Nadziewany warkocz drożdżowy z żurawinami
Spis treści
Autor
Warkocz nadziewany czerwonymi jagodami żurawiny amerykańskiej zaspokoi nawet najbardziej tradycyjne oczekiwania wobec wielkanocnych wypieków.

Wersja do druku

Słodkie i pyszne nadzienie sprawi, że nawet dzieci będą chciały pomóc we wspólnym pieczeniu. Dzięki żurawinie szybko i łatwo wzbogacisz smak i wygląd świątecznych keksów, serników i babek. Słodki syrop z cranberries wzbogaci kolorystycznie tradycyjną paschę, a przecierem z czerwonych jagód można przełożyć mazurka, dekorując go następnie kilkoma jagodami żurawiny.
Składniki na ok. 20 kawałków:
Na ciasto drożdżowe:
550 g mąki
250 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży
50 g cukru
2 jajka
2–3 łyżki mleka do posmarowania
20 g płatków z migdałów
Na nadzienie:
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 g masy marcepanowej
4–5 łyżek soku morelowego
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru, wszystko wymieszać. Mleko z drożdżami wlać w zagłębienie w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać pozostałą część cukru i jajka, wszystko wymieszać na gładko używając miksera
z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
1. Żurawinę amerykańską drobno posiekać. Marcepan podzielić na części, wymieszać na gładko
z sokiem morelowym. Dodać Cranberries. Masę przełożyć do woreczka do wyciskania ciasta z szeroką końcówką.
2. Ciasto szybko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o bokach 50 i 30 cm. Pokroić wzdłuż na 3 części. Masę marcepanową wycisnąć na wszystkie 3 części ciasta, które następnie zwinąć. Trzy wałki ciasta spleść jak warkocz zaciskając dokładnie na końcach.
3. Drożdżowy warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować mlekiem używając pędzla i posypać migdałami. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku
w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas rośnięcia
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 179 kcal / 750 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany: 31 g
Składniki na ok. 20 kawałków:
Na ciasto drożdżowe:
550 g mąki
250 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży
50 g cukru
2 jajka
2–3 łyżki mleka do posmarowania
20 g płatków z migdałów
Na nadzienie:
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 g masy marcepanowej
4–5 łyżek soku morelowego
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru, wszystko wymieszać. Mleko z drożdżami wlać w zagłębienie w mące, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać pozostałą część cukru i jajka, wszystko wymieszać na gładko używając miksera
z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta. Przykryć i odstawić na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
1. Żurawinę amerykańską drobno posiekać. Marcepan podzielić na części, wymieszać na gładko
z sokiem morelowym. Dodać Cranberries. Masę przełożyć do woreczka do wyciskania ciasta z szeroką końcówką.
2. Ciasto szybko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o bokach 50 i 30 cm. Pokroić wzdłuż na 3 części. Masę marcepanową wycisnąć na wszystkie 3 części ciasta, które następnie zwinąć. Trzy wałki ciasta spleść jak warkocz zaciskając dokładnie na końcach.
3. Drożdżowy warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować mlekiem używając pędzla i posypać migdałami. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku
w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas rośnięcia
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 179 kcal / 750 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany: 31 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu