Marnowanie żywności to coraz częściej poruszana kwestia, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Skalę zjawiska potęgują: rosnąca zamożność społeczeństwa, wysoki poziom konsumpcji i powszechny dostęp do artykułów spożywczych.

Z nadmiarem produktów w naszych kuchniach mamy do czynienia przede wszystkim po Å›wiÄ™tach – w zwiÄ…zku z którymi przygotowujemy siÄ™ do obfitych posiÅ‚ków spożywanych w rodzinnym gronie. IstniejÄ… jednak sposoby na zachowanie zasad polskiej goÅ›cinnoÅ›ci bez marnowania pokarmu. Z badania przeprowadzonego w 2010 roku przez Instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci wynika, że jednÄ… z kluczowych przyczyn wyrzucania żywnoÅ›ci jest niska Å›wiadomość skali jej marnowania oraz brak programów edukacyjnych. Wyniki tej samej analizy wykazujÄ…, że aż 74% polskiego spoÅ‚eczeÅ„stwa ma Å›wiadomość, że w Polsce marnuje siÄ™ dużo żywnoÅ›ci, a co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu siÄ™ wyrzucać jedzenie.

Liczne badania oraz codzienna praktyka pokazujÄ…, że brakuje nam czasu oraz chÄ™ci, by należycie szanować żywność. WyrzucajÄ…c jÄ… powinniÅ›my jednak pamiÄ™tać, że marnujemy nie tylko sam produkt, ale również wszelkie nakÅ‚ady zwiÄ…zane z jego produkcjÄ… i sprzedażą. Przyczyniamy siÄ™ również do zanieczyszczania Å›rodowiska naturalnego – zwiÄ™kszajÄ…c odpady, a tym samym potÄ™gujÄ…c ich negatywne konsekwencje dla czÅ‚owieka.

Problem jest olbrzymi tymczasem prostych pomysłów na wykorzystanie produktów czy gotowych potraw, które zalegajÄ… w naszych lodówkach jest bardzo wiele. Jeżeli po Å›wiÄ™tach zostanie nam bigos – można ugotować makaron Å‚azanki, z kapusty z grzybami przygotować krokiety, z ciasta zrobić pyszne bajaderki, a wÄ™dlina jest doskonaÅ‚ym dodatkiem do pizzy, zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej, a także żurku. Racjonalne podejÅ›cie do produktów żywieniowych powinniÅ›my zacząć już na etapie planowania potraw, a w dalszej kolejnoÅ›ci – przygotowywania listy skÅ‚adników do ich przyrzÄ…dzenia.

Przystępując do zakupów poprzedzających gotowanie:

1. Zrób listę potraw, które chcesz przygotować

2. Zaplanuj swoje zakupy w oparciu o listę posiłków

3. Zjedz coÅ› zanim udasz siÄ™ na zakupy – unikniesz efektu jedzenia oczami

4. Kupuj tylko tyle ile faktycznie jesteś w stanie zjeść

5. Zawsze sprawdzaj jakość kupowanych produktów i bierz pod uwagę ich termin ważności

6. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach określonych na opakowaniu (czas, temperatura, dostęp światła), by była jak najdłużej świeża

7. PrzyrzÄ…dzaj posiÅ‚ki racjonalnie – wykorzystuj te same skÅ‚adniki do różnych daÅ„

8. Zamiast wyrzucać produkty przydatne do spożycia – pomyÅ›l do jakich potraw możesz je dodać

9. Wykorzystuj zamrażalnik!

10. A na koniec delektuj się smacznym posiłkiem!

O tym jak wiele można wyczarować ze skÅ‚adników, które mamy w naszych kuchniach  decyduje tylko i wyÅ‚Ä…cznie nasza inwencja, a satysfakcja z pomysÅ‚owego wykorzystania naszych domowych zasobów przy oszczÄ™dnoÅ›ci Å›rodków materialnych jest nieoceniona.





Oto przykłady przepisów z zastosowaniem składników z poświątecznych stołów:

Zapiekanka farmera (jajeczna) (4 porcje)

Składniki:

1 łyżeczka przyprawy do zup, sosów, sałatek

1 cebula

2 łyżki masła

1 papryka czerwona

250 g wędlin (boczek, kiełbasa, szynka)

6 jajek

3 bułki kajzerki

masło do posmarowania naczynia

pieprz

Sposób przygotowania:

CebulÄ™ obrać, pokroić, zeszklić na maÅ›le. PaprykÄ™ i wÄ™dliny pokroić w paseczki. Jajka wybić do miski, buÅ‚ki pokroić w kostkÄ™. PoÅ‚Ä…czyć wszystkie skÅ‚adniki, doprawić przyprawÄ… i pieprzem. PrzeÅ‚ożyć do  wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas oczekiwania: 30 minut

Wartość energetyczna:
Całość 1397 kcal
1 porcja ok. 349 kcal

Wykwintna sałatka z kurczakiem (4 porcje)

Składniki:

150 ml majonezu

1 mały jogurt naturalny

250 g pieczonego kurczaka (2 udka pieczone)

1 puszka ananasów

3 Å‚odygi selera naciowego

100 g ciemnych winogron

1/2 puszki kukurydzy

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos: Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Mięso i ananasy pokroić w kostkę. Seler oczyścić (obrać obieraczką od warzyw) i pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki.Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem majonezowym.

Czas przygotowania: 20 minut

Wartość energetyczna:
Całość 2285 kcal
1 porcja ok. 571      kcal


Zdaniem członków Rady Zarządzającej Programu Środowiskowego ONZ wyeliminowanie nieefektywności w procesie produkcji żywności i konsumpcji na świecie mogłoby zapewnić wystarczającą ilość jedzenia do nakarmienia populacji całego świata. Ponadto, ograniczenie zjawiska marnowania pokarmu powinno zagwarantować żywność dla spodziewanego przyrostu społecznego przez następne 40 lat. Od naszej postawy zależy zatem zdrowie i kondycja kolejnych pokoleń na całym świecie. Warto o tym pamiętać przy okazji każdego wyrzucanego produktu.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bigos
Winogrona tabela kalorii
Kiełbasa podwawelska kcal
Boczek wędzony biedronka kalorie
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma krokiet
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Ile kalorii ma papryka faszerowana
Ile kalorii ma kapuśniak

Wersja do druku