Chanuka (Hanukkah), zwana też Świętem Świateł, to święto obchodzone przez Żydów na pamiątkę zwycięstwa Machabeusza nad Seleucydami w II w. p.n.e. i oczyszczenia Świątyni Jerozolimskiej. Począwszy od 25 dnia miesiąca Kislev (najczęściej wypada to w grudniu) przez 8 kolejnych dni zapala się specjalne Chanukowe świece i śpiewa pieśni. Marchewkowo-cebulowe placuszki są świetnym dodatkiem do wszelkich potraw, lub osobno jako przekąska.6 porcji1 porcja – 2 PUNKTY™czas przygotowania: 15 minutczas pieczenia: 20 minutSkładniki:2 średnie marchewki, starte na tarce½ małej cebuli, startej na tarce1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano1 szklanka substytutu jajek (bez tłuszczu), lub jajka½ pełnoziarnistej mąki na macę (można dodać bardzo drobniutko pokruszonej i zmiażdżonej macy)sól, pieprz – do smaku1 łyżeczka oliwy z oliwek½ szklanki sosu pomidorowego, podgrzanegoPrzygotowanie:1. Zmieszaj razem marchewki, cebulę, oregano, substytut jajek i mąkę na macę, dopraw solą i pieprzem – jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody2. Podgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy3. Nakładaj masę na patelnię łyżką, przyklepując placki, by były płaskie, smaż aż będą ładnie zbrązowiałe – ok. 4 – 5 minut z każdej strony. Podawaj gorące z sosem pomidorowym4. Gotowe zimne placki możesz także podgrzać w piekarniku przed przyjściem gości

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku