W porannym programie Grażyny Dobroń w radiowej Trójce usłyszałam bardzo ciekawe spostrzeżenie. Bohaterka wspomniała o tym, że młodzi ludzie coraz częściej i chętniej spędzają czas w kuchni. Dziwne? Wcale nie!

Gotowanie to wciąż dla wielu z nas konieczność. Borykając się z brakiem czasu przygotowywanie posiłków jest często kompilacją bezwartościowych półproduktów. Żeby jeść – musimy bowiem coś przygotować. W weekendy pozwalamy sobie czasem na wyjście do restauracji – wtedy mamy okazję poczuć się zrelaksowani i prawdziwie cieszyć się kosztując smakowite przysmaki.

Coraz więcej osób zaczyna się jednak dobrze bawić właśnie gotując. Jak się okazuje najczęściej są to ludzie młodzi... w dodatku w dużej mierze mężczyźni! Gościem Grażyny Dobroń był bowiem dzisiaj Tomasz Woźniak - student zarządzania, dla którego gotowanie stało się prawdziwą pasją, sposobem na życie i przede wszystkim wyśmienitą zabawą. Ten młody człowiek na tyle zaangażował się w gotowanie, że poświęcił temu własną stronę internetową – www.tomekwozniak.pl. Znajdziecie na niej wiele smakowitych przepisów, opatrzonych wspaniałymi zdjęciami.  

Co ciekawe, modnym trendem, jaki zaczyna coraz bardziej dotyczyć młodych ludzi stają się foodingi, czyli spotkania grona przyjaciół, polegające na wspólnym spędzaniu czasu na przygotowywaniu posiłków i późniejsze biesiadowanie. Okazuje się, że taka forma rozrywki coraz częściej przypada do gustu części osób, które zamiast pójść do klubu, wolą coś smakowitego upichcić.

Gotowanie może być również wspaniałym sposobem na poznawanie nowych smaków, kultur i kolorów. Tomek Woźniak na antenie Trójki powiedział dzisiaj coś bardzo ważnego „ja zwiedzam świat poprzez potrawy”.

Pamiętajmy jednak, aby zwracać uwagę na to, co i jak się gotuje i przede wszystkim je, bowiem skutki związane z otyłością są coraz częściej jedną z przyczyn chorób, takich jak m.in. cukrzyca.



Podobne artykuły: