ÅšwiÄ™to Kwanzaa obchodzone jest w caÅ‚ej Afryce (a także przez niektórych Afroamerykanów) od 26 grudnia do 1 stycznia. Jego tradycja siÄ™ga dawnych obrzÄ™dów afrykaÅ„skich towarzyszÄ…cych zbiorom (Kwanzaa oznacza w Swahili „pierwsze owoce”). Chlebek bananowo-owsiany jest prosty do przygotowania i napeÅ‚ni caÅ‚y dom piÄ™knym aromatem.10 porcji1 porcja – 4 PUNKTY™czas przygotowania: 10 minutczas pieczenia: 50 minutSkÅ‚adniki:1 i ¼ szklanki mÄ…ki½ szklanki brÄ…zowego cukru½ Å‚yżeczki soli½ Å‚yżeczki sody oczyszczonej½ Å‚yżeczki proszku do pieczenia3 Å‚yżki oleju rzepakowego1 jajko2 biaÅ‚ka z jajek3 duże banany1 szklanka pÅ‚atków owsianychPrzygotowanie1. Podgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche skÅ‚adniki. Dodaj olej i jajka, wymieszaj dokÅ‚adnie.2. W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany za pomocÄ… tzw. „żyrafy” lub widelca, dodaj owsiankÄ™ i wszystko razem zmiksuj „żyrafÄ…” lub w mikserze do robienia przecierów.3. Posmaruj podÅ‚użnÄ… blachÄ™ (takÄ…, jak do pieczenia piernika lub pasztetu) tÅ‚uszczem, wylej masÄ™ do formy i piecz do czasu, gdy wierzch bochenka bÄ™dzie twardy (ok. 45 – 55 minut). Wyjmij z piekarnika i wystudź przez 5 minut, nastÄ™pnie wyjmij chlebek z formy i ostudź do koÅ„ca przez jeszcze 10 minut.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma pasztet

Wersja do druku