Bułeczki będą wspaniałym dodatkiem do wielkanocnego śniadania.
Składniki na ok. 12 sztuk:

Na ciasto drożdżowe:
600 g mÄ…ki
100 ml mleka
1 kostka (42 g) świeżych drożdży
40 g cukru
200 g odtłuszczonego jogurtu
40 g roztopionego masła
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2–3 Å‚yżki mleka

Przygotowanie:

1.    MÄ…kÄ™ wsypać do miski formujÄ…c zagÅ‚Ä™bienie poÅ›rodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z Å‚yżeczkÄ… cukru i wymieszać. MieszankÄ™ wlać w zagÅ‚Ä™bienie
w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2.    PozostaÅ‚Ä… część cukru, jogurt i masÅ‚o dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gÅ‚adko używajÄ…c miksera z odpowiednimi koÅ„cówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. godzinÄ™ do wyroÅ›niÄ™cia.

3.    Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 buÅ‚eczek. WyÅ‚ożyć na blachÄ™ do pieczenia wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia. Piec we wczeÅ›niej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni (piekarnik gazowy: poziom 5–6, termoobieg: 220 stopni) przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować buÅ‚eczki mlekiem używajÄ…c pÄ™dzla.
Czas przygotowania: ok. 40 minut + czas rośnięcia

Rada: Bułeczki podawać z masłem żurawinowym. Aby je przygotować, zmieszać 100 g miękkiego masła z 30 g posiekanych suszonych cranberries.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 268 kcal / 1122 kJ
Białko: 7 g
TÅ‚uszcze: 5,6 g
Węglowodany: 47 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Makrela wędzoną sałatka kalorie

Wersja do druku