przepłukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miały wystarczającą ilość wilgoci. To właśnie wilgoć i temperatura sprawiają, że kiełki ulegają przemianom, dzięki którym stają się łatwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.
Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.
Najbardziej popularnymi są:
• Kiełki rzodkiewki – najlepiej pasują do potraw jajecznych, sosów śmietanowych i majonezowych. Są źródłem witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę.
• Kiełki brokuła – pasują do kanapek i sałat. Zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Ciekawostką jest, że kiełki zawierają go 20 razy więcej niż dojrzały brokuł.
• Kiełki fasoli Mung – mają stałe zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Są przede wszystkim źródłem białka. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu.
• Kiełki słonecznika – są doskonałym dodatkiem do sałat i kanapek. Zawierają dużo cynku i żelaza.
• Kiełki soi – doskonałe dla dań gorących. Często stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródło żelaza, witaminy C i B1.
• Kiełki soczewicy – idealne do surówek i sałatek. Można je również spożywać na gorąco. Zawierają dużo magnezu, żelaza i witaminy C.
Wersja do druku

Kiełki są niezaprzeczalnym źródłem witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B, C, E i H. W ich składzie znajdziemy również wapń, magnez, potas, żelazo, siarkę, cynk czy selen. Są też źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie są niskokaloryczne więc możemy je jeść bez wyrzutów sumienia.
Są bardzo smaczne, więc stanowią idealne uzupełnienie diety i dodatek do codziennych potraw. Coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni. Na stałe zagościły np. w kuchni orientalnej.
W skrócie kiełki są młodą formą dobrze nam znanych warzyw. Dostępne są w sklepach, jednak bez problemu możecie stworzyć swoją „plantację” w kuchennym zaciszu. Potrzebne Wam będą tylko nasiona, słoik, gaza, talerzyk i woda. Sposób jest prosty. Nasiona przepłukuje się kilka razy, następnie wrzucamy do słoika, do którego wlewamy letnią wodę. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę, a słoik ustawiamy na talerzyku, odwracając gazę do spodu. Zostawiamy je w miejscu z dostępem do słońca. Pamiętajcie, aby przepłukiwać nasiona dwa razy dziennie, aby miały wystarczającą ilość wilgoci. To właśnie wilgoć i temperatura sprawiają, że kiełki ulegają przemianom, dzięki którym stają się łatwo przyswajalnymi przez organizm.
W sklepach ze zdrową żywnością można również zakupić specjalne urządzenie, tzw. kiełkownik.
Kiełki najlepiej spożywać surowe. Zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Należy tylko pamiętać, aby starannie je opłukać.
Najbardziej popularnymi są:
• Kiełki rzodkiewki – najlepiej pasują do potraw jajecznych, sosów śmietanowych i majonezowych. Są źródłem witaminy C, a poprzez obecność siarki pozytywnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę.
• Kiełki brokuła – pasują do kanapek i sałat. Zawierają sulforafan, który działa przeciwnowotworowo. Ciekawostką jest, że kiełki zawierają go 20 razy więcej niż dojrzały brokuł.
• Kiełki fasoli Mung – mają stałe zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Są przede wszystkim źródłem białka. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu.
• Kiełki słonecznika – są doskonałym dodatkiem do sałat i kanapek. Zawierają dużo cynku i żelaza.
• Kiełki soi – doskonałe dla dań gorących. Często stosowane w kuchni azjatyckiej do potraw z woka. To źródło żelaza, witaminy C i B1.
• Kiełki soczewicy – idealne do surówek i sałatek. Można je również spożywać na gorąco. Zawierają dużo magnezu, żelaza i witaminy C.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartąWersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie