Sezon grillowy czas zacząć!
Słoneczne, wiosenno-letnie dni są idealnym okresem na przygotowanie wspaniałej, grillowej uczty w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół. Kwitnące kwiaty, zielone drzewa i piękna pogoda są najlepszym zaproszeniem do rozpalenia grilla i oddania się rozkoszom podniebienia, jakie oferują przysmaki z rusztu. Aby potrawy z grilla smakowały jeszcze lepiej nie możemy zapomnieć o dodatkach przeznaczonych specjalnie do tego celu.Centralnym punktem każdego wspólnego grillowania jest soczyste i aromatyczne mięso z rusztu. Karkówka, żeberka lub pieczony stek – każde z tych dań ma swoich zagorzałych zwolenników.
Jak przyprawiać mięsa na grilla?
Jakie przyprawy pasują do dań grillowanych? Chcąc przygotować wyśmienite potrawy niezbędne staną się przyprawy, takie jak: rozmaryn, jałowiec, liście laurowe i goździki, a przede wszystkim papryka i czosnek. To one w idealny sposób podkreślą smak schabu karkowego. Przygotowując żeberka z grilla tradycyjny smak można uzyskać korzystając z tej mieszanki czosnku, papryki, imbiru, gorczycy oraz ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Prawdziwym „królem” wśród pieczonych mięs z rusztu jest jednak soczysty stek. Krwisty, średnio- lub dobrze wypieczony, jest prawdziwą dumą każdego kucharza i wspaniałym przysmakiem, który można przyrządzić na kilka różnych sposobów, umiejętnie wykorzystując pikantne i aromatyczne dodatki. Grillowa uczta nie ogranicza się tylko do czerwonych mięs. Pikantne skrzydełka, bogaty w różnorodne smaki szaszłyk lub soczysta ryba z rusztu potrafią być urozmaiceniem niejednego letniego ucztowania. O uniwersalnym charakterze tych potraw decydują czosnek, marchew, gorczyca, chilli, kolendra, pieprz czarny i jałowiec.
Grillowe dodatki
Każde, nawet najbardziej aromatyczne i smakowite danie mięsne traci część swoich walorów bez odpowiednich dodatków, które są idealnym urozmaiceniem grillowego menu. Charakterystyczny smak musztardy, ketchupu czy sosu znany jest każdemu miłośnikowi mięsa z rusztu. W tym sezonie warto jednak spróbować ciekawego rozwiązania, jakim jest sos tzatziki czy sos chili dla miłośników pikanterii, które idealnie komponują się z pieczonymi potrawami, wzbogacając ich smak i aromat. Trudno wyobrazić sobie także wyobrazić prawdziwą ucztę bez kolorowej sałatki ze świeżych warzyw, doprawionej oliwą i o orzeźwiającym aromacie bazylii oraz natki pietruszki. Szczypta mielonego czosnku, pieprzu czarnego i słodkiej papryki nada każdej sałatce wyrazisty smak.
Kilka przepisów na grillową ucztę:
Tzatziki (Danie dla 4 osób)
Składniki:
250 g zielonych ogórków
100 g serka homogenizowanego
100 g maślanki lub jogurtu
2 łyżeczki Przyprawy do sosu tzatziki
Sposób przygotowania:
Ogórki zetrzeć na drobnej tarce, dodać przyprawę, wymieszać z serkiem i maślanką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać do grillowanych mięs.
Karkówka w marynacie grillowej
Składniki:
10 plastrów karkówki
1 cebula
3 ząbków czosnku
¾ szklanki oliwy
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
Przyprawa do karkówki
Sposób przygotowania:
Umyć i osuszyć karkówkę. Cebulę i czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub bardzo drobno posiekać. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, dodać cebulę z czosnkiem. Plastry karkówki moczyć w marynacie i posypać każdy z obu stron Przyprawą do karkówki. Ułożyć mięso w dowolnym naczyniu i zalać pozostałą marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Osączyć z zalewy i piec na grillu z obydwu stron.
Pieczarkowe roladki – 15 minut
Składniki:
boczek wędzony w plastrach,
ser parmezan,
Pieczarkowy Snack pieczarki w oleju o smaku paprykowym,
wykałaczki.
Przygotowanie:
Uóż na plastrze boczku pieczarkę i posyp startym parmezanem. Zawiń i zepnij wykałaczką. Przygotuj pozostałe roladki. Rozgrzej elektronicznego grilla. Piecz do momentu, aż ser się rozpuści, ale uważaj, żeby nie wypłynął z roladek.
