Charakterystycznym dla Polski daniem wigilijnym są zupy. W różnych rejonach kraju istnieje ponad 10 różnych tradycyjnych zup świątecznych, słodkich i wytrawnych. Staropolską tradycją jest doprawianie zup wigilijnych egzotycznymi przyprawami i dodawanie do nich rozmaitych bakalii. Wszystkie je można odnaleźć w przedświątecznej ofercie Appetity oraz Bakaliady.
Zupy sÄ… tradycyjnym daniem polskiej kuchni wigilijnej. To jedna z najzdrowszych potraw Å›wiÄ…tecznych – zawiera niewiele tÅ‚uszczu i  jest lekkostrawna. Kolacja wigilijna – obok Å›niadania wielkanocnego – należaÅ‚a do najwiÄ™kszych uczt w roku, zatem od wieków starano siÄ™, aby potrawy rzeczywiÅ›cie pieÅ›ciÅ‚y podniebienie i nie żaÅ‚owano przy gotowaniu rozmaitych przypraw. DziÄ™ki przyprawom Appetita i bakaliom z Bakaliady możemy dziÅ› odtworzyć tradycyjne staropolskie smaki.

Kuchnia naszych przodków była bardziej aromatyczna, niż często nam się wydaje. Polska leżała na skrzyżowaniu szlaków handlowych, miała stosunki dyplomatyczne tak z Orientem, jak i z Zachodem, Turcją, ale i Rzymem, toteż szybko uległa egzotycznym wpływom kulinarnym.

Dzisiaj nasi klienci nie bojÄ… siÄ™ egzotyki i chÄ™tnie kupujÄ… oferowane przez nas wschodnie przyprawy Appetita, takie jak: goździki, imbir czy cynamon. To uzupeÅ‚nienie zimowych uczt – rozgrzewajÄ…, poza tym poprawiajÄ… trawienie. Nasi klienci dodajÄ… je m.in. do sÅ‚odkich Å›wiÄ…tecznych zup na mleku i Å›mietanie. – mówi Magdalena Sarnowska, Brand manager marki Appetita w firmie ZioÅ‚opex –Warto wiedzieć, że kontynuujÄ… tym staropolskie tradycje kulinarne – te dodatki zagoÅ›ciÅ‚y na nadwiÅ›laÅ„skich stoÅ‚ach już na przeÅ‚omie XIV i XV wieku, za czasów WÅ‚adysÅ‚awa JagieÅ‚Å‚y.

Do zup wytrawnych nieodzownym dodatkiem jest czarny pieprz. Dziś to najlepiej sprzedająca się przyprawa Appetita. Dawniej w Polsce pieprz był tańszy niż w innych krajach Europy, toteż, zwłaszcza na Święta, mogli sobie na niego pozwolić nawet chłopi.

SpecyfikÄ… szlacheckich stołów byÅ‚a obfitość specjalnie sprowadzanych egzotycznych bakalii.  ÅšwiÄ…teczna zupa migdaÅ‚owa z rodzynkami to specyfik wigilijnej kolacji rodów takich jak Potoccy. Z kolei jabÅ‚ka i Å›liwki, suszone już od jesieni w domowych spiżarkach, goÅ›ciÅ‚y w wigilijnym menu biedniejszych warstw rolniczych. Dzisiaj nie trzeba już mieć sadu z miejscem do suszenia owoców ani wydawać wielkich sum na egzotyczne bakalie. Polecamy naszÄ… liniÄ™ Bakaliada – porÄ™cznie zapakowane, gotowe do spożycia suszone i kandyzowane owoce z różnych stron Å›wiata oraz Polski. Polacy znajdÄ… w niej m.in. sÅ‚odkie, drylowane daktyle, orzechy pistacjowe i suszone morele. Nie zapomnieliÅ›my też o tradycyjnych, Å›wiÄ…tecznych dodatkach: suszonych Å›liwkach, mielonym, w 100% naturalnym maku niebieskim oraz skÅ‚adnikach należącej do polskiej tradycji Å›wiÄ…tecznej zupy migdaÅ‚owej – migdaÅ‚y oferujemy zarówno w pÅ‚atkach, jak i caÅ‚e.

