Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Składniki na 4 porcje:
4 polędwice wołowe po 180 g każda
80 g sera gorgonzola
4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
80 g suszonych żurawin
1 łyżka stołowa oleju
300 ml czerwonego wina
1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
2. Zdjąć z patelni polędwice. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
3. Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i pozostawić na ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal / 1668 kJ
Białko: 44,4 g
Tłuszcz: 18,9 g
Węglowodany: 11 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Grecja -idealny kierunek na wakacje marzeń
Słoneczne plaże, bogata historia, malownicze wyspy oraz znakomita kuchnia ? to tylko niektóre powody, dla których Grecja co roku przyciąga miliony turystó
Korzyści korzystania z kołdry puchowej 200x220 cm
Kołdry puchowe wciąż są bardzo często kupowane przez użytkowników w różnym wieku. Mają mnóstwo zalet, które zapewniają zdro
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom