Niezapowiedziana wizyta znajomych to wielki test na kulinarnÄ… pomysÅ‚owość gospodarza. Z super cienkÄ… fasolkÄ… szparagowÄ… d’aucy wystarczy zaledwie kilka chwil, by przygotować pyszne potrawy.
Na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości, warto wcześniej zadbać o odpowiednie zapasy w naszej kuchni. Dzięki temu unikniemy zakłopotania związanego z brakiem poczęstunku. W domowej spiżarni nie powinno zabraknąć produktów o długim terminie przydatności, takich jak warzywa w puszkach, na bazie których szybko przygotujemy smaczne sałatki czy zapiekanki.

NiezastÄ…pionym produktem w kuchni jest super cienka fasolka szparagowa extra fine d’aucy z serii Francuskie smaki. Fasolka extra fine d’aucy jest tak sÅ‚odka, krucha i delikatna, że doskonale sprawdzi siÄ™ jako samodzielna przekÄ…ska tuż po wyjÄ™ciu z puszki. Fasolka extra fine d’aucy pozwala także na Å‚atwe przyrzÄ…dzenie lekkich, a jednoczeÅ›nie wyrafinowanych potraw, które zachwycÄ… nawet najwiÄ™kszych smakoszy. Wystarczy dodać do niej np. pomidory, kawaÅ‚ki szynki, parmezan lub inne ulubione skÅ‚adniki, a otrzymamy pożywne saÅ‚atki. FasolkÄ™ d’aucy można podawać także na ciepÅ‚o, np. zapiekanÄ… z żółtym serem. Stanowi ona również pyszny dodatek do daÅ„ głównych – może być podawana np. z odrobinÄ… zrumienionej na maÅ›le tartej buÅ‚ki.

Obok doskonaÅ‚ego smaku, fasolka szparagowa posiada także wiele walorów zdrowotnych. Zawarte w niej skÅ‚adniki odżywcze, takie jak biaÅ‚ko oraz bÅ‚onnik poprawiajÄ… funkcjonowanie ukÅ‚adu pokarmowego i regulujÄ… proces przemiany materii. Oprócz fasolki szparagowej extra fine w ofercie d'aucy Francuskie smaki znajdziemy także dwie inne kompozycje: fasolkÄ™ szparagowÄ… żółtÄ… i zielonÄ… oraz fasolkÄ™ szparagowÄ™ extra fine z marchewkÄ…. Wystarczy zaledwie kilkanaÅ›cie minut, aby przywitać goÅ›ci smacznÄ…, ciepÅ‚Ä…, rozpÅ‚ywajÄ…cÄ… siÄ™ w ustach przekÄ…skÄ… w postaci „Serowej zapiekanki z fasolkÄ… szparagowÄ…”.

Składniki:

•    Fasolka szparagowa extra fine d’aucy – 800 g (2 puszki)
•    MÄ…ka – 350 g
•    Mleko – 500 ml
•    Ser żółty – 400 g
•    Å»Ã³Å‚tka – 2 sztuki
•    MasÅ‚o – 60 g
•    Sól, pieprz oraz gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa do smaku
•    Bazylia do dekoracji

Czas przygotowania: ok. 10 minut + 15 minut zapiekania

Sposób przygotowania: Do rozpuszczonego w garnku masÅ‚a dodaj mÄ…kÄ™ i wciąż mieszajÄ…c, dolej mleko. PodgrzewajÄ…c na maÅ‚ym ogniu, dodaj żółtka i poczekaj aż caÅ‚ość zgÄ™stnieje. Dopraw solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… do smaku. Do tak przygotowanego sosu dodaj starty ser. Podgrzej fasolkÄ™ szparagowÄ… extra fine d’aucy w garnku, a nastÄ™pnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i włóż do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia przykryj potrawÄ™ kilkoma plastrami żółtego sera nadajÄ…c jej ozdobny wyglÄ…d. Po wyÅ‚ożeniu na talerze, udekoruj listkami Å›wieżej bazylii.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasolka po bretońsku

Wersja do druku