Karczochy wciąż w polskiej kuchni pojawiają się zbyt rzadko w różnorakich potrawach. Trudno dostępne wydają się być rarytasem, który ciężko wykorzystać w przygotowaniu potrawy. Tymczasem nadają się do tak prozaicznych potraw jak pizza.

Karczoch to warzywo rodem ze słonecznej Sycylii, dlatego najczęściej wykorzystywany jest podczas przygotowania posiłków z kuchni włoskiej. Do wyboru mamy trzy odmiany tego zdrowego przysmaku: zieloną, jasnozieloną (prawie żółtą) i fioletową. U nas najczęściej spotykana jest w formie marynowanej ta środkowa. Najzdrowsze jednak są oczywiście świeże karczochy, które od dawien dawna były wykorzystywane również jako afrodyzjaki.

Aby zachÄ™cić Was do czÄ™stszego spożywania karczochów na poczÄ…tku wspomnÄ™ kilka słów o ich wartoÅ›ciach odżywczych, których te warzywa posiadajÄ… caÅ‚kiem sporo. Po pierwsze sÄ… one źródÅ‚em takich skÅ‚adników jak: karoten, potas, wapÅ„, żelazo, fosfor, witamina B1 i B2, PP i C oraz biaÅ‚ka. Karczochy niwelujÄ… doskonale problemy żoÅ‚Ä…dkowe zwiÄ…zane ze zbyt dużą iloÅ›ciÄ… wypitego alkoholu, ponieważ poprawiajÄ… pracÄ™ wÄ…troby. SÄ… idealne dla osób z podwyższonym cholesterolem, gdyż poprawiajÄ… gospodarkÄ™ lipidowÄ… we krwi. PoprawiÄ… trawienie  przyczyniajÄ… siÄ™ do wydalania toksyn z naszego organizmu. Zawarte w karczochach flawonoidy natomiast skutecznie zwalczajÄ… wolne rodniki opóźniajÄ…c dziÄ™ki temu procesy starzenia i zmniejszajÄ…c ryzyko wystÄ…pienia nowotworów.

Jak jeść karczochy? Warto wspomnieć, że częściÄ… jadalnÄ… tego warzywa sÄ… jego pÄ™dy kwiatowe jeszcze przed rozwiniÄ™ciem. W kuchni wÅ‚oskiej przysmakiem sÄ… gotowane główki karczochów zalewane oliwÄ… – w  ten sposób sÄ… też one przechowywane.

Karczochy można nadziewać, dodawać do takich potraw jak np.: pizza, kanapki czy zapiekanki. Można je również jeść same jako przystawka maczane w kremowym sosie. Spożywamy je rękoma, zanurzając kolejne płatki w sosie.

Przedstawiamy także kilka przepisów na dania z wykorzystaniem karczochów:

Karczochy nadziewane jagnięciną

Składniki:
8 karczochów
400g schabu jagnięcego
3 łyżki parmezanu w płatkach
150 g suszonych pomidorów w oleju
oliwa
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
sól morska w młynku
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Jagnięcinę pokroić na cienkie plastry, oprószyć czosnkiem, tymiankiem, solą, dodać ketchup pikantny, łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodnie miejsce na 24 godz. Karczochy oczyścić, aby pozostały serca, ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Mięso smażyć na oliwie, pod koniec dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać karczochy, przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Karczoch z sosem żurawinowym Ailloi

Składniki:
4 karczochy
Sól
1 cytryna

Sos:
2-3 zÄ…bki czosnku
2 żółtka
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
125 ml oleju roślinnego
50 g jogurtu niskotłuszczowego
2 łyżki stołowe sosu chili
50 g suszonych żurawin

Sposób przygotowania:
Karczochy opłukać i odciąć łodygi. Zagotować i posolić dużą ilość wody. Cytrynę opłukać i pokroić w plastry. Włożyć karczochy i cytrynę do gotującej się wody. Gotować pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. Czosnek obrać. Żółtka utrzeć z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać olej warzywny, mieszając wszystko za pomocą ręcznego miksera. Czosnek wycisnąć i dodać do żółtek. Dodać jogurt i sos chili, a następnie wymieszać. Ponownie doprawić. Żurawiny pokroić i dodać do powstałej masy, mieszając. Karczochy wyjąć z wody i pozostawić do osuszenia. Odrywać pojedyncze płatki i maczać je w sosie mięsistą stroną. Jedynie mięsista część płatków karczocha nadaje się do spożycia. Po usunięciu wszystkich płatków, odciąć środek (serce) karczocha i zjeść resztę z sosem.

Karczochy faszerowane

Składniki:
4    duże karczochy
2 łyżki soli
300 g pieczarek
150 g szynki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/8 I śmietany
szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania
Z karczochów usunąć łodygi i twarde liście. Czubki liści odkroić. Karczochy gotować w posolonej wodzie (woda powinna lekko przykrywać warzywa). Oczyszczone pieczarki opłukać i pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę. Grzyby podsmażyć na rozgrzanym maśle i oprószyć mąką. Dodać śmietanę i gotować 10 minut, stale mieszając. Pieczarki przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane karczochy przełożyć na sito i osaczyć. Z karczochów wykręcić wewnętrzne pączki i wyciąć je, a wnętrze wyskrobać łyżeczką i napełnić farszem pieczarkowym. Karczochy posypać szynką i podawać na stół.

Tuńczyk na piure z karczochów

Składniki:
Tuńczyk 4 steki ok. - 560 g
100     oliwy
karczochy puszkowane - 300 g
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu gryczanego
80 g parmezanu
przyprawa do potraw z ryb i owoców morza
50 ml (3,5 łyżki stołowej) białego wina
pęczek ruccoli
chipsy warzywne „ChrupiÄ…ce buraczki winegret”
sos sałatkowy
sól morska w młynku
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Tuńczyka posyp solą i pieprzem. Karczochy przesmaż chwilę na dwóch łyżkach oliwy, zdejmij z ognia, dodaj wino, miód, musztardę i zmiksuj. Do piure dodaj parmezan tarty. Tuńczyka upiecz na grillu na "różowo". Podawaj na puure posypując wierzchu przyprawą do ryb i owoców morza. Na wierzchu ułóż ruccolę przekładaną chipsami buraczkowymi. Całość pokrop sosem sałatkowym.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma pizza
mozzarella light kcal
Talerz zupy grzybowej kcal
Ile kalorii ma pieczarkowa

Wersja do druku