Soczysta pierś z kurczaka grillowana z koprem włoskim (Ilość: dla 4 osób)
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 fenkuł/koper włoski
olej
100 ml majonezu light
3-5 łyżek Ketchupu Łagodnego
Przyprawa do potraw z grilla Grill pikantny
2 łyżeczki Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Specialite
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oprósz przyprawą grill pikantny, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Kurczaka lekko obsmaż na ruszcie, ułóż na folii aluminiowej, przykryj pokrojonym w cienkie plastry koprem włoskim, dodaj łyżkę masła, całość szczelnie zawiń. Piecz na grillu kilkanaście minut. Majonez połącz z ketchupem, dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, dokładnie wymieszaj. Tak powstały sos to świetny dodatek do grillowanej piersi z kurczaka.
Żeberka jagnięce barbecue na grillowanej cykorii (Ilość: dla 4 osób)
Składniki:
800 g żeberek jagnięcych
2-3 cykorie
100 ml oliwy
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki Musztardy sarepskiej
1 łyżka Octu balsamicznego
Przyprawa do dań z grilla Żeberka Barbecue
Żeberka podziel na porcje, oprósz przyprawą żeberka barbecue, skrop octem balsamicznym wymieszanym z jedną łyżką miodu, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce. Musztardę zmiksuj z oliwą i z pozostałym miodem. Cykorię podziel na ćwiartki, smaż razem z jagnięciną, podawaj skropioną sosem miodowo- musztardowym.
Grillowane steki z sosem gorczycowym (Ilość: dla 4 osób)
Składniki:
600 g rostbefu
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki Musztardy francuskiej
Przyprawa do potraw z grilla Grill klasyczny
Przygotowanie:
Rostbef pokrój na 1,5 cm plastry, oprósz przyprawą grill klasyczny, posmaruj olejem wymieszanym z musztardą francuską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso smaż tylko po jednym razie z każdej strony. Podawaj z sosem z jogurtu, majonezu z dodatkiem musztardy francuskiej.
Owocowe szaszłyki z łososiem (Ilość: dla 4 osób)
Składniki:
400 g filetu z łososia
1 pomarańcza
1 mango
1/2 ananasa
oliwa
1 łyżka miodu
Przyprawa do potraw z ryb i owoców morza
100 ml Octu balsamicznego
Przygotwanie:
Łososia i owoce pokrój na kawałki, nadziewaj na szpadki do szaszłyków, oprósz przyprawą do potraw z ryb i owoców morza. Posmaruj oliwą, odstaw na kilka godzin. Upieczone na ruszcie szaszłyki podawaj z sosem ze zredukowanego octu balsamicznego z dodatkiem miodu. Zredukowany ocet balsamiczny uzyskuje się, gotując ocet przez kilka minut.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szproty w sosie pomidorowym kcalPapryka konserwowa wartości odżywcze
Filet z mintaja w panierce kcal
Boczek wędzony biedronka kalorie
Ile kalorii ma pieczarkowa
Jesiotr wędzony wartości odżywcze
Ile kalorii ma pieczona karkówka
Wersja do druku
Szukaj
Czy mały dom to dobry pomysł na inwestycję? Projekty małych domów i ich zalety.
Decyzja o budowie domu i wybór konkretnego rozwiązania to sztuka selekcji, często wymagająca kompromisu, szczególnie jeśli chodzi o projekt domu. Odpowied
Porównanie popularnych metod na ból głowy: które są najskuteczniejsze?
Ból głowy to powszechna dolegliwość, która może przytrafić się każdemu. Niezależnie od przyczyny, ból głowy może znacząco obniż
Amiri, czyli połączenie Rock'n'Rolla z modą premium!
Marka Amiri to synonim luksusu, rock'n'rolla i niezrównanej jakości. Jej założyciel, Mike Amiri, zrewolucjonizował modę męską, łącząc k
Dermokosmetyki - co warto o nich wiedzieć?
Przeprowadzanie profesjonalnych i skutecznych zabiegów pielęgnacyjnych wymaga stosowania najwyższej jakości kosmetyków. Ich formuła działania
Klocki magnetyczne a klasyczne – który wybór jest najlepszy?
Każdy rodzic pragnie, by jego dziecko miało nie tylko zabawki, które zapewniają znakomitą zabawę, ale także wspomagają jego rozwój. W erze,