Jedzenie to paliwo napędzające organizm człowieka i jednocześnie rozkosz dla podniebienia. Pomimo tego, na świecie, marnuje się jego ogromną ilość. Wpływa to negatywnie nie tylko na ekonomię, ale również ekologię, a ponadto jest też niekorzystnie odbierane przez społeczeństwa. Potwierdzają to wyniki badania, drugiej edycji World Menu Report, zrealizowanego na zlecenie firmy Unilever Food Solutions.

Marnowanie żywności to narastający problem, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych oraz u producentów żywności. Najczęstszymi przyczynami wyrzucania produktów spożywczych są: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże porcje posiłków oraz zbyt duże zakupy.

 „PrzytaczajÄ…c dane z naszego raportu: konsumenci na caÅ‚ym Å›wiecie jednoznacznie wskazali, iż sÄ… zainteresowani zagadnieniem odpadów spożywczych, gdy jedzÄ… poza domem. Prawie 80% respondentów w krajach zachodnich wyraziÅ‚o troskÄ™ w kwestii marnotrawstwa żywnoÅ›ci w profesjonalnych kuchniach. OpiniÄ™ tÄ™ podzieliÅ‚o aż 87% ankietowanych w pozostaÅ‚ych krajach. W Polsce natomiast aż 83% respondentów zaniepokojonych byÅ‚o iloÅ›ciÄ… jedzenia wyrzucanego do Å›mieci” – mówi Janina Åšliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.

W zapobieganiu marnowania jedzenia zarówno w domu jak i lokalu gastronomicznym mogą pomóc pozornie banalne rozwiązania, które okazują się naprawdę skuteczne.

„Na przykÅ‚ad odpowiednie porcje jedzenia – to jedna z najprostszych zasad. Nie warto gotować obiadu „na zapas”, jeÅ›li nie ma siÄ™ pewnoÅ›ci, że wszystko zostanie zjedzone. Kolejnym sposobem, aby zapobiec wyrzucaniu żywnoÅ›ci sÄ… rozsÄ…dne zakupy. IdÄ…c do sklepu wystarczy zabrać ze sobÄ… gotowÄ… listÄ™ produktów, przygotowanÄ… po uprzednim przeglÄ…dzie szafek kuchennych i lodówki. Kolejnym przykÅ‚adem dziaÅ‚ania w celu zapobiegania marnowaniu jedzenia, jest efektywne gotowanie. To, co pozornie nadaje siÄ™ jedynie do wyrzucenia do kosza na Å›mieci, być może da siÄ™ wykorzystać do potrawy wedÅ‚ug nowego przepisu” – wymienia Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci.

Do produkcji artykułów spożywczych wykorzystuje się energię, którą powinno się oszczędzać. Przy produkcji i transporcie niebagatelna jest również ilość emitowanego dwutlenku węgla. Jeśli zatem wyrzucamy produkt niszczymy środowisko.

Wszystkich zainteresowanych tematem marnowania żywności i sposobami przeciwdziałania temu zapraszamy do odwiedzenia strony www.unileverfoodsolutions.pl - zakładka Zrównoważony rozwój oraz na stronę www.niemarnuje.pl.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma Polędwica z dorsza gotowana

Wersja do druku