Niepowtarzalny smak octu balsamicznego
Ocet balsamiczny wytwarzany jest z moszczu winogronowego, który poddawany jest procesowi fermentacji i wieloletniego dojrzewania. Dla Włochów jest prawdziwym skarbem narodowym bez którego kuchnia straciłaby jedną z pierwszoplanowych przypraw.
Przy wyborze octu balsamicznego szczególną uwagę należy zwrócić na jego barwę i konsystencję. Z upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i gęstszy, a jego wartość smakowa znacząco rośnie. Produkcja wymaga skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych receptur i jest bardzo czasochłonna. Przeciętny okres leżakowania wynosi od 12 do 20 lat, ale wybrane, najlepsze gatunki oczekują na konsumpcję znacznie dłużej.
Ocet balsamiczny używany jest jako przyprawa, która ma udoskonalić smaki wielu dań. Używany jest w tym celu zaledwie w niewielkich ilościach. Wzbogacamy nim wiele dań na chwilę przed podaniem. Ocet balsamiczny możemy dodawać do sałatek, sosów, marynat, risotto, zapiekanek i różnych dań kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną i drobiem. We Włoszech bardzo popularne jest dodawanie octu balsamicznego do serów: Mozzarelli, Parmezanu i Grano Padano. Dla wielu niespodzianką będzie, że ocet balsamiczny idealnie sprawdzi się jako sos do świeżych truskawek, lodów, czy ciast serowych. Podczas przygotowywania rozmaitych sałatek oraz przystawek warto skorzystać z lekkiego i bardzo aromatycznego octu. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią i fasolą, a zarazem idealnie podkreśli smak domowego Carpaccio. Najlepiej jednak smakuje w parze z oliwą z oliwek, jako dodatek do świeżej bagietki lub ciabatty.
Sałatka Caprese (czas przygotowania wynosi do 20 minut)
Składniki dla 1 osoby:
1 plaster szynki prosciutto
ser mozzarella
świeża bazylia
rukola
po połówce pomidorów czerwonego i żółtego
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sol
Na talerzu polożyć plaster szynki, posypać listkami rukoli. Na wierzch układamy plastry pomidorów i mozzarelli. Na koniec dekorujemy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy oliwą i octem.
Fot. Aceto Balsamico di Modena, Vom Fass
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronuWersja do druku
Szukaj
Ekskluzywna odzież dla kobiet i mężczyzn LA FENICE - Uosobienie ponadczasowej elegancji i luksusu
W świecie mody nie brakuje elementów garderoby, które kuszą swoim wyglądem i obietnicą luksusu. Jednak prawdziwą ekskluzywność odnajdujemy w tych kreac
Ipanema Sempre Nova - hit tego lata
 Ipanema Sempre Nova to prawdziwy hit tego sezonu. Ta ekskluzywna kolekcja klapków i sandałów, której ambasadorkÄ… zostaÅ‚a kolumbijska artystka Shakira, Å
Poznaj przykładowe zabiegi stomatologiczne
Zdrowie jamy ustnej jest elementem ogólnego stanu zdrowia każdego czÅ‚owieka. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważna jest regularna
Czy mały dom to dobry pomysł na inwestycję? Projekty małych domów i ich zalety.
Decyzja o budowie domu i wybór konkretnego rozwiązania to sztuka selekcji, często wymagająca kompromisu, szczególnie jeśli chodzi o projekt domu. Odpowied
Porównanie popularnych metod na ból głowy: które są najskuteczniejsze?
Ból gÅ‚owy to powszechna dolegliwość, która może przytrafić siÄ™ każdemu. Niezależnie od przyczyny, ból gÅ‚owy może znaczÄ…co obniż