W czasie, gdy ze spiżarnianej półki znikają przetwory, wspomnienie pachnących sadów przywołać mogą mrożone owoce. W asortymencie produktów Felco znaleźć można: "Jagody", "Maliny", "Mieszankę Kompotową", "Truskawki" oraz "Wiśnie bez pestek". W oczekiwaniu na letnie zbiory wykorzystajmy je do przygotowania deserów, ciast i koktajli. Pierwsza propozycja Felco - Jagody - swym zapachem i smakiem przywołają wspomnienie leśnej polany. Owoce te słyną ze swych leczniczych właściwości w przypadku dolegliwości żołądkowych. Znane są przede wszystkim smakoszom pierogów z ich dodatkiem. Jagody zawierają witaminy A, B1 i B2, C oraz PP, a ich sok ma działanie bakteriobójcze. Stanowią wyśmienity dodatek do ciast, deserów i koktajli.



Maliny i Truskawki Felco to słodka propozycja szczególnie dla smakoszy fantazyjnych deserów, koktajli i ciast. Owoce te dostarczają cennych witamin, takich jak: C, A, B1 i B2, PP. Truskawki mogą być smacznym nadzieniem pierogów i knedli, a razem z malinami urozmaicą smak przyrządzanych z nich deserów.







Kolejną z propozycji Felco jest Mieszanka Kompotowa, w skład której wchodzą truskawki, agrest i wiśnie. Taki owocowy mix to propozycja na zdrowy napój, znany i lubiany od lat. Mieszanka kompotowa Felco to przemyślany dobór witamin zawartych w znajdujących się w niej owocach. Kompot przygotowany z truskawek, wiśni i agrestu dostarcza organizmowi potasu, sodu, wapnia, manganu oraz witamin C, B1 i B2. Sposób przyrządzenia kompotu nie wymaga uprzedniego rozmrażania owoców, mieszankę należy po prostu wrzucić do gotującej się wody i dodać cukier do smaku. Najlepiej jest podawać kompot schłodzony.

Z Wiśni bez pestek Felco przyrządzić można nie tylko wyśmienity kompot, ale również wzbogacić nimi smak i wygląd owocowych galaretek oraz ciast. W mrożonkach Felco owoce te stanowią przede wszystkim bogate źródło witamin C, A, B1 i B2, manganu oraz wapnia.

Owoce to jeden z podstawowych składników naszej codziennej diety. Stanowią bogate źródło witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i pektyn. Zawierają dużo cukrów prostych (glukoza, fruktoza) oraz kwasów organicznych, które wpływają nie tylko na ich smak, ale także (wbrew nazwie) odkwaszają organizm. Najlepiej spożywać je 2-3 razy dziennie. Odpowiednie zamrażanie i przechowywanie mrożonek (niedużej niż 12 miesięcy) jest najlepszym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia świeżych truskawek, malin czy wiśni. Mrożenie skutecznie hamuje procesy odbierające owocom ich wartości odżywcze.

Owoce mrożone można pozostawić do rozmrożenia, jeśli przyrządzamy z nich koktajle, pierogi, czy knedle. Smak ich można następnie urozmaić dodając śmietankę lub jogurt naturalny i cukier. Bez rozmrażania owoce mrożone dodaje się bezpośrednio do przyrządzania ciast i kompotu.

Mrożone owoce Felco można kupić w sieciach detalicznych na terenie całego kraju.
Opakowanie 450g kosztuje od 3,40 - 4,50 zł/szt.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Agrest wartości odżywcze
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku

Wersja do druku