Zupy – rozgrzewający przysmak na jesień
Poszukując nowych smaków udało nam się jednak znaleźć kilka ciekawych pomysłów na jesienne zupy sezonowe, które choć nie cieszą się aż taką wielką popularnością, smakiem dorównują klasykom. Krem z dyni, papryki czy cukinii zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie! Warto wziąć pod uwagę fakt, że poza walorami smakowymi, zupy są również idealne dla osób dbających o swoją figurę- porcja na jedną osobę to około 200-300 kcal, w zależności od rodzaju i składników danej zupy.
Zwłaszcza jesienią postawmy na rozgrzewające przyprawy, które nie tylko podkreślą smak naszego dania, ale przede wszystkim sprawią, że zrobi się nam cieplej nie tylko na żołądku, ale i na duszy. Jako dodatki do zup doskonale sprawdzą się m.in: imbir, kolendra, papryczka chili, a także pieprz. Pamiętajmy o tym, by nie przedobrzyć i doprawić potrawę do smaku!
Gotową zupę zawsze udekoruj ziołami, które bogate w witaminę C nie tylko poprawią jej smak, ale również sprawią, że będzie wyglądała o wiele apetyczniej. Do zup możesz przykładowo dodać: świeżą bazylię, natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, koperek lub majeranek.
A oto kilka przysmaków na jesienne, rozgrzewające zupy:
1. Zupa krem z dyni z wanilią
Składniki na 2 porcje:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę
około 3/4 słoika litrowego dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
gorący bulion lub woda
sól
1 laska wanilii
świeżo zmielony czarny pieprz
grzanki z masłem
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie zeszklić cebulkę, mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc. Dodać dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając. Wlać gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub aż dynia będzie całkowicie miękka. W połowie gotowania dodać wanilię. Następnie zupę zmiksować na puree. Doprawić ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z grzankami.
2. Zupa cebulowa
Składniki:
25 dag cebuli
3 kostki rosołowe, najlepiej wołowe
5 dag masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki białego wina
3 łyżki brandy (można zrezygnować)
8 kromek bagietki
10 dag sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, oprószyć mąką. Chwilę smażyć, dodać czosnek. Z kostek przygotować rosół, wrzucić cebulę, wlać wino, brandy. Przyprawić. Gotować ok. 15 min. W tym czasie przygotować grzanki - posmarowane masłem podpiec w piekarniku ok. 5 min. Zupę przelać do miseczek żaroodpornych, włożyć podsmażone grzanki, posypać serem, zapiec.
3. Zupa z cukinii
Składniki na 4 porcje:
2 średnie cukinie
2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 mały pęczek kolendry lub natki pietruszki, same listki
6 listków świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki
Sposób przygotowania:
Obieramy cukinię, kroimy na plastry i wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 8 minut. Odsączoną cukinię miksujemy razem z drobno posiekaną kolendrą lub natką, dodajemy do gotującego się bulionu, przyprawiamy pieprzem i świeżą bazylią. Podajemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami, ze śmietaną w oddzielnej miseczce.
4. Zupa krem z porów
Składniki:
3 ładne pory (tylko białe części)
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
250 ml mleka (3.2-proc.)
120 ml gęstej śmietany (22-proc.)
masło do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
posiekana natka lub szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyść pory, starając się usunąć całą ziemię spomiędzy liści. Opłucz je i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i podduś, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj, wlej bulion. Gotuj na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i - jeśli trzeba - szczyptą soli, połącz ze śmietaną, zagotuj, mieszając. Przed podaniem posyp natką albo szczypiorkiem. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zupa ogórkowaIle kalorii ma papryka zielona
Jak obliczyć kalorie z wywaru mięsnego
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Wersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji