Statystyczny WÅ‚och, w przeliczeniu na osobÄ™, zjada rocznie ponad 28 kg makaronu. Polak – niestety piÄ™ciokrotnie mniej. Co tracimy unikajÄ…c makaronowych pysznoÅ›ci? Bardzo wiele!
Zalety dietetyczne makaronu sÄ… niepodważalne – nie powoduje on gwaÅ‚townego wzrostu glukozy w organizmie (jak ryż, ziemniaki czy chleb), a jedna porcja (100g) zawiera tylko 350 kalorii. Poza tym w makaronie znajdziemy także sporo żelaza czy selenu. Nie każdy wie, że makaron, dziÄ™ki zawartoÅ›ci zespolonych wÄ™glowodanów, dziaÅ‚a jak lek antydepresyjny. Po jego spożyciu nastÄ™puje silne wydzielanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To wÅ‚aÅ›nie serotonina sprawia, że czujemy siÄ™ odprężeni, zadowoleni z życia i Å‚atwiej znosimy stres. WÅ‚osi wiedzÄ… o tym doskonale i wszelkie rodzaje makaronów, jedzonych prawie codziennie, uzupeÅ‚niane sÄ… przez nich przepysznymi dodatkami.

Jednym z najbardziej popularnych makaronów we WÅ‚oszech jest lasagne. To duże pÅ‚askie pÅ‚aty ciasta makaronowego, a także danie z nich przyrzÄ…dzane. W wersji podstawowej ciasto przekÅ‚adane jest farszem stworzonym z sosu pomidorowego, miÄ™sa i beszamelu. W Polsce, chcÄ…c poczuć smak prawdziwego wÅ‚oskiego zapiekaÅ„ca, do jego przyrzÄ…dzenia możemy użyć lasagne Arrighi – prawdziwie wÅ‚oskiego makaronu, produkowanego z pszenicy twardej, czyli durum. DziÄ™ki temu ciasto zawsze jest „al dente”.

Do farszu natomiast idealnie pasujÄ… dojrzaÅ‚e, wÅ‚oskie pomidory, konfekcjonowane w dniu zbioru. W zależnoÅ›ci od potrzeb, możemy wybrać pomidory w sosie wÅ‚asnym, z bazyliÄ…, czosnkiem lub mieszankÄ… ziół. Równie naturalnym produktem jest makaron canelloni – rury z delikatnego ciasta można nadziewać prawie wszystkim, my proponujemy jednak owoce morza i ryby, np. tuÅ„czyka w oliwie z oliwek. Jest to poÅ‚Ä…czenie przyjemnego z pożytecznym, gdyż tuÅ„czyk, bogaty w tÅ‚uszcze Omega – 3, biaÅ‚ko i witaminy poprawia ukrwienie mózgu, zmniejsza ryzyko arytmii i zawałów serca. Oliwa z oliwek natomiast to bogate źródÅ‚o witaminy E, zwanej witaminÄ… mÅ‚odoÅ›ci, ponieważ pobudza ona proces odnowy komórek i zapobiega ich starzeniu. Co wiÄ™cej, zwróćmy uwagÄ™ na to by tuÅ„czyk zamkniÄ™ty byÅ‚ w puszce w jednym kawaÅ‚ku, dziÄ™ki temu mamy pewność, że podczas mielenia nie dodano do niego żadnych wypeÅ‚niaczy.

Uzbrojeni w taką wiedzę oraz oczywiście fantazję i pomysłowość, nie straszne nam będą arkana włoskiej kuchni, której w krótkim czasie staniemy się prawdziwymi mistrzami.












Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma pomidorówka z ryżem
Ile kalorii ma szczupak faszerowany

Wersja do druku