Są takie alkohole, które jak żadne inne, kojarzone są z tzw. "wielkim światem", sukcesem i prestiżem. Picie ich jest niezwykłą podróżą w świat zmysłowych doznań. Razem z Villą Itallią odkryj sztukę degustacji i podawania króla wszystkich alkoholi - koniaku. Arystokrata wśród trunków

Koniak pochodzi z regionu Cognac w zachodniej Francji. Cały jego sekret ukryty jest w czterech składnikach: winie, słońcu, dębinie i czasie. W drewnianych, dębowych beczkach dojrzewa winogronowy spirytus, aby po kilku latach zachwycić nas swym smakiem i aromatem. Okres dojrzewania
tego znakomitego trunku trwa od 3 do kilkudziesięciu lat. O długości leżakowania informuje nas etykietka:

* V.S. lub trzy gwiazdki oznacza koniak, którego destylat leżakował co najmniej 2,5 roku,
* V.S.O.P. (Very Superior Old Pale),V.O. (Very Old) - co najmniej 4,5 roku leżakowania,
* X.O., Napoleon, Extra, Hors d'âge - minimum 6 lat, a specjalne koniaki z tej kategorii
leżakują jeszcze dłużej - 15 i więcej lat.

Sztuka degustacji

Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby pobudzić zmysły i docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze pośpiech jest zdecydowanie niewskazany. Koniak należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Kieliszek z koniakiem należy obejmować całą dłonią, aby ciepło naszej ręki podgrzewało alkohol. Dzięki temu znad kieliszka zacznie się unosić, charakterystyczny dla koniaku i ceniony przez jego amatorów, aromat. Najlepiej jest wprowadzić kieliszek delikatnie w ruch okrężny, aby uwolniło się cale ukryte w nim bogactwo
aromatu. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Koniak będzie się pięknie prezentował w kryształowym kieliszku z kolekcji Ourania marki Villa Italia. Kształtem przypomina on pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).

Koniak niejedno ma imiÄ™

Koniak możemy smakować na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś z kawiorem czy owoce morza. Odpowiednio podany i degustowany koniak zapewni niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe.


DOSSIER PRODUKTÓW:

KOLEKCJA OURANIA obejmuje kryształowe, przezroczyste i wykonane z najwyższej jakości szkła. Ich wzornictwo nawiązuje do najlepszych klasycznych tradycji. W linii zaprojektowano aż dziewięć rodzajów szkła: od niedużych kieliszków do likieru i wódki do wspaniałych kryształów do wina i szampana. Właściwa technologia utwardzania wyrobów tytanem, pozwala na mycie ich w zmywarkach bez obawy o zarysowanie.

Cena:
Kieliszek do koniaku 875 ml - 54,00 PLN
Kieliszek do martini 360 ml - 43,00 PLN


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Likier jajeczny kcal
Winogrona bezpestkowe kcal

Wersja do druku