Sezon grillowy w Polsce można uznać za rozpoczęty wraz z początkiem długiego majowego weekendu. Wtedy to masowo zasiedliśmy po raz pierwszy w ogrodach, na działkach czy na łonie natury, by rozkoszować się wolnym czasem przy grillowanych przysmakach.

Słoneczne, wiosenno-letnie dni są idealnym okresem na przygotowanie wspaniałej, grillowej uczty w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół. Kwitnące kwiaty, zielone drzewa i piękna pogoda są najlepszym zaproszeniem do rozpalenia grilla i oddania się rozkoszom podniebienia, jakie oferują przysmaki z rusztu. Aby potrawy z grilla smakowały jeszcze lepiej nie możemy zapomnieć o dodatkach przeznaczonych specjalnie do tego celu.Centralnym punktem każdego wspólnego grillowania jest soczyste i aromatyczne mięso z rusztu. Karkówka, żeberka lub pieczony stek – każde z tych dań ma swoich zagorzałych zwolenników.

Jak przyprawiać mięsa na grilla?

Jakie przyprawy pasują do dań grillowanych? Chcąc przygotować wyśmienite potrawy niezbędne staną się przyprawy, takie jak: rozmaryn, jałowiec, liście laurowe i goździki, a przede wszystkim papryka i czosnek. To one w idealny sposób podkreślą smak schabu karkowego. Przygotowując żeberka z grilla tradycyjny smak można uzyskać korzystając z tej mieszanki czosnku, papryki, imbiru, gorczycy oraz ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Prawdziwym „królem” wśród pieczonych mięs z rusztu jest jednak soczysty stek. Krwisty, średnio- lub dobrze wypieczony, jest prawdziwą dumą każdego kucharza i wspaniałym przysmakiem, który można przyrządzić na kilka różnych sposobów, umiejętnie wykorzystując pikantne i aromatyczne dodatki. Grillowa uczta nie ogranicza się tylko do czerwonych mięs. Pikantne skrzydełka, bogaty w różnorodne smaki szaszłyk lub soczysta ryba z rusztu potrafią być urozmaiceniem niejednego letniego ucztowania. O uniwersalnym charakterze tych potraw decydują czosnek, marchew, gorczyca, chilli, kolendra, pieprz czarny i jałowiec.

Grillowe dodatki

Każde, nawet najbardziej aromatyczne i smakowite danie mięsne traci część swoich walorów bez odpowiednich dodatków, które są idealnym urozmaiceniem grillowego menu. Charakterystyczny smak musztardy, ketchupu czy sosu znany jest każdemu miłośnikowi mięsa z rusztu. W tym sezonie warto jednak spróbować ciekawego rozwiązania, jakim jest sos tzatziki czy sos chili dla miłośników pikanterii, które idealnie komponują się z pieczonymi potrawami, wzbogacając ich smak i aromat. Trudno wyobrazić sobie także wyobrazić prawdziwą ucztę bez kolorowej sałatki ze świeżych warzyw, doprawionej oliwą i o orzeźwiającym aromacie bazylii oraz natki pietruszki. Szczypta mielonego czosnku, pieprzu czarnego i słodkiej papryki nada każdej sałatce wyrazisty smak.

Kilka przepisów na grillową ucztę:

Tzatziki (Danie dla 4 osób)


Składniki:
250 g zielonych ogórków
100 g serka homogenizowanego
100 g maślanki lub jogurtu
2 łyżeczki Przyprawy do sosu tzatziki

Sposób przygotowania:
Ogórki zetrzeć na drobnej tarce, dodać przyprawę, wymieszać z serkiem i maślanką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać do grillowanych mięs.

Karkówka w marynacie grillowej

Składniki:
10 plastrów karkówki
1 cebula
3 ząbków czosnku
¾ szklanki oliwy
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
Przyprawa do karkówki

Sposób przygotowania:
Umyć i osuszyć karkówkę. Cebulę i czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub bardzo drobno posiekać. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, dodać cebulę z czosnkiem. Plastry karkówki moczyć w marynacie i posypać każdy z obu stron Przyprawą do karkówki. Ułożyć mięso w dowolnym naczyniu i zalać pozostałą marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Osączyć z zalewy i piec na grillu z obydwu stron.





Pieczarkowe roladki – 15 minut

Składniki:
boczek wędzony w plastrach,
ser parmezan,
Pieczarkowy Snack pieczarki w oleju o smaku paprykowym,
wykałaczki.

Przygotowanie:
Uóż na plastrze boczku pieczarkę i posyp startym parmezanem. Zawiń i zepnij wykałaczką. Przygotuj pozostałe roladki. Rozgrzej elektronicznego grilla. Piecz do momentu, aż ser się rozpuści, ale uważaj, żeby nie wypłynął z roladek.

Soczysta pierś z kurczaka grillowana z koprem włoskim  (Ilość: dla 4 osób)

Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 fenkuł/koper włoski
olej
100 ml majonezu light
3-5 łyżek Ketchupu Łagodnego
Przyprawa do potraw z grilla Grill pikantny
2 łyżeczki Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Specialite

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oprósz przyprawą grill pikantny, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Kurczaka lekko obsmaż na ruszcie, ułóż na folii aluminiowej, przykryj pokrojonym w cienkie plastry koprem włoskim, dodaj łyżkę masła, całość szczelnie zawiń. Piecz na grillu kilkanaście minut. Majonez połącz z ketchupem, dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, dokładnie wymieszaj. Tak powstały sos to świetny dodatek do grillowanej piersi z kurczaka.

Żeberka jagnięce barbecue na grillowanej cykorii (Ilość: dla 4 osób)

Składniki:
800 g żeberek jagnięcych
2-3 cykorie
100 ml oliwy
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki Musztardy sarepskiej
1 łyżka Octu balsamicznego
Przyprawa do dań z grilla Żeberka Barbecue

Żeberka podziel na porcje, oprósz przyprawą żeberka barbecue, skrop octem balsamicznym wymieszanym z jedną łyżką miodu, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Musztardę zmiksuj z oliwą i z pozostałym miodem. Cykorię podziel na ćwiartki, smaż razem z jagnięciną, podawaj skropioną sosem miodowo- musztardowym.

Grillowane steki z sosem gorczycowym (Ilość: dla 4 osób)

Składniki:
600 g rostbefu
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki Musztardy francuskiej
Przyprawa do potraw z grilla Grill klasyczny

Przygotowanie:
Rostbef pokrój na 1,5 cm plastry, oprósz przyprawą grill klasyczny, posmaruj olejem wymieszanym z musztardą francuską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso smaż tylko po jednym razie z każdej strony. Podawaj z sosem z jogurtu, majonezu z dodatkiem musztardy francuskiej.

Owocowe szaszłyki z łososiem (Ilość: dla 4 osób)

Składniki:
400 g filetu z łososia
1 pomarańcza
1 mango
1/2 ananasa
oliwa
1 łyżka miodu
Przyprawa do potraw z ryb i owoców morza
100 ml Octu balsamicznego

Przygotwanie:
Łososia i owoce pokrój na kawałki, nadziewaj na szpadki do szaszłyków, oprósz przyprawą do potraw z ryb i owoców morza. Posmaruj oliwą, odstaw na kilka godzin. Upieczone na ruszcie szaszłyki podawaj z sosem ze zredukowanego octu balsamicznego z dodatkiem miodu. Zredukowany ocet balsamiczny uzyskuje się, gotując ocet przez kilka minut.






















Podobne artykuły: