Co zrobić z jedzeniem po świętach?
Z nadmiarem produktów w naszych kuchniach mamy do czynienia przede wszystkim po Å›wiÄ™tach – w zwiÄ…zku z którymi przygotowujemy siÄ™ do obfitych posiÅ‚ków spożywanych w rodzinnym gronie. IstniejÄ… jednak sposoby na zachowanie zasad polskiej goÅ›cinnoÅ›ci bez marnowania pokarmu. Z badania przeprowadzonego w 2010 roku przez Instytut Millward Brown SMG KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci wynika, że jednÄ… z kluczowych przyczyn wyrzucania żywnoÅ›ci jest niska Å›wiadomość skali jej marnowania oraz brak programów edukacyjnych. Wyniki tej samej analizy wykazujÄ…, że aż 74% polskiego spoÅ‚eczeÅ„stwa ma Å›wiadomość, że w Polsce marnuje siÄ™ dużo żywnoÅ›ci, a co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu siÄ™ wyrzucać jedzenie.
Liczne badania oraz codzienna praktyka pokazujÄ…, że brakuje nam czasu oraz chÄ™ci, by należycie szanować żywność. WyrzucajÄ…c jÄ… powinniÅ›my jednak pamiÄ™tać, że marnujemy nie tylko sam produkt, ale również wszelkie nakÅ‚ady zwiÄ…zane z jego produkcjÄ… i sprzedażą. Przyczyniamy siÄ™ również do zanieczyszczania Å›rodowiska naturalnego – zwiÄ™kszajÄ…c odpady, a tym samym potÄ™gujÄ…c ich negatywne konsekwencje dla czÅ‚owieka.
Problem jest olbrzymi tymczasem prostych pomysłów na wykorzystanie produktów czy gotowych potraw, które zalegajÄ… w naszych lodówkach jest bardzo wiele. Jeżeli po Å›wiÄ™tach zostanie nam bigos – można ugotować makaron Å‚azanki, z kapusty z grzybami przygotować krokiety, z ciasta zrobić pyszne bajaderki, a wÄ™dlina jest doskonaÅ‚ym dodatkiem do pizzy, zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej, a także żurku. Racjonalne podejÅ›cie do produktów żywieniowych powinniÅ›my zacząć już na etapie planowania potraw, a w dalszej kolejnoÅ›ci – przygotowywania listy skÅ‚adników do ich przyrzÄ…dzenia.
Przystępując do zakupów poprzedzających gotowanie:
1. Zrób listę potraw, które chcesz przygotować
2. Zaplanuj swoje zakupy w oparciu o listę posiłków
3. Zjedz coÅ› zanim udasz siÄ™ na zakupy – unikniesz efektu jedzenia oczami
4. Kupuj tylko tyle ile faktycznie jesteś w stanie zjeść
5. Zawsze sprawdzaj jakość kupowanych produktów i bierz pod uwagę ich termin ważności
6. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach określonych na opakowaniu (czas, temperatura, dostęp światła), by była jak najdłużej świeża
7. PrzyrzÄ…dzaj posiÅ‚ki racjonalnie – wykorzystuj te same skÅ‚adniki do różnych daÅ„
8. Zamiast wyrzucać produkty przydatne do spożycia – pomyÅ›l do jakich potraw możesz je dodać
9. Wykorzystuj zamrażalnik!
10. A na koniec delektuj się smacznym posiłkiem!
O tym jak wiele można wyczarować ze składników, które mamy w naszych kuchniach decyduje tylko i wyłącznie nasza inwencja, a satysfakcja z pomysłowego wykorzystania naszych domowych zasobów przy oszczędności środków materialnych jest nieoceniona.
Oto przykłady przepisów z zastosowaniem składników z poświątecznych stołów:
Zapiekanka farmera (jajeczna) (4 porcje)
Składniki:
1 łyżeczka przyprawy do zup, sosów, sałatek
1 cebula
2 łyżki masła
1 papryka czerwona
250 g wędlin (boczek, kiełbasa, szynka)
6 jajek
3 bułki kajzerki
masło do posmarowania naczynia
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Paprykę i wędliny pokroić w paseczki. Jajka wybić do miski, bułki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić przyprawą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Wartość energetyczna:
Całość 1397 kcal
1 porcja ok. 349 kcal
Wykwintna sałatka z kurczakiem (4 porcje)
Składniki:
150 ml majonezu
1 mały jogurt naturalny
250 g pieczonego kurczaka (2 udka pieczone)
1 puszka ananasów
3 Å‚odygi selera naciowego
100 g ciemnych winogron
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sos: Majonez połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Mięso i ananasy pokroić w kostkę. Seler oczyścić (obrać obieraczką od warzyw) i pokroić w cienkie plasterki. Winogrona przekroić na połowę i usunąć pestki.Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sosem majonezowym.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
Całość 2285 kcal
1 porcja ok. 571 kcal
Zdaniem członków Rady Zarządzającej Programu Środowiskowego ONZ wyeliminowanie nieefektywności w procesie produkcji żywności i konsumpcji na świecie mogłoby zapewnić wystarczającą ilość jedzenia do nakarmienia populacji całego świata. Ponadto, ograniczenie zjawiska marnowania pokarmu powinno zagwarantować żywność dla spodziewanego przyrostu społecznego przez następne 40 lat. Od naszej postawy zależy zatem zdrowie i kondycja kolejnych pokoleń na całym świecie. Warto o tym pamiętać przy okazji każdego wyrzucanego produktu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bigosWinogrona tabela kalorii
Kiełbasa podwawelska kcal
Boczek wędzony biedronka kalorie
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma krokiet
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Ile kalorii ma papryka faszerowana
Ile kalorii ma kapuśniak
Wersja do druku
Szukaj
Niszowe perfumy damskie- dlaczego warto w nie zainwestować?
Rynek perfumeryjny obfituje w różnorodne zapachy, a półki sklepowe są pełne masowych produktów. Jednak prawdziwe skarby znajdują się w świecie niszowy
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna