Co roku staramy się przypomnieć Wam o szparagach. Te wspaniałe warzywa królują w naszej kuchni w maju i czerwcu i następnie znowu znikają na resztę roku. Warto spożytkować czas, kiedy są dostępne w sklepach i postarać się wyczarować z nich nieziemskie, a przede wszystkim bardzo zdrowe potrawy.

Szparagi nazywane są najcenniejszym i najsmaczniejszym warzywem świata, głównie ze względu na swoje wykwintne walory smakowe, ale również dlatego, że są naturalnymi afrodyzjakami. Naturalnie występują na obszarach śródziemnomorskich, jako roślina uprawna zostały rozpowszechnione na całym świecie, a obecnie największym ośrodkiem ich produkcji są Chiny.

Co można wyczarować ze szparagów

W naszych sklepach dostępne są dzisiaj białe, zielone i fioletowe szparagi. Ich różne ubarwienie jest wynikiem odmiennego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Wszystkie odmiany możemy przyrządzać na bardzo wiele sposobów, m.in. jako dodatek do potraw lub jako dania główne. Komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Najpopularniejszymi daniami ze szparagów są omlety, tarty, a także zupy - kremy czy smakowite zapiekanki. Szparagi wspaniale smakują również z rozmaitymi sosami, które możemy przygotować samodzielnie. We Francji królują szparagi podawane z jajkami w koszulkach - Oeufs pochés aux asperges et crème fraîche. Prawdziwym rarytasem jest również danie zainspirowane kuchnią polską, a mianowicie, szparagi po polsku - Asperges à La Polonaise, czyli szparagi polane tartą bułką smażoną na maśle - te osobiście najbardziej mi smakują :)


Szparagi – samo zdrowie!

Warto na początku wspomnieć, że szparagi bogate są m.in. w witaminy B, C, E, A, potas, magnez, fosfor, wapń, beta karoten i kwas foliowy- są więc bardzo zdrowe. To niezwykle cenne warzywa dla naszego organizmu, które zaleca się także podczas stosowania przeróżnych diet odchudzających, ponieważ posiadają jedynie 25 kcal w 100 gramach. Współczesne badania potwierdziły ich działanie moczopędne. Ponadto warzywa te bogate są także w dużą zawartość witamin (C, kwas foliowy), soli mineralnych (cynk, wapń)  i przeciwutleniaczy (rutyna, glutation)  i błonnika oraz niskiej wartości energetycznej (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 17 kalorii).

Jak ugotować szparagi?

Przyrządzenie szparagów jest nieco skomplikowane. Należy pamiętać o tym, aby przed przygotowaniem surowe szparagi w całości lub obrane najlepiej przechowywać w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę. Przed przygotowaniem jakiejkolwiek potrawy powinniśmy obciąć ogonki szparagów, a łodygi układać w dużym garnku do góry główkami. Podczas przyrządzania szparagów dobrze jest do gotującej się wody dodać obierki ze szparagów, dzięki czemu warzywa staną się bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku. Warto pamiętać także o tym, aby nie przegotować szparagów - najlepiej wyjąć je z wody, gdy nie są jeszcze zupełnie miękkie. Gdy będziemy podsmażać szparagi na maśle staną się one bardziej słodkie.

Innym, nawet nieco lepszym sposobem będzie gotowanie szparagów na parze. W ten sposób mamy pewność, że warzywa nie stracą swoich wartości, a także zachowają delikatny smak i aromat. Trudniej również będzie nam je rozgotować.


Kilka pomysłów na szparagowe dania:


Grilllowany pstrąg ze szparagami


Ilość dla 4 osób. Czas przygotowania wynosi 30 minut.

Składniki:
pstrąg filet, 8 szt.
szparagi zielone, 8 szt.
Masło, 50 g
boczek w plasterkach, 100g
Kamis Fit up! Do potraw z ryb i owoców morza
Pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Filety z pstrąga posypać mieszanką przypraw, lekko oprószyć pieprzem cytrynowym, posmarować masłem. W tak przygotowane filety pstrąga zawinąć blanszowane szparagi, całość owinąć boczkiem. Piec na grillu ok. 15 min.

Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem

Czas przygotowania wynosi 45 minut, na 2 porcje.

Składniki:

2 pęczki białych szparagów (około 1 kg)
200 g ostrego w smaku sera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Szparagi po polsku

Czas przygotowania wynosi ok. 50 minut, 4 porcje.

Składniki:

900 g szparagów
sól
3 łyżki masła
45 g tartej bułki
3 żółtka ugotowane na twardo, posiekane
1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy warzywa i odłamujemy zdrewniałe końce. Obieramy szparagi poniżej główki i związujemy w 2/3 pęczki. Wszystkie resztki zalewamy wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka. Pionowo wkładamy szparagi do wrzącej wody, przykrywamy i zmniejszamy płomień na średni. Gotujemy 15 min lub do miękkości. Wyjmujemy z wody, osuszamy i umieszczamy na podgrzanych talerzach. Utrzymujemy talerze w cieple. Rozpuszczamy masło na małej patelni i dodajemy bułkę; podsmażamy, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodajemy żółtka i natkę, mieszamy. Wykładamy na szparagi i natychmiast podajemy.

Aksamitny krem szparagowy

Składniki:

1 kg szparagów
60 g masła
150 g mąki
500 ml mleka
750 g bulionu wołowego
3 żółtka
8 łyżek startego parmezanu
120 ml śmietanki
sól
pieprz

Przygotowanie

Na połowie rozgrzanego masła przesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją z mlekiem i zalewamy bulionem. Następnie doprowadzamy całość do wrzenia, wówczas dodajemy szparagi obrane z zdrewniałych końców. Doprawimy do smaku solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu ok. 15 minut. W między czasie resztę masła należy wymieszać razem z żółtkami, parmezanem oraz śmietanką. Przelewamy całość do zupy i dokładnie mieszamy, aż do powstania aksamitnego kremu.

Szparagi z łososiem

Składniki:

pęczek szparagów białych lub zielonych
100g łososia wędzonego
200-250ml śmietany 22%
łyżka masła
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier (do gotowania szparagów)
listki pietruszki, koperku lub kolendry do przybrania

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy klasycznie. W czasie, kiedy się gotują na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy 2-3 minuty niezbyt drobno pokrojonego łososia z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie do łososia dodajemy śmietanę i wszystko podgotowujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut i ew. doprawiamy. Gorące szparagi wykładamy na talerz i polewamy łososiem w śmietanie. Potrawę możemy jeszcze przybrać listkami pietruszki, koperku lub kolendry. Podajemy oczywiście na gorąco zaraz po zrobieniu.


Smacznego!



Podobne artykuły: