Nalewki – dobre na wszystko
Szczególny sentyment do nalewek mają panie, które wolą bardziej wysublimowane w smaku, lekkie i słodkie alkohole. Bardziej od ilości procentów w napoju, liczy się smak. Kobiety uwielbiają degustować, a ponieważ to nie przeszkadza w prowadzeniu rozmów, nalewki idealnie współgrają z kobiecymi ploteczkami. Dodatkowym atutem nalewek jest ich działanie lecznicze, właściwość znana w Polsce za czasów Henryka Walezego. W każdej apteczce na polskich dworkach szlacheckich, honorowe miejsce zajmowało kilkanaście buteleczek, wypełnionych tym zjawiskowym napojem.
Nalewki można przygotować prawie ze wszystkich owoców, bakalii, ziół i przypraw. Jednak rynek zdominowały te o smaku owocowych i to z owoców sezonowych. W smaku są słodkie i wytrawne. Nie jest możliwe przedstawienie wszystkich rodzajów nalewek, poniżej zamieszczony jest podstawowy podział:
Nalewki owocowe
Ratafia: Istnieje wiele odmian tej nalewki, ale najprostszy sposób polega na układaniu warstwowo uprzednio oczyszczonych owoców, przekładając je warstwą cukru i spirytusem. Oprócz owoców, można także użyć migdałów lub pestek niektórych owoców.
Pigwówka: Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych w wykonaniu - wystarczy zalać owoce alkoholem, według upodobań: czterdziesto- lub czterdziestopięcioprocentowym.
Nalewki korzenne sporządzane są zazwyczaj według staropolskich receptur, najlepiej rozgrzewają i smakują zimą:
Krambambula: Powstaje na bazie przypraw korzennych jak cynamon, pieprz czy anyż, a także miodu. Dla podkreślenia smaku, dla uatrakcyjnienia można dodać również bakalie.
Nalewki ziołowe mają najsilniejsze działanie lecznicze , uważane są za prawdziwe lekarstwo na wszelkie choroby. Przyrządzane z odpowiedniej mieszkanki ziół mogą zastąpić syrop na kaszel czy ukoić bóle stawów.
Benedyktynka: Najbogatsza w zioła, przyrządzana jest z 40 odmian ziół i korzeni, raczej ma konsystencję likieru, dzięki dodaniu karmelu uzyskuje bursztynową barwę i miodowy posmak.
Miętówka: Działa jak herbatka miętowa, ale jest częściej zażywana w przypadku niestrawności i braku apetytu. Można ją przyrządzić na świeżej mięcie lub olejku miętowym
Nalewki miodowe również znane z przepisów staropolskich, niektóre z nich sięgają nawet siedemnastowiecznych tradycji. Często kojarzone z miodem pitnym
Krupnik: Pierwsza polska nalewka narodowa, jej bazą jest miód pszczeli i przyprawy korzenne oraz zioła. Pochodzi z Litwy, ale tam nalewka ma bardziej słodki, a mniej korzenny smak
Powyższy podział jest jak najbardziej podstawowy, panie gustują również w kawowych lub herbacianych nalewkach. Warto eksperymentować, łącząc smaki, a może uda się stworzyć niepowtarzalny i unikalny przepis. Jedne z ciekawszych połączeń to mięta z owocami o orzeźwiającym działaniu, a także właściwościach leczniczych.
Jak podawać?
Nalewki służą degustacji, rozkoszowaniu się ich smakiem, dlatego zwyczaj jest taki, że napój podaje się w niskich, małych kieliszkach oraz w małych ilościach.
Przepisy
Receptury zazwyczaj są pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów na nalewki z owoców sezonowych:
Nalewka wiśniowa:
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
10 pestek z wiśni
1 kg cukru
500 ml spirytusu
500 ml wódki
Wydrylowane wiśnie włożyć do słoja, następnie zasypać cukrem. By przez czas tworzenia (ok. 7 dni) napój się nie zakurzył, wieko przykry gazą lub lnianą ściereczką. Na kilka dni odstawić aż pojawi się sok. Zlewamy sok do garnka, gotujemy i studzimy. Dopiero, gdy ciecz będzie zimna, dolewamy 500 ml spirytusu, mieszamy i rozlewamy do butelek. Przed spożyciem należy odstawić nalewkę na 2-3 miesięcy.
Owoce po odlaniu soku, można zapeklować by zimą móc wykorzystać np. do tortów.
Pigwówka:
Składniki:
1 kg owoców pigwy,
1,5 l wódki
1 szklanka cukru
4 łyżeczki płynnego miodu lipowego lub akacjowego,
pół łyżeczki korzenia arcydzięgla (składnik niewymagany)
2 cząstki cienko skrojonej skórki pomarańczy (bez białego nabłonka)
sok z połowy pomarańczy ,
50 ml rumu
Owoce umyć i oczyścić, dopiero wtedy pokroić na małą kostkę, przełożyć do słoja. Zalane wódką, odstawić na czas do trzech tygodni. Po tym czasie odcedzić owoce, zasypać cukrem, następnie szczelnie zamknięte odłożyć w ciepłe miejsce. Poczekać aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy już to nastąpi, zlać syrop i połączyć z poprzednio utworzonym płynem. Dodać również pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i znów odstawić na 2-3 tygodni. Wtedy przesączyć przez bibułkę i przelać do małych butelek. Spożywać po trzech miesiącach.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Krupnik na kostce rosołowej kalorieWersja do druku
Szukaj
Różowy październik czas start! Ruszyła akcja Przymierz się do samobadania
Już po raz drugi organizatorzy kampanii ?Wylecz raka piersi HER2+?1 we współpracy z marką modową H&M ruszają z akcją ?Przymierz się do samobadania?. W p
Polska marka odzieżowa - dlaczego warto wspierać rodzimych producentów?
Wiele osób rezygnuje z kupowania ubrań polskich marek odzieżowych, bo uchodzą one za dość drogie. Jednak wcale nie musi być to normą. Rodzime firmy napr
Jak dopasować bikini do figury typu prostokąt: porady i wskazówki
Figura typu prostokąt, zwana także sylwetką "H" lub "chłopięcą", charakteryzuje się proporcjonalnymi ramionami i biodrami, a także s
Inhalacje solankowe – naturalna terapia dla układu oddechowego
Inhalacje solankowe to coraz popularniejsza metoda wspomagania zdrowia, zwłaszcza w kontekście układu oddechowego. Bogactwo minerałów zawartych w sol
Szykujesz się na imprezę? Sprawdzone porady, jak uniknąć kaca
Impreza z przyjaciółmi to świetna okazja do zabawy i relaksu, ale często kończy się nieprzyjemnymi objawami na drugi dzień – kacem. Mdłości