W dawnej Polsce tradycja nakazywaÅ‚a, aby po podzieleniu siÄ™ opÅ‚atkiem najpierw zabrać siÄ™  za dania rybne, a dopiero potem za zupÄ™. Podczas jednej kolacji wigilijnej podawano po dwie lub nawet po trzy różne zupy, sÅ‚odkie lub wytrawne. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, guru kulinarne gospodyÅ„ z przeÅ‚omu XIX i XX wieku, zalecaÅ‚a barszcz z uszkami, zupÄ™ grzybowÄ…, migdaÅ‚owÄ… lub sago na winie. Maria Monatowa, felietonistka najpoczytniejszego kobiecego pisma z poczÄ…tku XX wieku, "Bluszczu", polecaÅ‚a z kolei barszcz z uszkami, zupÄ™ migdaÅ‚owÄ…, grzybowÄ… lub rybnÄ… – tÄ™ ostatniÄ… w kilku wersjach. DziÅ› smak tradycyjnej staropolskiej zupy rybnej można odtworzyć przyprawiajÄ…c jÄ… np. mieszankÄ… z serii "Gotujemy po polsku" – PrzyprawÄ… do ryb Appetita. W jej skÅ‚ad wchodzÄ… dobrane w odpowiednich proporcjach:  bazylia, czosnek, cebula, imbir, gorczyca, pietruszka, papryka sÅ‚odka, pieprz czarny, liść laurowy, miÄ™ta oraz kminek.

W niektórych regionach polski podawano – i podaje siÄ™ nadal także inne, lokalne delicje. I tak, Kaszubi jedzÄ… w ten wyjÄ…tkowy dzieÅ„ w roku "brzad" – sÅ‚odkÄ… zupÄ™ z suszonych owoców z kluskami, którÄ… niekiedy aromatyzuje siÄ™ goździkami lub cynamonem, czasem dodaje siÄ™  także marchew lub suszone grzyby. W PoznaÅ„skiem pojawia siÄ™ na stoÅ‚ach polewka z maku, także z przyprawami korzennymi, lub zawiesista zupa z konopi. MaÅ‚opolska tradycja to barszcz na bakaliach - suszonych Å›liwkach, podawany z ziemniakami, ale – obowiÄ…zkowo – bez żadnych dodatków nabiaÅ‚owych.  Staropolski zwyczaj Opolan to grochówka lub "kwosek z pieczkami" – czyli zupa fasolowa z bakaliami: suszonymi owocami. Górale jadajÄ… żur albo kwaÅ›nicÄ™ – zupÄ™ na kiszonej kapuÅ›cie z dodatkiem suszonych Å›liwek i grzybów. Te smaki można z powodzeniem odtworzyć – wszystkie wymienione przyprawy sÄ… dostÄ™pne w serii Appetita, gamÄ™ suszonych owoców – "pieczków" – oferuje zaÅ› Bakaliada. Warto wiedzieć, że na przedwojennej WileÅ„szczyźnie na Å›wiÄ…tecznym stole zupÄ™ zastÄ™powaÅ‚ czÄ™sto aromatyczny, owsiany lub żurawinowy kisiel.

W iloÅ›ci – i nietypowoÅ›ci – wigilijnych zup zdecydowanie przoduje jednak ÅšlÄ…sk. Jada siÄ™ tutaj grochówkÄ™ i kwosek, zupy grzybowÄ… i migdaÅ‚owÄ…, a także zupÄ™ rybnÄ… na sÅ‚odko (z rodzynkami i Å›mietanÄ…), siemieniotkÄ™ na siemieniu lnianym oraz sÅ‚odkÄ… "moczkÄ™" – gotowanÄ… na domowym cieÅ›cie piernikowym, które można szybko przygotować, korzystajÄ…c z tradycyjnej Przyprawy do pierników Appetita.

W caÅ‚ej Polsce, niezależnie od szczegółowego przepisu, główne skÅ‚adniki wigilijnych zup miaÅ‚y zapewniać szczęście w nastÄ™pnym roku. SkÅ‚adniki zup symbolizowaÅ‚y różne jego rodzaje: kapusta – dostatek, grzyby – zdrowie, ryby – obfitość, mak i groch – nadziejÄ™ na odrodzenie, chleb i kluski – sytość, orzechy, bakalie, takie jak migdaÅ‚y i rodzynki – urodzaj i miÅ‚ość. Wigilia to czas magiczny. Może zatem w ten wyjÄ…tkowy dzieÅ„ warto sprowokować los i postawić na Å›wiÄ…tecznym stole którÄ…Å› z mniej znanych zup wigilijnych. SymbolizujÄ…cÄ… to, czego najbardziej pragniemy. DoprawionÄ… tak, abyÅ›my jej smak zapamiÄ™tali na caÅ‚y rok. Staropolskim zwyczajem.












Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Kluski leniwe wartości odżywcze
Ile kcal ma cały kisiel
Ile kalorii majÄ… ciastka migdalowe
Ile kalorii ma zsiadłe mleko od krowy
Ile kcal mają Kluski kładzione
Pieczywo Wasa Wieloziarniste kalorie
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem

Wersja do druku