Nadciśnienie tętnicze to przykład choroby cywilizacyjnej, którą można leczyć dietetycznie. Jednym z podstawowych składników odżywczych stosowanym w jego terapii jest potas. Udowodniono, że podawany w odpowiednich ilościach obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zgonu z powodu nadciśnienia.
Potas pełni również wiele innych, ważnych roli w organizmie, m.in.: uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni, bierze udział w przemianach energii, węglowodanów, syntezie białek. Jest pierwiastkiem alkalizującym, który reguluje pH ustroju. Norma spożycia potasu dla osób powyżej 13. roku życia, niezależnie od płci, wynosi 4700 mg na dobę.

Skutki niedoboru

Niedobór potasu wynikający z jego zbyt małego spożycia jest niezwykle rzadki. Objawy hipokaliemii mogą pojawić się u osób wydalających duże ilości potu, intensywnie wymiotujących, z uporczywą biegunką. Niedobory często obserwuje się u pacjentów z anoreksją, bulimią, nadużywających środków przeczyszczających, moczopędnych, kawy czy alkoholu. Objawy hipokaliemii to m.in.: upośledzenie funkcji układu nerwowego, zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz), zaparcia wskutek porażenia mięśni gładkich, zakwaszenie organizmu. Stany te wyrównuje się na drodze żywieniowej lub farmakologicznej.

Źródła potasu w diecie

PrawdziwÄ… skarbnicÄ… potasu sÄ… suszone owoce, takie jak morele, banany, Å›liwki czy rodzynki. Sporo tego pierwiastka znajduje siÄ™ również w orzechach, pestkach dyni i sÅ‚onecznika, roÅ›linach strÄ…czkowych, kakao, kaszy gryczanej, Å›wieżych owocach i warzywach – nie tylko w najbardziej znanych bananach i pomidorach. Niedocenianym źródÅ‚em potasu sÄ… ziemniaki. W diecie Polaków to one sÄ… głównym noÅ›nikiem tego makroelementu, ponieważ sÄ… spożywane w znacznych iloÅ›ciach.

Warto wprowadzić do codziennej diety powyższe produkty, aby móc cieszyć siÄ™ zdrowym sercem, silnymi mięśniami i sprawnym ukÅ‚adem nerwowym. Spożywanie odpowiednich iloÅ›ci potasu jest bardzo ważne i nie należy o tym zapominać  – organizm na pewno siÄ™ odwdziÄ™czy!


Autorka jest właścicielką bloga: https://hair-and-food.blogspot.com/


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku