Ludowe powiedzenie głosi: Kto ma czosnek, nie boi się trucizny. Czy słusznie? Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować? Sprawdźmy!



NiezwykÅ‚e wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci czosnku znane sÄ… ludziom od kilku tysiÄ™cy lat. Budowniczowie egipskich piramid zbuntowali siÄ™, gdy zabrakÅ‚o go w ich dziennych racjach żywieniowych, wzmacniali siÄ™ nim również rzymscy legioniÅ›ci. Od poczÄ…tku przypisywano mu, oprócz walorów smakowych, wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zdrowotne. To naturalny antybiotyk, który niszczy czynniki chorobotwórcze i wzmacnia nasz ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Czosnek dziaÅ‚a bakteriobójczo, jest także wrogiem grzybów i innych drobnoustrojów. Regularnie stosowany, obniża także ciÅ›nienie krwi, poziom cholesterolu i cukru. Korzystnie wpÅ‚ywa na serce oraz ukÅ‚ad krążenia. Nie bez powodu nasze babcie traktowaÅ‚y go jako antidotum na wszelkie infekcje. Naukowców wciąż zaskakujÄ… jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, miÄ™dzy innymi przeciwnowotworowe – sugerujÄ… czÄ™ste jego spożywanie w ramach profilaktyki – okoÅ‚o pół zÄ…bka dziennie.

Smak niejedno ma imiÄ™

Cenimy go również za mocny smak, który wyraźnie podkreÅ›la walory przyrzÄ…dzanych daÅ„. Czosnek idealnie pasuje do daÅ„ miÄ™snych, sosów, zup czy saÅ‚at. Doskonale komponuje siÄ™ również z innymi mocnymi zioÅ‚ami i przyprawami. W zasadzie pasuje niemal do każdej potrawy i tylko od naszej inwencji zależy, jak go wykorzystamy. Natarte nim kotlety schabowe bÄ™dÄ… o wiele bardziej aromatyczne. Znakomicie sprawdzi siÄ™ jako element marynaty do miÄ™s grillowanych. Szybka i pyszna przekÄ…ska? Wystarczy posmarować grzanki Å‚atwym do przygotowania masÅ‚em czosnkowym lub roztartym czosnkiem. Nie brakuje również miÅ‚oÅ›ników smaku czosnku pod postaciÄ… sosu – Polacy bardzo chÄ™tnie siÄ™gajÄ… po sos czosnkowy. Na pewno wpÅ‚yw na to ma jego uniwersalność – Å›wietnie pasuje jako dodatek do pizzy, kanapek, wÄ™dlin czy jaj – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, posiadajÄ…cej w swojej ofercie sos czosnkowy wyróżniony certyfikatem „DoceÅ„ polskie". Czosnek w kuchni idealnie sprawdza siÄ™ również jako naturalny konserwant. Dodany do zalewy, zapobiega psuciu siÄ™ przetworów.

 Czy wiesz, że…
•    najlepiej jeść czosnek Å›wieżo rozdrobniony – najważniejszy skÅ‚adnik roÅ›liny, bakteriobójcza allicyna, uwalnia siÄ™ podczas rozcierania lub wyciskania
•    czosnek należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci
•    warto wypróbować czosnek niedźwiedzi – jest równie zdrowy , co tradycyjna odmiana, a przy tym ma Å‚agodniejszy smak i zapach



Co z tym zapachem?
„Ma gÅ‚owÄ™ biaÅ‚Ä…, a ogon zielony” – tak o czosnku pisaÅ‚ Jan Kochanowski. Poeta nie wspomniaÅ‚ jednak o jednej istotnej rzeczy – najczÄ™stszym zarzutem kierowanym pod adresem czosnku jest przykry zapach z ust pojawiajÄ…cy siÄ™ po jego zjedzeniu. Nie da siÄ™ ukryć – woÅ„ jest silna i potrafi utrzymywać siÄ™ przez dÅ‚ugie godziny. Nie rezygnujmy jednak z tego zdrowego dodatku. Metod na pozbycie siÄ™ nieprzyjemnego aromatu jest wiele. Skuteczniejsza od popularnych gum i miÄ™tówek jest zwykÅ‚a zielona pietruszka. Kilka minut jej intensywnego żucia sprawia, że czosnek staje siÄ™ praktycznie niewyczuwalny. Inne produkty, które skutecznie niwelujÄ… zapach, to sÅ‚odki miód, goździki, ziarna kawy, imbir czy lampka czerwonego wina.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma miód
Ziołolecznictwo ludowe

Wersja do druku