Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym

Składniki na 6 porcji:
Biały mus:
2 płatki białej żelatyny
150 g białej kuwertury w kawałkach
1 żółtko
1 białko
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego (ewentualnie soku pomarańczowego)
150 ml bitej śmietany
Czarny mus:
100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
2 żółtka
2 białka
2 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml bitej śmietany
Sos żurawinowy:
250 ml nektaru żurawinowego
2 opakowania cukru waniliowego
2 EL mąki kukurydzianej
100 g suszonych żurawin
Dodatkowo:
Mięta lub melisa
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namoczyć. Białą kuwerturę rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywną masę. Żółtko zmieszać z likierem pomarańczowym i utrzeć na kremową masę. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w łyżce stołowej gorącej wody. Dodać szybko do żółtka, mieszając. Dodać kuwerturę. Dodać białko i bitą śmietanę.
2. Gorzką czekoladę rozpuścić w rondlu i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy, a następnie utrzeć na kremową masę. Rozpuszczoną czekoladę zamieszać, a następnie dodać ubite białka i bitą śmietanę.
3. Nakładać do szklanek czarną i białą masę naprzemiennie. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
4. Do nektaru żurawinowego dodać cukier waniliowy i zagotować. Mąkę kukurydzianą zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru i zagotować, mieszając. Dodać żurawiny i pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Powstały sos umieścić na musie. Udekorować miętą lub melisą.
Czas przygotowania wynosi ok. 1 godzinę + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można stosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 250 g świeżych żurawin gotować w 240 ml nektaru żurawinowego z dodatkiem 4 łyżek stołowych cukru i opakowania cukru waniliowego przez ok. 5 minut. 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru, a następnie zagotować.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 523 kcal / 2184 kJ
Białko: 8 g
Tłuszcz: 32,1 g
Węglowodany: 49 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie