Niepowtarzalny smak octu balsamicznego
Ocet balsamiczny wytwarzany jest z moszczu winogronowego, który poddawany jest procesowi fermentacji i wieloletniego dojrzewania. Dla Włochów jest prawdziwym skarbem narodowym bez którego kuchnia straciłaby jedną z pierwszoplanowych przypraw.
Przy wyborze octu balsamicznego szczególną uwagę należy zwrócić na jego barwę i konsystencję. Z upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i gęstszy, a jego wartość smakowa znacząco rośnie. Produkcja wymaga skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych receptur i jest bardzo czasochłonna. Przeciętny okres leżakowania wynosi od 12 do 20 lat, ale wybrane, najlepsze gatunki oczekują na konsumpcję znacznie dłużej.
Ocet balsamiczny używany jest jako przyprawa, która ma udoskonalić smaki wielu dań. Używany jest w tym celu zaledwie w niewielkich ilościach. Wzbogacamy nim wiele dań na chwilę przed podaniem. Ocet balsamiczny możemy dodawać do sałatek, sosów, marynat, risotto, zapiekanek i różnych dań kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną i drobiem. We Włoszech bardzo popularne jest dodawanie octu balsamicznego do serów: Mozzarelli, Parmezanu i Grano Padano. Dla wielu niespodzianką będzie, że ocet balsamiczny idealnie sprawdzi się jako sos do świeżych truskawek, lodów, czy ciast serowych. Podczas przygotowywania rozmaitych sałatek oraz przystawek warto skorzystać z lekkiego i bardzo aromatycznego octu. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią i fasolą, a zarazem idealnie podkreśli smak domowego Carpaccio. Najlepiej jednak smakuje w parze z oliwą z oliwek, jako dodatek do świeżej bagietki lub ciabatty.
Sałatka Caprese (czas przygotowania wynosi do 20 minut)
Składniki dla 1 osoby:
1 plaster szynki prosciutto
ser mozzarella
świeża bazylia
rukola
po połówce pomidorów czerwonego i żółtego
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sol
Na talerzu polożyć plaster szynki, posypać listkami rukoli. Na wierzch układamy plastry pomidorów i mozzarelli. Na koniec dekorujemy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy oliwą i octem.
Fot. Aceto Balsamico di Modena, Vom Fass
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronuWersja do druku
Szukaj
Odczuwasz silne zmęczenie i duszność podczas aktywności fizycznej? To może być objaw poważnej choroby
Silne zmÄ™czenie, duszność podczas wysiÅ‚ku fizycznego, Å‚atwe siniaczenie siÄ™, ciemne zabarwienie moczu w godzinach rannych oraz ogólne osÅ‚abienie m
Skrzywienie przegrody nosowej – jak wpÅ‚ywa na zdrowie? Jak poradzić sobie z krzywÄ… przegrodÄ…?
Z krzywÄ… przegrodÄ… nosowÄ… może zmagać siÄ™ nawet poÅ‚owa Polaków, choć wiÄ™kszość o tym nie wie, bo przypadÅ‚ość ta może nie dawać żadnych o
Co spakować do wakacyjnej walizki?
Lato start! Spienione fale, promienie słońca i zachwycające, piesze wycieczki z dala od cywilizacji. Uwielbiamy to! Kosmetolodzy wskazują jednak, że wakacj
Jaka jest najlepsza butelka na wodÄ™?
Wybór odpowiedniej butelki na wodÄ™ może mieć znaczÄ…cy wpÅ‚yw na nasze zdrowie, komfort użytkowania oraz na Å›rodowisko. W dobie rosnÄ…cej Å›wiadomoÅ
Meble designerskie – podkreÅ›l styl swoich wnÄ™trz
Aranżacja wnÄ™trz to sztuka, która pozwala wyrazić osobowość i styl domowników. Aby każde pomieszczenie staÅ‚o siÄ™ wyjÄ…tkowe i funkcjonalne