Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję.
IdealnÄ… propozycjÄ… dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser Å›mietankowo-kremowy PiÄ…tnicy, która jako jedyna firma w Polsce produkuje ser mascarpone. Produkt ma postać lekkiego, delikatnego kremu – wyglÄ…dem przypomina masÅ‚o lub gÄ™stÄ… Å›mietanÄ™. Cechuje go aksamitna konsystencja oraz delikatny, naturalnie mleczny, sÅ‚odki smak.

Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto. Produkt idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania dań obiadowych, takich jak penne, czy naleśniki. Ze względu na swoją konsystencję, z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach do mięs, ryb i makaronu. Ponieważ Mascarpone ser śmietankowo-kremowy doskonale się rozprowadza, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z odrobiną konfitur lub miodu.

Mascarpone ser Å›mietankowo-kremowy PiÄ…tnicy dostÄ™pny jest w wygodnym opakowaniu o gramaturze 250 oraz 500 g. WewnÄ…trz kubka, na spodniej stronie wieczka,  zamieszczone zostaÅ‚y przepisy kulinarne z wykorzystaniem wÅ‚oskiego specjaÅ‚u. Wszystkim miÅ‚oÅ›nikom kremowego sera mascarpone OSM PiÄ…tnica poleca przepis na wyborne tiramisu.

Składniki:


•    250 g sera Mascarpone PiÄ…tnicy
•    100 g podÅ‚użnych biszkoptów
•    2 jaja
•    50 g cukru pudru
•    1 filiżanka mocnej, Å›wieżo parzonej kawy
•    50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu  (do wyboru)
•    2 Å‚yżki kakao

Sposób przygotowania:
oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.

Średnia wartość odżywcza 100 g sera Mascarpone Piątnicy to 394 (kcal).





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma advocat
Ile kalorii ma cappucino
Naleśniki z serem smażone kalorie
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle

Wersja do druku