Bułeczki drożdżowe z żurawiną
Spis treści
Autor
Bułeczki będą wspaniałym dodatkiem do wielkanocnego śniadania.

Wersja do druku

Składniki na ok. 12 sztuk:
Na ciasto drożdżowe:
600 g mąki
100 ml mleka
1 kostka (42 g) świeżych drożdży
40 g cukru
200 g odtłuszczonego jogurtu
40 g roztopionego masła
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2–3 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru i wymieszać. Mieszankę wlać w zagłębienie
w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałą część cukru, jogurt i masło dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gładko używając miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
3. Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 bułeczek. Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni (piekarnik gazowy: poziom 5–6, termoobieg: 220 stopni) przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować bułeczki mlekiem używając pędzla.
Czas przygotowania: ok. 40 minut + czas rośnięcia
Rada: Bułeczki podawać z masłem żurawinowym. Aby je przygotować, zmieszać 100 g miękkiego masła z 30 g posiekanych suszonych cranberries.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 268 kcal / 1122 kJ
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany: 47 g
Na ciasto drożdżowe:
600 g mąki
100 ml mleka
1 kostka (42 g) świeżych drożdży
40 g cukru
200 g odtłuszczonego jogurtu
40 g roztopionego masła
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
2–3 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru i wymieszać. Mieszankę wlać w zagłębienie
w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Pozostałą część cukru, jogurt i masło dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gładko używając miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.
3. Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 bułeczek. Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni (piekarnik gazowy: poziom 5–6, termoobieg: 220 stopni) przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować bułeczki mlekiem używając pędzla.
Czas przygotowania: ok. 40 minut + czas rośnięcia
Rada: Bułeczki podawać z masłem żurawinowym. Aby je przygotować, zmieszać 100 g miękkiego masła z 30 g posiekanych suszonych cranberries.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 268 kcal / 1122 kJ
Białko: 7 g
Tłuszcze: 5,6 g
Węglowodany: 47 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Makrela wędzoną sałatka kalorieWersja do druku
Szukaj
Wstęp do Świata Warszawskich Biur Detektywistycznych
W sercu Polski, w tętniącej życiem Warszawie, działają liczne biura detektywistyczne, które oferują swoje usługi mieszkańcom miasta i okolic. Jed
Jak prawidłowo dbać o drogi oddechowe?
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie człowieka bez tlenu. Potrzebuje go prawie połowa procesów komórkowych. Ponieważ organizm nie potrafi go
Jak skutecznie oddzielić swój ogród od świata zewnętrznego? Osłony ogrodzeniowe to sprawdzony sposób!
Dom z ogrodem to spełnienie marzeń wielu z nas. To przestrzeń, w której chcemy czuć się swobodnie i bezpiecznie. Aby tak było, warto zadbać o odpo
Pogoń za Samsungiem: najpopularniejsze lodówki na koniec 2023 roku
Na stronach porównywarki cenowej E-Katalog znajduje się ponad 900 modeli lodówek dostępnych do zamówienia w sklepach internetowych w Polsce. Analiza prefer
Piękne i zadbane paznokcie - modne warianty stylizacji!
Kompleksowa pielęgnacja ciała obejmuje nie tylko twarz oraz włosy, ale również dłonie, na które często zwracamy szczególną uwagę. Z